Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chovanec má hotovou žalobu kvůli evropskému omezení zbraní. „Poškozuje Čechy“

Autor: bru/ČTK - 
4. června 2017
12:55

Ministr vnitra Milan Chovanec má již připravený text žaloby proti nedávno schválené evropské směrnici o zbraních, s kterou Česká republika dlouhodobě nesouhlasí. Na jednání vlády půjde s tím, aby Česko žalobu podalo. Chovanec v pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že unie přichází s nesmyslnými opatřeními, naopak novinky, které by mohly fungovat, se zdržují. Jako příklad vhodného opatření uvedl posílení posílení obrany vnějších hranic.

Chovanec v souvislosti se sobotními událostmi v Londýně, kde si útok vozidlem a noži vyžádal sedm mrtvých a 48 hospitalizovaných, uvedl, že směrnice je nesmyslná. „Já ve středu přicházím na vládu, přináším návrh na žalobu směrem k Evropě. Ta směrnice poškozuje české občany, vědomí Čechů vůči Evropě, zhoršuje psycho klima vůči Evropě,“ uvedl. Vláda jedná příští týden v pondělí, poté se sejde ve středu 14. června.

Návrh žaloby je podle něj dopracovaný. „Finalizují ho ještě specialisté z ministerstva zahraničí,“ řekl Chovanec. Směrnice vstoupí v platnost 13. června a termín pro podání žaloby k Soudnímu dvoru EU vyprší 7. srpna. „Jdu tam s tím, že ji prostě podáme. Návrh je připraven, jak jsem slíbil, mrzí mě to, nemělo k tomu dojít,“ dodal Chovanec. Netuší, zda se k žalobě některé země připojí.

Směrnici zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi schválil Evropský parlament v polovině března. Cílem směrnice bylo zabránit teroristům ve vyzbrojování, podle kritiků ale hlavně omezuje trh s legálně drženými zbraněmi a výrazně zasahuje do vnitřních záležitostí státu, což je v rozporu s právem EU.

Video  Chovanec prohrál střelecký souboj. Poslankyně Černochová ministra přestřílela  - Blesk - Marcel Mihalik
Video se připravuje ...

Proti normě se v Česku zvedla vlna nevole. Chovanec dlouhodobě tvrdí, že není například znám jediný případ, kdy by teroristé k útoku použili legálně drženou zbraň. Změny by se také podle vnitra dotkly téměř všech zhruba 300.000 držitelů zbrojních průkazů a také znehodnocených zbraní nebo zásobníků, které zatím nepodléhají evidenci.

Za smysluplnější opatření, které by mohlo fungovat, označil dnes Chovanec například přítomnost vojáků na hranicích a společnou pobřežní stráž. Dodal, že čeští policisté v Makedonii, Maďarsku či Polsku se v těchto zemích setkali s velice nízkým počtem policistů z dalších zemí.

velka_0 ( 4. června 2017 16:09 )

Dodatek : ODS+TOP+KDU+STAN+ČSSD by byl nekonečný tunel našich daní. Nevěřte stranám, jež nás okrádaly 28 let.

velka_0 ( 4. června 2017 16:07 )

Nevolitelné : ODS+TOP (tzv. tuneláři), KDU (zlodějské restituce), STAN (budoucí tzv. vyčůraní korytáři ve spojenectví s KDU), ČSSD (Sobotka a delegáti na sjezdu, kteří ho zvolili, pohřbili stranu). . . Volme : ANO, SPD, KSČM ! . Sobotka v rakouském tisku nyní sdělil, že přijmeme všechny uprchlíky = muslimy. Jen to prý musíme udělat tak, jako že tj. pod diktátem EU, že on je před národem jako nechce přijmout. ---------------------- . . Mrkněte na hlasování s vítězným ANO na : www.novinky.cz/domaci/439758-drsny-vzkaz-lidovemu-domu-cssd-skoncila-v-pruzkumu-az-ctvrta.html . Anna Komárková : Všechno chápu, jen to 2. místo pro ODS je nepochopitelné ! Co to je za národ, který se nepoučil o zkorumpovanosti ODS „sarajevským atentátem“ počínaje, přes Topolánka + Dalíka, Řebíčka, Klausovu amnestii, Nečasovu vládu vedenou jeho kantýnskou a špiclováním vlastní manželky, až po Kalouska TOP tzv. tuneláře, a jalového Fialu, který dovede pouze vše současné negovat ? . . Lenka Pechalová: Mě děsí výše procent TOP a KDU-ČSL. Je pro vstup do sněmovny je podle mě třeba 5%, nikoliv 10%. Ale 10% je logičtější a mělo by to tak být. Ostatní by vůbec neměli mít právo na příspěvky daňových poplatníků. Respektive podle mě by je strany neměly mít vůbec a měly by žít ze SVÝCH ČLENSKÝCH PŘÍSPĚVKŮ. Protože pokud uspějí, jsou ke všemu ještě navíc placeni za své funkce. To je až až a cokoliv navíc je moc špatně. Tak jako je moc špatně sponzorování politických stran. Jaký je rozdíl, jestli si Babiš platí kampaň sám a ve vládě usedne, nebo kampaň platí různé zájmové skupiny a oligarchové ČSSD a ti pak jedou jejich zájmy..?! To je Babišova cesta mnohem přímější, protože víme kdo to je a co chce. Kdežto poskok Sobotka skáče, jak mu zaplatí někdo jiný a my o tom nevíme vůbec nic. Každá strana by měla mít ze zákona prostor daný ve veřejnoprávních médiích a dost. Navíc ani Ň. . ODS+TOP+KDU+STAN+ČSSD by byl nekonečný tunel našich

joudajoudovy ( 4. června 2017 13:32 )

pokrytecky chovca a black madam, aby neprisli o sve hry na vojacky, zalobu chteji podat. proti prijeti migrantu tak necici. PROC?!? jinak socani jsou do kelu, dnes podle pruzkumu jsou na 4.miste a maji 10%. kalousek - 5.misto - 9% babis - number one - 31,5% aby babis sestavil jednobarevnou vladu musi mit vice jak 42%.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa