Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Klaus o zákazu kouření: „Je to úsilí diktátorů!“

Autor: Vera Renovica - 
1. června 2017
19:35

Ministr zdravotnictví Miroslav Ludvík (53, ČSSD) se kasá, jak takzvaný protikuřácký zákon z dílny jeho rezortu bude zachraňovat životy. Bývalý prezident Václav Klaus (75) v exkluzivním rozhovoru pro Blesk.cz říká rezolutní »ne«. A veškeré snahy vyhnat kuřáky z hospod přirovnává k činům diktátorů.

Už dříve se Klaus nechal slyšet, že s típnutím poslední cigarety si on, sportovec, zapálí. 31. května, kdy vstoupil zákon v platnost a chodníky před podniky zaplnili kuřáci, to však nakonec neudělal. „Já jsem to řekl trošku jinak. Řekl jsem, až to Evropská unie definitivně zakáže, tak já, celoživotní nekuřák, začnu kouřit. Zatím zakázali jenom kouření v hospodách a ještě navíc úsměvně legračně se polekali všichni a hledají výjimky, tak prvních 90 dní se to nebude pokutovat. Tedy stát prohlásil, že 90 dní ten zákon neplatí,“ řekl ve studiu Blesk.cz.

Sám prý neměl problém s tím, že za jeho mládí byly v podstatě všechny hospody kuřácké. „Jako celoživotní nekuřák jsem vědomě šel nebo nešel do hospody, o které jsem věděl, že se tam hodně kouří. A někdy jsem řekl: ne, tam už nepůjdu, to se člověk pak vrátí a tři dny to ze sebe větrá. O.K. To je moje svobodné rozhodnutí,“ řekl. A osobní svobodu nadřazuje v tomto případě ochraně lidského zdraví. Také kouření či chození do zakouřených putyk přirovnal k chození na červenou – to byla jeho dřívější analogie pro nevěru.

Podívejte se na rozhovor s Václavem Klausem:
Video  Studio Blesk - Václav Klaus  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Pokud tak jde o moje zdraví, tak prostě do místa, kde se kouří, nepůjdu. A když tento pocit nemám, tak tam půjdu. Každý přece děláme ve svém životě každodenně tisíce rozhodnutí, která jsou jistým rizikem. Přebíháte ulici, jedete na lyžích zbytečně rychle. Pokus zabránit člověku, aby se mu něco nestalo, to je úsilí, které měli opravdu jenom diktátoři. To žádný demokraticky uvažující člověk přece nemůže chtít, protože já mám právo i na to, abych se poškodil,“ míní.

Od čtvrtka už Česká republika není jedním z posledních rájů pro kuřáky v Unii. Nově se nesmí kouřit v restauracích, barech a dalších veřejných prostorách. Zákon také omezuje prodej alkoholu. Má ale mnoho hluchých míst, kvůli kterým se nechalo přechodné bezpokutové období a restaurace si legislativu vykládají po svém. Zejména v Praze pak ve večerních hodinách bývají chodníky před hospodami neprůchozí a plné kuřáků. Dvě desítky senátorů věc napadly u Ústavního soudu a chtějí část zákona zrušit.

Co ještě říkal Klaus v našem studiu?

* Proč nedal milost Kajínkovi

* Jaké je Zemanovo zdraví

* Proč nebyla žádná vládní krize

ČTĚTE V PÁTEČNÍM VYDÁNÍ TIŠTĚNÉHO BLESKU

Lucio1 ( 2. června 2017 16:24 )

Už toho dědka někam ukliďte., napáchal škod dost., je pro mě záhada, že nesedí v kriminále..

1nostradamus1 ( 2. června 2017 11:43 )

nemáte pravdu, za socíku bolo počas obeda zakázané fajčiť

zednik ( 2. června 2017 11:23 )

Kouk sem se do atlasu. Prý ještě nejsme Německo. Asi to bude pravda, i platy tady jsou jiné.

marais ( 2. června 2017 08:29 )

V Německu platí zákaz kouření už 4 roky.

joudajoudovy ( 2. června 2017 07:00 )

at se jedna o cokoliv, kazdy problem/neproblem je v prvni rade zpolitizovany, kdy par egoistu neuneslo prohru ve volbach a ma nutkani se vyjadrovat ke vsemu. tupe, zmanipulovane stadu ovci zacne remcat, vrtat a s mavatky vyrazi do ulic nebo podepisuje petice. dovedete si predstavit co by nastalo, kdyby jsme z narizeni eu museli prijmou alkoholicky zakon jako napr. ve svedsku? pres tyden prodej alkoholu s procentem pod 5% a dalsi pouze v patek a sobotu vecer? tragedie! a po vcerejsim fiasku v bruselu, co predvedla skvadra ubozaku a zavistivcu z TOP, KDU-CSL, ODS, CSSD, KSCM, nazyvajici se europoslanci, kredit ceska jde do kelu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa