Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Zdivočelý miliardář, žádný mučedník.“ Babiše pohoršila kritika z Bruselu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
1. června 2017
11:30

„Andrej Babiš není mučedník, ale příčina problému v Česku.“ Do šéfa ANO se pustila část českých europoslanců ve čtvrtek přímo na plénu v Bruselu. Další tamní poslanci se však divili, že se riziko zneužívání českých médií řeší právě na této půdě. A Slovák Richard Sulík to označil dokonce za „směšné“. I europoslanec Pavel Telička (za ANO) ale připustil, že Babiš pochybil. Ten to nadále odmítá. A bruselská akce ho pohoršila, šlo podle něj o politickou estrádu, která z nás v Bruselu dělá „směšné“ pitomce.

Třetí den po sobě se v Bruselu mluvilo o Andreji Babišovi (ANO). A tentokrát přímo na plénu Evropského parlamentu. Babišovi, který mezitím vyrazil v Praze na akci o dopadech EET a na odpoledne si naplánoval předvolební procházku v pražské zoo, však přišla celá akce podivná.

Bohatý podnikatel a ovlivnění médií

Europoslanci totiž dostali na program pléna bod Riziko zneužití médií v České republice. „Všimli jsme si, že V ČR dochází k určitým rizikům, která jsou vyšší než v průměru,“ uvedla eurokomisařka Cecilia Malmströmová. „Je to velmi důležitá rozprava,“ podotkla.

Proč je tato debata důležitá, se snažila vysvětlit Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) z frakce Evropské lidové strany. „Jeden bohatý podnikatel, dnes oligarcha, vstoupil do politiky, koupil vlivná média a ovlivňuje je ve svůj prospěch,“ říkala. „Babiš je problém, nikoli mučedník,“ uvedla vedle toho na sociální síti.

Že Babiš, který před platností zákona o střetu zájmů vlastnil mediální dům Mafra, pochybil, připustil i europoslanec za ANO Pavel Telička, místopředseda Evropského parlamentu. „Lídr strany, kterou zastupuji v Evropském parlamentu, se choval nepřijatelně,“ uvedl Telička a pokračoval: „Veřejně jsem to odsoudil a vyzval jej, aby vysvětlil, co přesně se stalo. Zároveň jsme jej požádali o rezignaci.“

Telička: V Česku je důležitější zpochybňování EU

Nejvýše postavený Čech v hierarchii Evropského parlamentu Telička připomněl, že Babiš již není členem vlády. A byl jedním z těch, kteří se podivovali nad tím, že se takový bod v Bruselu na plénu vůbec řeší. „ČR rozhodně není stát, který by měl problém se svobodou médií,“ upozorňoval Telička.

Za hlavní problém označil něco jiného – pasivitu a nechuť k evropské integraci, o níž by se mělo mluvit namísto toho, aby se mluvilo o jednom politikovi a jednom tématu. „Zdá se, že ČR včetně prezidenta Zemana zpochybňuje hodnoty EU. Myslím si, že Češi si ve volbách vyberou silné vůdce a uvidíme, jak situace dopadne,“ pokračoval. Podle Teličky je třeba v Bruselu řešit reformy EU, ne tuto situaci. „Česká média a čeští žurnalisté jsou nezávislí,“ dodal.

Konečná vytáhla Kmotra

Do Teličky se však pustila Kateřina Konečná (KSČM). „Viníkem celé situace je primárně jedna osoba a tou je Andrej Babiš,“ hřímala.

A vytáhla u toho i román Kmotr od Maria Puza. „Tři důležité osoby evropské politiky o tomto konfliktu zájmů věděly, ale dívaly se na druhou stranu,“ tvrdila a jmenovala trojici šéf ALDE Guy Verhofstadt, eurokomisařka Věra Jourová a právě Pavel Telička, který vedl kandidátku hnutí ANO do europarlamentu.

Podle Konečné buď projevili neskutečnou naivitu, nebo je vysvětlení jiné. „Babiš se asi i u nich držel pravidla z knihy Kmotr, které zadávalo všem jeho nejbližším pravidlo, že ptát se na jeho byznys je přísně zakázáno,“ dodala dramaticky.

Poc: Miliardář Babiš neodolal pokušení

Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) oproti tomu upozornil na „brutální sílu“, se kterou někteří vrcholní politici prosazují své politické a ekonomické zájmy.

A zostra se do Babiše pustil především Pavel Poc (ČSSD). „Bohužel proti zdivočelým miliardářům a mediálním magnátům nemá ani ta nejvyspělejší demokracie dostatečnou obranu, protože zpočátku bývají velmi roztomilí a vystřízlivění přichází pozdě,“ uvedl.

Upozornil, že jeden konkrétní politik neodolal pokušení a využil své impérium k posílení vlastní moci. „Normální politik tradiční politické strany by po takovéhle kauze zmizel z politiky jako pára nad hrncem, jenže v ČR se dostal do vysoké politiky člověk, který ve svých rukách shromáždil obrovskou politickou, ekonomickou a současně mediální moc a neváhá tuto moc svého impéria kdykoli použít. V kombinaci s extrémními ambicemi a zjevnou nechutí k demokratickým institucím to představuje skutečné riziko ohrožení demokratické soutěže, demokracie a v konečném důsledku i svobody,“ pokračoval Poc.

Objevila se však dle něj jistá naděje. „Tolik lidí nebylo v ulicích a na náměstích od sametové revoluce v roce 1989, kolik jich vyšlo letos v květnu zastavit pana Andreje Babiše,“ dodal Poc s narážkou na sérii protibabišovských protestů Proč? Proto!, které se odehrály napříč Českem.

VIDEO: Takhle se v centru Prahy demonstrovalo proti Babišovi

Video  Sestřih z demonstrace: Zaplněný Václavák proti Hradu a Babišovi  - Petr Soukup, David Vaníček
Video se připravuje ...

Babiš: Ostuda pro Česko

Během projednávání bodu v Evropském parlamentu zareagoval přes sociální síť i sám Andrej Babiš. Rýpl si mj. do toho, jak málo europoslanců na tento bod na plénum přišlo.

„Chrabří europoslanci TOP 09 a KSČM dělají ostudu České republice. Před prázdným plénem. Přišlo asi 20 poslanců z 751. Skvělá akce,“ podotkl ironicky na Twitteru.

Že se tento bod vůbec na plénum dostal, nechápal Babiš ani v reakci pro Blesk.cz před jeho projednáváním. „Je vidět, že ta nenávist vůči mně nemá hranic. Takže se přenáší až do Bruselu, kde tito lidé neváhají poškozovat ČR. Prosadili bod, který tam nemá co dělat,“ míní Babiš.

Za tímto bodem vidí politický boj, který proti němu vede Evropská lidová strana (EPP) v čele s Němcem Manfredem Weberem. Ten Babiše kritizoval i při své nedávné návštěvě Prahy na sjezdu lidovců.

VIDEO: Vlivný bruselský politik Manfred Weber promluvil v Praze o Babišovi 

Babiš však nebyl sám, kdo se divil, že se něco takového v Bruselu probírá. „Zdá se mi, že v případě Andreje Babiše zde máme konflikt zájmů. Jedná se o konflikt mezi jeho pozicí v oblasti podnikání a politiky. Nemyslím si, že se jedná o něco, co by se mělo projednávat na této půdě,“ uvedl Polák Zdislaw Krasnodebski z frakce Evropští konzervativci a reformisté (ECR).

Litevec: Je to jen politické divadlo

Rázněji se přidal Litevec Rolandas Paksas – litevský exprezident, odvolaný z funkce po impeachmentu za údajné nedodržování ústavy. A také bývalý prezident stavební firmy a mistr v letecké akrobacii, který coby jediná hlava státu obletěl zeměkouli v jednomotorovém letadle.  

Debatu o Babišovi označil Litevec za „nic víc než provokaci“ a politické divadlo. „V podstatě si tady řešíme místní politiku jednoho státu,“ posteskl si. Připomněl, že Babiš je „jeden z nejvíce populárních politiků“ a naopak „popularita pana Sobotky, šéfa socialistů, strmě padá a některým lidem se to zjevně nelíbí“.

„Režiséři tohoto divadla mají jasný cíl. Chtějí ohnout politiku tak, aby jim více vyhovovala. Nejdřív to bylo Polsko, Maďarsko a teď ČR. Jsou to suverénní státy a my se tady vměšujeme do jejich vnitřních záležitostí,“ zlobil se. 

Babiš podruhé: Dělají z nás v Bruselu pitomce 

Na to reagoval i sám Babiš. Českým europoslancům vzkázal, že za ním mohou dorazit do jeho poslanecké kanceláře a mohou spolu česká média probrat. „Určitě kvůli tomu nemusí organizovat politickou estrádu a dělat z nás v Bruselu pitomce. Alespoň že ti zahraniční europoslanci se mě trochu zastali a uznali, že taková debata je i na poměry bruselského parlamentu o ničem. Někdo dokonce použil i slovo ′směšná′,“ vzkázal Babiš přes sociální síť.

Narážel na slova slovenského europoslance Richarda Sulíka (Sloboda a Solidarita), který označil debatu za zásah do suverenity členské země a za „směšné“, že to Evropský parlament vůbec řeší.

Zahradil se zlobil: Špinavé prádlo si vypereme doma

Proti tomu, že se situace kolem Andreje Babiše dostala až na bruselské plénum, však vystoupila i část českých europoslanců. Nejvíce slyšet byla ODS. Jan Zahradiloznačil projednávání takového bodu za nadbytečné. Svoboda médií v ČR dle něj ohrožena není. „Nikdo nemá mediální monopol, neexistuje cenzura, novináře nikdo neohrožuje,“ říkal.

Babiš podle Zahradila sice „jako vlastník ovlivňoval obsah médií vůči politickým konkurentům“, ale dle něj se má špinavé prádlo prát doma. A souhlasil dokonce na dálku se šéfem ANO, že šlo dle něj o akci evropských lidovců (EPP). „Mám spíš pocit, že tady dochází k vyřizování účtu mezi frakcí evropských lidovců a frakcí evropských liberálů. Liberálové kritizovali Maďarsko, to se lidovcům nelíbilo, tak to teď vrací na České republice,“ uvedl Zahradil.

Evžen Tošenovský (ODS) označil bod o Babišovi za „obrovský omyl těch, kteří to prosadili do programu pléna“. Podezření na zneužití médií je sice dle něj „odporný a nepřijatelný fakt“, ale europarlament „si nemá hrát na moudrého, vrcholného evropského kádrováka“. „Pana exministra Babiše má trhat na domácí scéně politická opozice a zkutečně nezávislí novináři,“ dodal.

Pospíšil: Babiš vyhraje volby

Exministr spravedlnosti a nyní europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09 a STAN) však upozornil, že Babiš je největší odběratel evropských peněz. A právě proto by se o situaci měla EU zajímat.

Nemyslíte si, že ve chvíli, kdy hrozí, že člověk který koncentruje ekonomickou, politickou moc a je největším odběratelem evropských dotací, vyhraje příští volby v ČR na podzim a bude premiérem, že bychom minimálně o tom měli vědět a vést debatu?“ tázal se Pospíšil.

Podobně mluvila i Babišova kritička – Němka a šéfka Výboru pro rozpočtovou kontrolu Ingeborg Grässle, která je členkou CSU Angely Merkelové.

„Samozřejmě, že je to znepokojivé v zemi, kterou mám velmi ráda a kde žijí skvělí lidé. Ale není to jen o ČR a o Češích,“ uvedla Grässle s tím, že je třeba řešit, jakým způsobem se vydávají evropské peníze. „Konglomerát pana Babiše obdržel významné finanční prostředky z EU od roku 2014 a jeho moc se zvýšila,“ podotkla.

VIDEO: Ingeborg Grässle taktéž z frakce EPP kritizovala Andreje Babiše

Další z europoslanců z EPP, Portugalec Carlos Coelho, mluvil o zneužívání médií v širším měřítku – v Turecku, Venezuele či Rusku, kde se dle něj šíří falešné zprávy a je „zamořován“ veřejný prostor.

„Novináři musí být nezávislí, nesmí zde být politická vazba na vládu. Toto je velmi znepokojující a to se také děje v České republice, kde politik jasně využívá médií pro prosazování svých zájmů,“ říkal s tím, že je třeba bránit svobodu tisku, „ať se jedná o Babiše, Erdogana, Madura, Putina“. Debata tím vrcholila. Šéf Evropského parlamentu Antonio Tajani pouze dodal, že problémy se svobodu tisku patrně má většina zemí.

Debata nic nepřinesla, míní Zdechovský

Ohledně Andreje Babiše či České republiky však žádné usnesení přijato nebylo. Projednávání bodu odsoudil i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Podle něj debata udělal Česku skutečně jen ostudu. A Česko bylo hozeno do stejného balíku jako Polsko či Maďarsko.

„Dnešní debata v Evropském parlamentu nic nepřinesla. Byla naprosto zbytečná a o jejím malém významu vypovídá i nulový zájem o debatu ze strany předsedů frakcí,“ podotkl na Facebooku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lupinek ( 2. června 2017 12:32 )

Kalouskovci odvádí od diskuze: Připomenutí, o co šlo? Kopíruji sdělení: lybuna, bakalova medie, TOP, KDU-CSL, CSSD, KSCM a telicka si opet zaspinili podlikacky aniz by vstoupili do chlevske mrvy. bum, bum, bum, toto praska! proc blesk nezverejni vsechny udaje o jednani babisovach medii? tak to doplnim, pro objektivtu, nebot zurnaliste jiste dodrzuji kodex, ze? Na půdě Evropského parlamentu se projednávala problematika možného ohrožení svobody médií v České republice. Naprosto zjevný byl nezájem, z 751 europoslanců se zúčastnilo 20 poslanců. prevazne ceskych zoufalcu Švédská komisařka Malmströmová poukázala na omezené pravomoce Evropské komise v otázce svobody a plurality médií. Podotkla, že Komise se může ve věci začít angažovat jedině za toho předpokladu, že je ohrožena unijní legislativa a k tomu doposud nedošlo. V podobném duchu se neslo i vystoupení bývalého prezidenta Litvy Rolandase Paksase z euroskeptické frakce EFDD vedené Nigelem Faragem, který diskusi označil za provokaci založenou jen na jedné kauze. Řekl, že hlavní roli v celé kauze hrál premiér Bohuslav Sobotka, kterému prý padají preference a režiséři tohoto představení mají jediný cíl: zpochybnit politiky, kteří mají úspěch u voličů. V závěru diskuse se k táboru skeptiků přidal i slovenský europoslanec Richard Sulík, který to, že se celou věcí EP vůbec zabývá, pokládá za směšné. takze lidi!!!! presne vime, kdo vse, proti babisovi, to zinscenoval a ve volbach nevolit : TOP 09, KDU-CSL-STAN, CSSD, KSCM + turista za dobrym bydlem TELICKA!! ODS to zahralo do autu. to si kalousek, karl, beloubradek, jurecka, herman, gazdik, sobotka, chovanec, zaoralek, filip a cicmal pospisil s moravcem, slonkovou, drtinovou a smuclerovou z medii, opet nabehli na vidle! BUD FIT, borci! babis ve volbach musi mit min. 53%, aby sestavil jednobarevnou vladu bez pijavic a prizivniku. I já souhlasím s výhrou Babiše.

defakto ( 1. června 2017 21:50 )

... zorganizovali to soudruzi z TOP-09 a KDU za podpory ČSSD a KSČ .

Hidden-object ( 1. června 2017 20:37 )

Důležitá a aktuální informace :zdenekk je pedofilni pederast. Babiš a Zeman jsou na 1.miste v oblíbenosti normálních občanů ČR. Kalousek a Sobotka jsou celoživotní zloději a lhaři. Top 09 a ČSSD jsou mrtvé strany. Babiš příštím premiérem ČR. Zeman opět prezidentem VYHLÁŠENÍ CENY TOP-VIP Mega KRIPLA ROKU za NEJZVRÁCENĚJŠÍ,nejuchylnejší,nejlživější reportáž a práci roku 2017 získává ZASLOUŽENĚ postkomunistický pravičácký debil, práskač,udavač a uchyl-hulibrk a parazit radobyreporter:Josef Klíma =Pepa hulibrk Tento ňouma se celý život živí udávánim,pomluvama, je to prvotřídní práskač a udavač! Pro korunu by udal i svou swini matku co ho vyvrhla! Krom toho je to slizká homokláda

zada ( 1. června 2017 20:24 )

Pane Babiš já Vám fandím a ti co o vás kecaj tyhle nesmysly tak jen záviděj a hlavně na to co vyjste dokázal v téhle české zdivočelé džungli oni vůbe na to nemaj, nemyslím finančně, ale duševně!!! Závist je hrozná vlastnoct, ale závist člověka neschopného , to je přímo mor!!! Proto vám fandím, neschpnost naši politické lůzy nesnáším. Přes 20 let kradou, lžou, vytvářejí zákony pro sebe a sponzory politických stran na míru a podvádějí svůj národ!!! Parlament rozpustit, volby od zdola, referendum, odvolávání politiků, a hlavně změny volebního zákona, že pokud nepřijde víc jak 25 procent obyvatestva k volbám tak jsou neplatný, a ne že se hlasy nepříchozích rozdělí zas mezi póvl politický!!!! Volby jsou nespravedlivý!!!!!Těmhle grázlům politickým se totiž hodí, že k volbách lidi nejdou, protože jsou otrávený právě z nich. Na tom postavili 25 let svý času v parlamentu!!! proto tam jsou pořád ty stejný, ač je z nich národ otráven!!! Volební zákon je špatný!!!! Teď už jim jen zbejvá se po volbách vrátit do parlamentu a zrušit zákon o přímé volbě prezidetna - o nic víc jim nejde a samozřejmě zplanýrovat státní kasu!!!!

andy83 ( 1. června 2017 20:07 )

A ještě by je měli ty domácnosti živit? Tak ať si je veme na svá panství, místa by měl dost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa