Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tajemná skupina mocných začala jednat. „Volovina,“ říká kníže o konspiracích

Autor: Jaroslav Šimáček - 
2. června 2017
06:10

Je jen málo Čechů, kteří zažili na vlastní kůži setkání opředené tolika mýty – konferenci Bilderberského klubu. Sjezd vlivných včetně politiků a finančníků probíhá nyní ve Spojených státech. Bez české účasti. V minulosti však na něj byli pozváni Karel Schwarzenberg či někdejší Havlův poradce, politolog Jiří Pehe. Nad konspiračními teoriemi svorně kroutí hlavou. Jde dle nich o běžnou, byť prestižní konferenci. Spekulace rozdmýchává fakt, že její závěry jsou neveřejné.

Milovníci konspirací mají jasno – právě Bilderberg je jednou ze skupin, která otáčí soukolím světových dějin. A vliv má i dnes. Právě na schůzce Bilderberského klubu mělo být údajně mj. dohodnuto, že se prezidentem USA stane Barack Obama.

Nyní se Bilderberg sešel znovu – v americké Virginii. Za účasti bankéřů, byznysmenů, politiků. Zveřejněný seznam hostů skýtá zajímavá jména. Včetně šéfa NATO Jense Stoltenberga, Trumpova ministra obchodu Wilbura L. Rosse či Christiny Lagardeové, šéfky Mezinárodního měnového fondu.

Schwarzenberg: Hezké prostředí, zajímaví lidé

Češi na této 65. konferenci mýty opředeného klubu chybí. Právě ve Virginii se jí však v minulosti účastnil český exministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Psal se červen 2008. Schwarzenberg tehdy vyrazil do Chantilly, kde nechyběli ani boháč David Rockefeller či tehdejší ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová a někteří evropští monarchové.

„Už je to před lety, je to dávno. Byly to zajímavé diskuze. Zajímavé přednášky, hezké prostředí, různí lidé, špičkoví politici a osobnosti hospodářského života. Bylo to zajímavé setkání,“ řekl nyní Blesk.cz o této akci Karel Schwarzenberg.

„Zednáři, ilumináti, Bilderberg? Češi k tomu mají sklon“

Spiklenecké a konspirační teorie o Bilderberském klubu Schwarzenberg odmítá. „To jsou takové voloviny, že mě to ani nezajímá. Obzvláště u nás máme sklon pro takové teorie. Jsou to ilumináti, zednáři nebo Bilderberg a já nevím co všechno. Tyto pověry mě nezajímají,“ říká.

Po českém internetu se však šíří články, že se na setkání Bilderbergu rozhoduje pomalu o budoucnosti světa. „S odpuštěním řečeno, půjdu-li do dobré pivnice, ať je to U Tygra nebo U Jelínků, a dám se tam s lidmi do řeči, tak přijdu také na budoucnost Evropy, Evropské unie, kam se to řítí. To můžu o 80 procentech rozhovorů u piva také říct,“ pokračuje čestný předseda TOP 09.

Proč se však dle něj v poslední době Češi setkání neúčastní? „Když někdo není pozván, musíte se zeptat zvacího, ne nepozvaného,“ dodal Blesk.cz Schwarzenberg.

Další česká stopa: Žantovský, Pehe

Mezi českými účastníky tajemného setkání figurují vedle Schwarzenberga i další zajímavá jména – Michael Žantovský, bývalý poradce Václava Havla či velvyslanec v Izraeli, dnes šéf Knihovny Václava Havla, který se účastnil této akce v roce 1999 v Portugalsku.

Dále pak někdejší velvyslanec pro NATO Karel Kovanda či Havlův bývalý poradce Jiří Pehe. Loni hostily konferenci německé Drážďany, ale bez Čechů na oficiálních seznamech hostí.

„Bilderberskou skupinu vnímám tak, jak jsem ji poznal, to znamená – je to setkání lidí, kteří jsou samozřejmě mnozí z nich vlivní, známí, úspěšní. Ale je to normální konference, kde se tři dny diskutuje o nejrůznějších věcech. Platí tam pravidla, aby lidé mohli diskutovat svobodně, že některé závěry nejsou pro veřejnost. Diskutuje se podle Chatham House Rules, což je docela obvyklá praxe, ale jinak je to běžná konference, akorát že je na velmi vysoké úrovni,“ řekl Blesk.cz Pehe.

Bilderberského setkání se účastnil v roce 2001 ve Švédsku. O seznam hostů se stará nominační výbor, Pehe však prý dodnes neví, proč oslovili z Česka právě jeho. Bral to ale jako poctu a nabídku přijal. Schůzka Bilderbergu se přitom konala poprvé v roce 1954 v hotelu téhož jména v nizozemském Oosterbercku. A od té doby se šíří legendy o ovlivňování světového dění.

Pozvali i šéfku CERN. A budou řešit Trumpa

Vlivní a úspěšní nechybí ani letos. Současné konferenci předsedá Francouz Henri de Castries, bývalý generální ředitel pojišťovny Axa, v jejímž čele skončil loni po takřka 17 letech.

Lídři a experti se podle tiskové zprávy Bilderbergu chystají řešit mj. zprávu o Trumpově administrativě, směřování EU a NATO, informační válku a jaderné napětí ve světě, situaci kolem Ruska či Blízkého východu, otázku spolupráce s Čínou, růst populace či zpomalení globalizace.

Seznam pozvaných je skutečně pestrý. Pozvánku dostali nizozemský král Willem Alexander, který nechyběl ani loni, či kanadský ministr financí Bill Morneau, zástupci Deutsche Bank AG, Allianz, ING, Airbusu či automobilky Fiat Chrysler.

Nechybí ani Trumpův bezpečnostní poradce Herbert McMaster či bývalý šéf Evropské komise José Maniel Barroso, který pracuje pro americkou poradenskou skupinu Goldman Sachs, dále pak čínský velvyslanec v USA Tiankai Cui, bývalý šéf CIA David Petraeus, ale také třeba renomovaná fyzička Fabiola Gianottiová, šéfka CERN – tedy největšího vědeckého centra na světě.

Česko jako černý pasažér

Proč je českých účastníků poskrovnu, pro to má Pehe vlastní vysvětlení: „Já si myslím, že to je tím, že Česká republika je poměrně nezajímavá, v podstatě nemá žádný velký vliv na světové dění. Sama si to trochu zapříčiňuje tím, že se v ničem moc neangažuje – jak třeba v EU, tak v NATO jsme spíš takoví černí pasažéři, než abychom vymýšleli nějaké nové iniciativy. Pak když se diskutuje na nějaké takové konferenci o zásadních věcech, které hýbou světem, tak se domnívám, že ten český názor není tak zajímavý.“

I Peheho přitom zasáhly konspirační teorie. K dohledání jsou články jako např. „Účastník Bilderbergu Jiří Pehe plní své poslání“ a další. „Konspirační teorie jsou součástí veřejného prostoru, naplňují potřebu určitých lidí, kteří si nedokážou věci vysvětlovat normálně, racionálně a mají určitou dychtivost po senzacích. Vůbec se tomu nedivím, nechává mě to naprosto klidným,“ dodává pro Blesk.cz.

VIDEO: Schwarzenberg o mocných: Takhle mluvil ve studiu Blesku o německé kancléřce Angele Merkelové

Video  Schwarzenberg o Merkelové  - Blesk TV
Video se připravuje ...

makkovkka ( 4. června 2017 10:17 )

Už se těším na reakci starce z Orlíku? Koho při dalším atentátu v Británii bude obhajovat?

jiriwas ( 4. června 2017 09:08 )

S degenerátem a jeho kamarády, šup do Haagu. Plánovaná genocída na etnické, rasové, náboženské i národnostní skupiny v Evropě je jasná.

lupinek ( 3. června 2017 19:44 )

Ilustrační foto z Domácího lékaře, kapitola o stařecké demenci a její příznaky.

joudajoudovy ( 2. června 2017 16:57 )

burici tluce senilita na vrata. no jo, donald se jim vymknul jiz pri prezidentskych volbach. JFK prosel, ale pak prestal poslouchat. mimo politiku i lenon zlobil a zbouril davy mladych lidi proti nim. a nyni hledaji nastroj, jak na prvniho, kdyz si s dalsimi dvema jiz poradili. a at knize nelze, ze o nas nemaji zajem? maji-li zajem o moc sveta, pak i my do nej patrime. muzete posoudit slova knizete. https://www.youtube.com/watch?v=bk2VXvP1uBQ a co vam pripomina logo recyklace? https://cs.wikipedia.org/wiki/Recyklace#/media/File:Recycle001.svg Proč Karel Schwarzenberg lže? A za co se stydí? (Hyde Park na ČT24) https://www.youtube.com/watch?v=W1dnEyRUrvo&t=269s Vzkaz pro Bilderberg. A proto nás musí vyměnit za migranty. https://www.youtube.com/watch?v=VdHRX7nbgmI

renataren ( 2. června 2017 14:45 )

Platí tam pravidla, že aby člověk mohl mluvit svobodně je to tajné... Prostě zločinecké seskupení... Ale když si to lidi nechají všechno líbit, dobře jim tak!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa