Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Už ani migranta, zavelel Chovanec. S Babišem nadbíhá voličům, říká „sluníčkář“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
2. června 2017
06:18

Do voleb nepřijme Česko už ani migranta, vzkázal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Přesto to schytal od Andreje Babiše, podle kterého je ANO od začátku lídrem protiimigrantské agendy. Chovance kritizuje i Martin Rozumek, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům a člověk, který přiznává, že je „sluníčkář“, protože chce pomáhat lidem v úzkých. „Bohužel, pokud chceme být méněcennou zemí na třetí koleji, naslouchejme Zemanovi s Babišem,“ vzkazuje.

„Pokud budu ministrem a pokud mi vláda nechá možnost věc tímto způsobem řídit, tak z bezpečnostních prověrek lidí neustoupíme ani o píď. Nemůžeme si dovolit k nám zanést prvek, který by znamenal nebezpečí pro české občany. A to je věc, přes kterou nejede vlak,“ uvedl rázně Milan Chovanec (ČSSD) v rozhovoru pro Právo.

Rozumek: Je to jen výmluva

Do voleb tak už nechce přijmout ani migranta, protože systém kvót dle něj prostě nefunguje. Chovanec chce stát na této pozici, i kdyby měly Česku hrozit sankce.

„Nebudeme ustupovat z tvrdého kurzu – tvrdých bezpečnostních prověrek lidí, kteří by sem měli přijít. Zatím jsme jich za celou dobu projektu přijali dvanáct a já odmítám z těch přísných bezpečnostních opatření, která jsme přijali, ustoupit... Nepředpokládám žádné přijímání migrantů, protože ten systém je nastavený špatně, kvóty nefungují,“ dodal.

Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek však Chovancovo vyjádření vnímá jako výmluvu. Poukazuje na to, že jiné státy nemají takový problém uprchlíky přijmout. „My patříme k těm čtyřem, podle kterých to nejde. Bezpečnostní prohlídky slouží nikoli jako nástroj, aby sem člověk mohl přijít, ale jako nástroj, aby sem člověk nemohl přijít. Vidím to čistě jako výmluvu a účelový argument,“ řekl Blesk.cz

Babiš nechce ani Syřany

Je přitom patrné, že o tom, zda přijímat, nebo nepřijímat uprchlíky, bude i část předvolební debaty. Otázka přijímání uprchlíků má zůstat v pravomoci jednotlivých států, míní i šéf ANO Andrej Babiš. „Není možné, aby nám Brusel rozhodoval, kdo bude žít v naší zemi,“ říká.

Na Facebooku však Babiš tvrdě zareagoval na Chovance – vytkl mu, že „doma štěká“, v Bruselu mlčí. „Hnutí ANO je od začátku lídrem protiimigrantské agendy. My jasně říkáme – a já za to byl mnohokrát médii kritizovaný, že uprchlíci ze Sýrie u nás nemají co dělat. Je to nesmysl. Nepatří sem, do naší kultury. A oni to dobře vědí a ani k nám nechtějí,“ vzkázal také Babiš.

VIDEO: Uprchlíci se stali terčem české nenávisti, míní Rozumek

Rozumek však s Babišem nesouhlasí. Právě Syřanům je totiž třeba nadále pomáhat. Letitý konflikt v jejich zemi neutichá. „Byli jsme schopni přijmout uprchlíky ze Sýrie, Iráku, Afghánistánu v minulosti a nebylo jich zas tak málo. Není žádný důvod, aby to teď možné nebylo, naopak je situace pro Syřany mnohem horší, než byla předtím, a měli bychom jim pomoci,“ míní Rozumek.

Proti přijímání uprchlíků se kromě Babiše s Chovancem vyjadřuje i prezident Zeman. „Nadbíhají voličům a chybí nám lídr, který se nebude bát říkat lidem i nepříjemné věci, kterého budou brát i na Západě vážně. Není náhodou, že našeho prezidenta nikdo z významných státníků na Západě už roky nepozval – ať je to Německo, Británie nebo Francie,“ reaguje Rozumek.

„Česko by 200 dětí uprchlíků zvládlo“

Nad tím, že Chovanec nechce do voleb přijmout do Česka byť jediného migranta, se pozastavila i europoslankyně Michaela Šojdrová (KSU-ČSL). „Čirý populismus. Já nejsem pro kvóty, ale jsem pro to, abychom dobrovolně přijali uprchlíky, kteří naši pomoc potřebují,“ vzkázala Chovancovi přes sociální síť.

Šojdrová vmetla Chovancovi, že pokud nechce přijímat nikoho, nechce pomoci ani dětem uprchlíků. „Těch nezaopatřených a bez rodičů jsou v Itálii a Řecku tisíce, jsou nevinné, bezbranné. Je ostuda, že ani o ně se nechcete postarat,“ říká Šojdrová.

Rozumek souhlasí. V Řecku a Itálii je prý na 12 tisíc lidí, kteří by mohli být přesunuti dál. „Mezi nimi je mnoho nezletilých bez doprovodu. A já si myslím, že pokud bychom někomu měli pomoct, tak určitě dětem bez doprovodu rodičů. I náš systém péče o nezletilé bez doprovodu funguje celkem dobře a nebyl by problém klidně třeba sto nebo dvě stě dětí přijmout, ať už z Itálie nebo Řecka,“ uvedl pro Blesk.cz Rozumek

VIDEO: Zeman odpovídá Rozumkovi: Pouze varuji, aby u nás zesílila muslimská komunita

Kvůli odmítání uprchlíků bude mít Česko v EU problém?

Chovancův striktní přístup však může dle Rozumka vést i k něčemu jinému – problému Česka v EU, míní Rozumek. „Politici by měli jednoznačně říct, jestli chceme být plnohodnotným, váženým členem EU. A v tom případě nejen přijímat výhody, ale i zodpovědnost. A nebo zda to nechceme. Pokud chtějí čerpat pouze evropské peníze a solidaritu a spoléhat na to, že nám to bude donekonečna procházet, tak takhle se zodpovědný partner nechová,“ vyčítá Rozumek

S nástupem Emmanuela Macrona do Elysejského paláce ve Francii je dle něj mnohem aktuálnější, jestli Česko zůstane v hlavním proudu EU, nebo na vedlejší koleji.

Že by hrozilo skončit na druhé nebo třetí koleji kvůli neochotě podřídit se kvótám, s tím ale nesouhlasí Marek Ženíšek, který je Chovancovým volebním konkurentem a lídrem TOP 09 v Plzeňském kraji. „Já si myslím, že tohle nehrozí, že i ty země, které operovaly s kvótami, tak si dnes uvědomují, že to neřeší tu situaci jako takovou,“ řekl Blesk.cz.

Ženíšek upozorňuje, že nadále nefunguje návratová politika u lidí, kteří nedostanou azyl. „Nedivím se zemím, které se staví rezervovaně k systému kvót, protože to nefunguje a nefunguje ani druhá stránka věci, se kterou všichni počítali, že fungovat bude,“ pokračuje. Země EU dle něj dnes již vidí, že problém musí být řešen jednotně ve smyslu ke třetím zemím, což je podle Ženíška priorita číslo 1. „EU musí daleko více řešit problém migrace ještě před branami EU,“ podotýká.

Ženíšek: Nevěřím, že jsme mohli pomoci jen 12 lidem

Ženíšek chápe a podporuje Chovance, že podmínky přijímání musí být nastaveny tak vysoko, aby byla zaručena bezpečnost ČR. Ale i on má výtky.

„Předně mi vadí, že ministr Chovanec si z toho udělal předvolební téma a že vsadil na tuto kartu. A nevěřím tomu, že za ty dva roky nebylo prověřeno více lidí než 12, kteří by splňovali podmínky a měli by nárok na azyl. Nevěřím, že ČR může pomoci pouze 12 lidem, kteří utíkají před válkou a jsou prověřeni, a nehrozí žádné bezpečnostní riziko,“ říká Ženíšek.

Chválí však např. další akce ministerstva v rámci migrační krize, kdy Česko pomáhá přímo v místech problémů vysíláním policistů či úředníků.

„Nezříkáme se odpovědnosti, že musí být poskytnuta pomoc těm, kteří opravdu potřebují, mají právo na azyl a jsou prošetřeni bezpečnostními prověrkami. ČR si to může dovolit, protože jsme bohatý stát a stát, který se vždy hlásil k ochraně lidských práv,“ dodává Ženíšek.

terezkaterka33333 ( 29. června 2017 19:00 )

Rozumek má priezvisko, ale rozumu nemá ani za mačí mak.

polakk ( 3. června 2017 18:05 )

Chovanec se Sobotkou mají další škraloup? Co uniklo z rakouských médií a česká media mlčí. Sobotka říká: ‚Samozřejmě migranty vezmeme, ale pro nás je to těžké, lidi je nechtějí, musíme to udělat, jako že je bereme z donucení.“ Reakce předsedy bavorské AfD: „Ještě pořád to máte v rukou i vy. Dělejte nátlak na kohokoliv – na odeesku, na KDU-ČSL, na socany,“ vybídl Sobotku. Petr Bystroň Sobotkovi: "Vláda musí sebevědomě říci – my to nechceme, nejsme sami, jsou tu Slováci, Maďaři, Rakušané, Poláci. My to platit nebudeme a když to budete dělat dál, tak zažalujeme my vás. Musí to tak dělat všichni,“ řekl rezolutně. Sobotka po volbách ještě bude rád, že volby prohrál a nemusí zdůvodňovat příjem migrantů.

hejhej ( 2. června 2017 11:53 )

Plané tlachy před volbama Chovance. Je připo.sr.aný z Bruselu spolu se Sobotkou a Zaorálkem. Socani vyvolali vládní krizi, vlastně se o žádnou krizi nejednalo, jenom o špinavou, podrazáckou volební kampaň. Socany, ODS, TOP09 a KDUČSL - žáby na prameni v PS 27 let NEVOLÍM !!!!!

lupinek ( 2. června 2017 09:43 )

Něco mi to připomíná? Silné předvolební řeči o zatočení s církevními restitucemi a solárníky! To se psal rok 2013. Dnes píšeme rok 2017. Stejné to bude i s migranty. Kdyby alespoň ubožáci přiznali, že k nám přerozdělí afro-mačety.

lupinek ( 2. června 2017 09:03 )

Chovanec bravoooo!!! Co si dělal celé dva roky, když Slováci a Maďaři podali žalobu na kvóty? Podrážíte V4, podrážíte vládní koalici, podrážíte lidi, podrážíte se mezi s sebou! Babiše, za pomoci TOP, KDU-ČSL, STAN, ODS, KSČM, jste sesadili z vlády a nyní po vás Kalouskova globalizační klika půjde, jak slepice po flusu. Yo-u-r a-l-l d-e-a-d. Voliči sami určí, kdo národ vyvede z vašich výměšků a ČSSD, TOP, KDU-ČSL, STAN, ODS, KSČM to nebodou. Chovanec bravoooo!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa