Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Sousedy zůstaneme,“ zní na sudetském sjezdu. Návštěvu slíbil i Bělobrádek

Autor: jer, ČTK - 
3. června 2017
15:04

Sudetští Němci chtějí bojovat proti nacionalismu a stavět mosty mezi národy, řekl v sobotu v první den sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) jeho šéf Bernd Posselt. Spolupráce Čechů a Němců má podle něj hluboké kořeny. Česko na letošním sjezdu zastoupí vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek, jenž bude dosud nejvýše postaveným českým politikem, který tak učiní.

Krutá historie dala podle Posselta sudetským Němcům hezký úkol, a sice být mostem mezi Českem a Bavorskem, respektive Německem. Není to přitom úkol v žádném případě krátkodobý, spolu s Čechy dobré vůle se ale chce o co nejužší spolupráci nadále snažit. „Byli jsme sousedy a vždy sousedy zůstaneme,“ zdůraznil Posselt, podle něhož je důležité, aby se sudetští Němci aktivně zapojili do utváření střední Evropy.

Sudetoněmecký sjezd začal v sobotu před 11. hodinou v prostorách augsburgských veletrhů za přítomnosti zhruba tisícovky hostů. Už předtím se ráno otevřely desítky stánků, které představují jednotlivé komunity sudetských Němců a jejich historii nebo třeba lákají na návštěvu České republiky.

Hlavní událostí soboty bylo předání nejvyššího sudetoněmeckého ocenění - Evropské ceny Karla IV. Převzal ji Volker Bouffier - ministerský předseda Hesenska, tedy spolkové země, která po druhé světové válce přijala po Bavorsku druhý nejvyšší počet sudetských Němců, kteří museli opustit Československo.

Ve svém projevu Bouffier připomněl situaci, do jaké v roce 1946 do Hesenska přišlo několik stovek tisíc sudetských Němců. Vysídlenci z Československa tehdy dorazili do země, která hladověla a která byla po druhé světové válce vyřazena ze skupiny civilizovaných zemí. O to obdivuhodnější je podle něj, jakým způsobem se sudetští Němci dokázali zapojit do budování poválečného Německa.

Politický vrchol sjezdu přijde v neděli, kdy s projevy vystoupí Bělobrádek nebo bavorský premiér Horst Seehofer (CSU). Česko budou na sjezdu vedle Bělobrádka reprezentovat ministr kultury Daniel Herman i řada regionálních politiků.

Vztahy sudetských Němců a Čechů prošly v posledních letech značnou proměnou, kdy se namísto sporů o takzvané Benešovy dekrety klade spíše důraz na to, co obě skupiny spojuje. V podobném duchu by se podle představ pořadatelů měl nést i letošní sjezd.

Sudetoněmecké krajanské sdružení zastupuje zájmy sudetských Němců a jejich potomků. Z tehdejšího Československa bylo po skončení druhé světové války a více než šestileté nacistické okupaci vyhnáno a odsunuto kolem tří milionů Němců.

velka_0 ( 4. června 2017 16:30 )

Nevolitelné : ODS+TOP (tzv. tuneláři), KDU (zlodějské restituce), STAN (budoucí tzv. vyčůraní korytáři ve spojenectví s KDU), ČSSD (Sobotka a delegáti na sjezdu, kteří ho zvolili, pohřbili stranu). . . Volme : ANO, SPD, KSČM ! . Sobotka v rakouském tisku nyní sdělil, že přijmeme všechny uprchlíky = muslimy. Jen to prý musíme udělat tak, jako že tj. pod diktátem EU, že on je před národem jako nechce přijmout. ---------------------- . . Mrkněte na hlasování s vítězným ANO na : www.novinky.cz/domaci/439758-drsny-vzkaz-lidovemu-domu-cssd-skoncila-v-pruzkumu-az-ctvrta.html . Anna Komárková : Všechno chápu, jen to 2. místo pro ODS je nepochopitelné ! Co to je za národ, který se nepoučil o zkorumpovanosti ODS „sarajevským atentátem“ počínaje, přes Topolánka + Dalíka, Řebíčka, Klausovu amnestii, Nečasovu vládu vedenou jeho kantýnskou a špiclováním vlastní manželky, až po Kalouska TOP tzv. tuneláře, a jalového Fialu, který dovede pouze vše současné negovat ? . . Lenka Pechalová: Mě děsí výše procent TOP a KDU-ČSL. Je pro vstup do sněmovny je podle mě třeba 5%, nikoliv 10%. Ale 10% je logičtější a mělo by to tak být. Ostatní by vůbec neměli mít právo na příspěvky daňových poplatníků. Respektive podle mě by je strany neměly mít vůbec a měly by žít ze SVÝCH ČLENSKÝCH PŘÍSPĚVKŮ. Protože pokud uspějí, jsou ke všemu ještě navíc placeni za své funkce. To je až až a cokoliv navíc je moc špatně. Tak jako je moc špatně sponzorování politických stran. Jaký je rozdíl, jestli si Babiš platí kampaň sám a ve vládě usedne, nebo kampaň platí různé zájmové skupiny a oligarchové ČSSD a ti pak hájí jejich zájmy..?! Babišova cesta je přímější, protože víme, kdo je a co chce. Poskok Sobotka skáče, jak mu káže EU, Kalousek a Fiala aj. Každá strana by měla mít ze zákona prostor daný ve veřejnoprávních médiích a dost. Navíc ani Ň. . ODS+TOP+KDU+STAN+ČSSD by byl nekonečný tzv. tunel našich daní.

makkovkka ( 4. června 2017 10:22 )

A jak zareaguji na další atentát v Británii soukmenovci z krajanských spolků? Jednou rukou hajl, druhou pokřižování? Me-rk-el by to tlusté prase měla povolat do we-rm-ach-tu.

polakk ( 3. června 2017 17:48 )

Co mají hlavní aktéři (ada - sud piva - býlápráda - zkrachovalý fláternik) společného? Své proslovy pilně cvičí před zrcadlem. A co Wágnera? Též ho rádi poslouchají jako ada?

joudajoudovy ( 3. června 2017 16:35 )

rada: klidek, pohodicka a ve volbach se volic vyjadri proti KDU-CSL-STAN a hlavni klice Kalouskovi TOP. kdyz belobrada na jejich sjezdu do kamery priznal, ze dle pruzkumu od volicu dostanou 40%, tak jim to dokazeme, zda 40% bude nebo nebude.

jarda304 ( 3. června 2017 16:21 )

Především tam není Bělobradek za čr, ale za lidovce. Což potvrdil on sám i vláda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa