Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Žalobci chtěli diskutovat o „stíhání na zakázku“. Poslanci přišli jen dva

Autor: ČTK, Mii - 
2. června 2017
18:24

Proti schválenému usnesení poslanců, které se týká návrhu na změny v postavení žalobců v trestním řízení, se v pátek na semináři pořádaném ve Sněmovně ohradili státní zástupci. Podpořil je i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který zároveň zkritizoval zákonodárce za to, že na akci až na dvě výjimky nedorazili. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman k tomu dodal, že soustava je nezávislá a že nepřipustí žádné „stíhání na zakázku“.

Seminář pořádaný Unií státních zástupců reagoval na únorové usnesení, kterým poslanci schválili závěry komise k reorganizaci policie. Tehdy mimo jiné navrhli vypustit z trestního řádu oprávnění státního zástupce osobně provádět jednotlivé úkony trestního řízení nebo i celé vyšetřování namísto policie. Na vyšetřování trestných činů, z jejichž spáchání jsou podezřelí státní zástupci, by pak kvůli možným osobním vazbám nesměli dohlížet jiní žalobci. 

Pelikán návrhy už dříve odmítl v dopise zaslaném premiérovi. „Považuji to za hrubý pokus o zásah do logiky trestního řízení a základních mechanismů, které je ovládají,“ zopakoval v pátek. „Je pěkné, že se naši poslanci snaží uchránit informací, aby si udrželi čisté svědomí,“ poznamenal k tomu, že na seminář dorazili jen dva zákonodárci: bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (ČSSD) a lidovec Ivan Gabal.

Kárných návrhů byl dostatek

Podle současného šéfa žalobců Zemana je státní zastupitelství v dobré kondici. Svědčí o tom i fakt, že v celosvětovém žebříčku Transparency International k vnímání korupce poskočilo Česko v roce 2015 výrazně kupředu, uvedl. Zeman naznačil, že za následným loňským propadem pak mohla být netransparentně komunikovaná policejní reforma nebo i s ní související postup Sněmovny.

Pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová se vymezila proti tomu, že by mezi státními zástupci panovala „jakákoliv falešná loajalita“. Upozornila na statistiky z posledních čtyř let, podle nichž vedoucí státní zástupci podali na své podřízené devět, třináct, deset a osm kárných návrhů, což podle ní „nejsou úplně zanedbatelná čísla“, a to i ve vztahu ke kárným žalobám na soudce, jichž sice bylo podáno víc, ale soudců je zároveň třikrát více než státních zástupců. „Trestné činy státních zástupců nevyšetřuje státní zástupce, ale policejní orgán,“ zdůraznil k tomu olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan.

Gabal: Máme konflikt

S kritickým názorem na státní zastupitelství osamoceně vystoupil poslanec Gabal, který zasedá v bezpečnostním výboru a v komisích pro kontrolu GIBS a pro kontrolu použití odposlechů. „Je otázka, zda je to důsledkem toho, že máme víkend, nebo konflikt. Já si myslím, že máme konflikt,“ glosoval neúčast svých kolegů. Uvedl, že v době, kdy byl členem komise ke kauze Opencard, pro něj byla zkušenost se státními zástupci „frustrující“. Zmínil také pád vlády Petra Nečase (ODS) po policejním zásahu v roce 2013, který se podle něj zpětně nepodařilo justičně potvrdit.

Benešová s Gabalem souhlasila v tom, že konflikt existuje – podle ní od policejní reorganizace. Pro závěry reorganizační komise nehlasovala a její práci v pátek zkritizovala. „Vůbec neodpověděli na otázky, které zodpovědět měli. Veškerý hněv otočili proti státním zástupcům, kterým se teď absurdně snaží odebrat pravomoci,“ řekla. Podle ní by bylo navrhované omezení v rozporu s programovým prohlášením vlády i s koaliční smlouvou.

Reorganizační komise dospěla k názoru, že státní zástupci svými pokyny běžně zasahují do toho, kdo konkrétně se v policejním útvaru bude věnovat určité agendě. Žalobci prý navíc v přípravném řízení aktivně provádějí úkony místo toho, aby se soustředili na dozor nad jejich zákonností. Pro usnesení v únoru hlasovalo 83 ze 123 přítomných poslanců.

Podívejte se, jaký názor má ministr spravedlnosti Robert Pelikán na milost Jiřímu Kajínkovi:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa