Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo Brusel uzavře do konce roku: Je to citlivá věc

Autor: ČTK, Mii - 
31. května 2017
13:55

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) očekává, že své vyšetřování okolo dotací pro farmu Čapí hnízdo uzavře do konce letošního roku. Novinářům to ve středu na výroční tiskové konferenci řekl šéf úřadu Giovanni Kessler.

O podrobnostech vyšetřování, které úřad vede, Kessler hovořit nechtěl. Dobře informovaný zdroj z OLAF následně věc označil za „komplexní a citlivou“.

Kauzou Čapí hnízdo se zabývá také česká policie. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Agrofertu někdejšího vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele. Díky změně dosáhla na evropskou dotaci, kterou by jako firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla.

Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš loni v březnu na mimořádné schůzi Sněmovny ke kauze Čapí hnízdo svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se na Čapím hnízdě loučil se svojí funkcí ministra financí:

joudajoudovy ( 31. května 2017 17:55 )

snad tobe nekdo uzevre usta, placeny provokatere od kalouse

1pravda1 ( 31. května 2017 16:09 )

A kdy se bude vyšetřovat nevýhodný prodej části OKD, tedy nevýhodný pro stát, podepsal to Sobotka ve funkci ministra financí, je tak hloupý, nebo za to něco vzal? To nikoho nezajímá?

agfor ( 31. května 2017 15:34 )

Že by i Brusel všechno zahrál do autu ? To muselo Blbiše stát pěknej balík (rozhodně víc, než zrušení eštébáctví na Slovensku). Tak teď už víme, proč roste cena benzínu a nafty.

ivanak ( 31. května 2017 14:56 )

Přesně tak.Vůbec nemůžu pochopit,že někdo ještě může tyto politické strany volit.Buď jsou to stejní korupčníci jako oni/a to nás teda potěš bůh,protože to by bylo víc,než jsme si mohli myslet/,nebo už úplně ty lidi ztratili soudnost.A to nemá co dělat s panem Babišem,ten se stal jen nepohodlným svědkem jejich lumpáren.Co jsme to za národ,když dokážou pomíjet všechny ty kauzy kolem ODS,TOP a CSSD?K těm jsou všichni slepí,hluchý a němí?Všichni jen hurá na Babiše u toho všichni vědí,co provedl.

makkovkka ( 31. května 2017 14:23 )

Proč nás Blesk neinformuje? Sobotka tají obrovský průšvih, který se valí na Česko. Za mnoho peněz. Z rozhodnutí lucemburského odvolacího soudu, a to až do výše pohledávky ve výši cca 13 miliard korun jde o obstavení veškerých účtů České republiky. Není snad povinností Sobotky seznámit české důchodce, učitele, zdravotníky a vůbec celou českou veřejnost s tím, zda je informace pravdivá?! Dále Sobotka již dopředu věděl, že spor s Diag Human je prohraný a úmyslné zdržování vyšlo na úrocích na více než pět miliard korun. Zapojen byl i pozdější ministr spravedlnosti Blažek (ODS), který za právní zastupování státu ve sporu získal více než osm milionů korun. Pro starou, minulou politickou gardu s ČSSD, ztráta kontroly nad tímto citlivým sporem znamená před volbami nejvyšší politické riziko. A především proto musí být Andrej Babiš politicky zlikvidován – tady a teď! Představa, že by hnutí ANO po vyhraných volbách dovolilo policii a státnímu zastupitelství zabývat se desítkami přinejmenším nedbalostních trestných činů či případů podvodů a korupce spojených s touto kauzou, musí především v ČSSD a ODS nahánět hrůzu. Závěrem otázka, zda se Policie ČR, státní zastupitelství a Poslanecká sněmovna zabývají korupčními případy tak velkého rozsahu z minulosti s dělbou moci, která charakterizuje demokracii, včetně korupčního skandálu ROP Severozápad, v němž jsou rukou společnou a nerozdílnou angažováni politici?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa