Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vítač uprchlíků, útočí Chovanec na Pelikána. Babiš: „Ulhanost a pokrytectví“

Autor: simao, ČTK - 
31. května 2017
22:39

Vládní krize zažehnána? Krátce po odstoupení Andreje Babiše (ANO) z vlády jsou tu další přestřelky, tentokrát mezi ministry Robertem Pelikánem (ANO) a Milanem Chovancem (ČSSD). A to kvůli uprchlíkům. Přisadil si i Babiš, který tvrdí, že ministr vnitra spolu s premiérem Sobotkou „doma štěkají, ale v Bruselu mlčí“ a ČSSD nařkl z „pokrytectví a ulhanosti“. Reakce z řad sociálních demokratů? Pelikán je vítač, zaútočil Chovanec.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dnes obvinil ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) z vyzrazení utajovaných informací. Podle něj se toho ministr vnitra dopustil svým vyjádřením v deníku Právo, že Česko do voleb nepřijme žádného migranta. „Nepředpokládám žádné přijímání migrantů, protože ten systém je nastavený špatně, kvóty nefungují,“ uvedl Chovanec. Ale to nebylo všechno.

Chovanec: ANO chtělo Evropě vyhovět

Chovanec v rozhovoru řekl, že se vláda bude zabývat materiálem o přerozdělování migrantů v EU. Vedle toho, že prohlásil, že nepředpokládá žádné přijímání migrantů, pronesl i další rázná slova.

„Nebudeme ustupovat z tvrdého kurzu – tvrdých bezpečnostních prověrek lidí, kteří by sem měli přijít. Zatím jsme jich za celou dobu projektu přijali dvanáct a já odmítám z těch přísných bezpečnostních opatření, která jsme přijali, ustoupit. A to i za cenu toho, že by to mělo Českou republiku stát nějaké peníze,“ říkal v rozhovoru Chovanec.

„Je otázka, jak se k tomu vláda postaví. Na minulém jednání někteří kolegové především z hnutí ANO se k tomu chovali takovým způsobem, že by bylo potřeba Evropě vyhovět, ale já si to prostě nemyslím,“ pokračoval Chovanec.

S tím, že vláda dostane zprávu, kde bude podrobně popsán současný stav kolem přerozdělování migrantů, kteří dle Chovance nechtějí zůstávat ani v zemích, jako je Portugalsko a Lucembursko, a tak je nesmyslné je držet u nás, kde být nechtějí. I kdyby za to Česko mělo zaplatit na oněch sankcích.

VIDEO: Chovanec se během vládní krize navezl na Hradě do Andreje Babiše

Pelikán: Chovanec lže

Svými slovy o „kolezích především z ANO“ však Chovanec koaličního partnera pořádně vytočil. Do ministra vnitra se zostra pustil ministr spravedlnosti. Robert Pelikán k Chovancovu rozhovoru na Twitteru uvedl: „Projednávalo se (to) v utajeném režimu, takže: Zaprvé, Chovanec lže a já nemůžu říct, jak to je. Zadruhé, asi spáchal trestný čin podle paragrafu 317.“

Paragraf 317 trestního zákoníku určuje tresty za ohrožení utajované informace. Chovanec se proti Pelikánovu výroku ohradil na Facebooku. „Můj názor na přijímání uprchlíků je již několik let stejný a prezentuji ho několikrát měsíčně. A rozhodně se za něj nestydím a nebudu ho tajit!“ vzkázal Chovanec.

„Frackovitě mě napadá“

„Tak už opravdu máme volební kampaň v plném proudu a někteří kolegové zcela ztrácí soudnost,“ uvedl na sociální síti ministr vnitra. Chovanec odmítl, že vyzradil utajovanou skutečnost. Pelikána označil za příznivce přijímání migrantů - tzv. vítače

„Pan Pelikán je známý vítač, a kdyby se Česká republika řídila podle jeho názorů, tak zde máme stovky, možná tisíce ekonomických migrantů z Afriky i Asie. Chápu, že fabriky vůdce jeho hnutí by měly spoustu levné pracovní sily,“ kontroval Chovanec.

A do Pelikána si rýpl i za jeho loňskou hrozbu demisí. „Pan Pelikán naštěstí pro svoje vítačské plány nedokáže získat potřebnou většinu, tak mne aspoň frackovitě napadá a mstí se mi,“ dodal Chovanec.

Sobotka: Nic tajného na tom není

Chovance se zastal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který připomněl, že ministr na posledním jednání nebyl. „Myslím, že bychom měli jakýmikoli obviněními tohoto typu šetřit, zejména v situaci, kdy pan ministr Chovanec se osobně neúčastnil toho minulého jednání, byl tam zastoupen náměstkem ministra,“ říká Sobotka.

Pokud jde o čísla přijatých přistěhovalců, není na nich nic tajného, doplnil. „Myslím, že také nic není tajného na postoji České republiky, my jsme byli přehlasováni, když se jednalo o povinné kvóty,“ dodal.

Babiš se opřel do Chovance i Sobotky

Do sporu se však vložil i šéf ANO Andrej Babiš, toho času již běžný poslanec bez vládního postu. „Od začátku uprchlické krize odmítám vynucené kvóty a veřejně požaduju uzavření vnější schengenské hranice. Osobně jsem loni v létě německým politikům řekl, že Češi nechtějí bezbřehý multikulturalismus diktovaný z Bruselu,“ napsal na Facebooku. 

„A od prvních měsíců taky kritizuju premiéra Sobotku a ministra vnitra Chovance, doma štěkají, ale v Bruselu mlčí. Proč? Protože neumí jazyk a nemají na to odvahu,“ míní Babiš.

VIDEO: Babiš tvrdě o Chovancovi: Zrádce zrádců

„Pokrytečtí a ulhaní sociální demokraté,“ bouřil šéf ANO

Ostrými však pálil dál. Podle Babiše je ČSSD „pokrytecká a ulhaná“. „Proto mě od nich ani nepřekvapují jedovaté věty, že ′někteří kolegové z ANO chtějí Evropě vyhovět′,“ vzkázal Babiš Chovancovi, kterého obvinil z teatrálnosti, a dodal: „Chci mu jen znovu vzkázat, že hnutí ANO je od začátku LÍDREM protiimigrantské agendy.“

S Chovancem se přitom do střetů dostává Babiš opakovaně a dlouhodobě. Přestřelky probíhaly během reorganizace policie, ale i vládní krize, kdy Chovanec tvrdil, že Babiš z nezdaněných peněz vydělává 250 tisíc korun denně, Babiš ve studiu Blesku označil Chovance za „zrádce zrádců“.

I nyní se Babiš zaměřil také na samotného Chovance. Jeho rozhovor pro Právo označil za „ustrašený český štěk“. „On je najednou hrdina, který do voleb nepřijme žádného migranta, i kdybychom měli platit sankce. A proč jenom do voleb, pak už ho to nezajímá? A co že se probudil tak pozdě?“ navezl se Babiš do ministra vnitra.

A přidal své přesvědčení, že „uprchlíci ze Sýrie u nás nemají co dělat“. „Je to nesmysl. Nepatří sem, do naší kultury. A oni to dobře vědí a ani k nám nechtějí,“ dodal šéf ANO.

hejhej ( 1. června 2017 22:00 )

Chovanec se Sobotkou tahají násilnické muslimy. Nejde o žádné uprchlíky, ale nemakačenka s nataženými hnáty na sociální dávky.

jiriwas ( 1. června 2017 14:18 )

Chovanče, už to na Sobotku prasklo proč jel do Lucemburska? Nemusíš vypouštět mlhu! A my jsme mu křivdili, že si jede vyjednávat trafiku až půjde od válu. Stejně v tom jsou namočeny všechny minulé vlády, včetně Kalouska jako ministra financí. odkazy http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Sobotka-pry-taji-obrovsky-prusvi h-ktery-se-vali-na-Cesko-Za-mnoho-penez-490126 http://blog.aktualne.cz/blogy/jiri-svoboda.php?ite mid=29318

joudajoudovy ( 1. června 2017 12:37 )

jooo, odkazy: 2013 http://volby.idnes.cz/poslanecka-snemovna-2013.aspx 2017 http://www.sanep.cz/pr uzkumy/volebni-preference-kveten-2017-publikovano-26-5-2017/

joudajoudovy ( 1. června 2017 12:35 )

kybertrolle, teambuildingy na orliku ti jsou k necemu volby 2013: ANO 18,65% kalousek 11,99% preference kveten 2017: ANO 27,8% kalousek 7,8% (pry nepujde pod 12%) ja stale vidim vzrustajici a klesajici tendenci.

sensey ( 1. června 2017 12:31 )

jan něco málo k Chovancovi pro ty, co zapomínají : Bylo nás 5: Z řady lánské pětky vyčnívá od samého počátku Milan Chovanec. Ten proslul jako zrádce zrádců, když byl tím, který prolomil bariéru lží a přiznal, jak se věci mají a ve sporu prezidenta s premiérem se postavil na Sobotkovu stranu, za což byl odměněn funckí ministra vnitra. Zatímco zbylé čtyři muže politické soukolí semlelo, Chovanec zůstává ministrem a pravděpodobně povede kandidátku v Plzeňském kraji i do říjnových sněmovních voleb. Vypadá to, že se o svůj osud jako jediný nemusí bát. Ale to si ještě před nedávnem mysleli i Zimola, Tejc, Škromach a Hašek. Zdroj: http://g.cz/bylo-nas-5-puciste-z-lan-jeden-po-druhem-konci-ceka-pad-i-chovance

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa