Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Do voleb už ani migranta, slíbil Čechům Chovanec. Tlak Bruselu neřeší

Autor: Mii - 
31. května 2017
10:55

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) trvá na tom, že uprchlické kvóty nefungují. Je proto rozhodnutý, že Česká republika do podzimních parlamentních voleb nepřijme ani jednoho migranta bez ohledu na to, co bude říkat Evropská unie. „Nepředpokládám žádné přijímání migrantů, protože ten systém je nastavený špatně,“ řekl Chovanec v rozhovoru pro středeční deník Právo.

Podle Chovance dělení zemí Evropské unie na státy plnící kvóty a státy neplnící kvóty a následné vyhrožování není správné. Postupně totiž i země, které k plnění kvót byly otevřenější jako Lucembursko nebo Portugalsko, zjišťují, že celý projekt nemá smysl. Lidé, kteří se papírově registrují v jedné zemi, stejně nakonec prchnou do vytouženého Německa nebo Rakouska, míní Chovanec. Podle něj je celá situace Kocourkov.

Česko zatím oficiálně přijalo 12 migrantů. Podle Chovance za to můžou tvrdé bezpečnostní prověrky, které jeho úřad nastavil. Ministr v nich hodlá pokračovat i za cenu toho, že EU udělí Česku sankce. Zmínil také, že někteří zástupci hnutí ANO na minulém vládním jednání vyjádřili názor, že je třeba Evropě vyhovět, ale to ministr odmítá.

Jaká protiteroristická opatření chce Chovanec v Česku zavést, se dozvíte na videu:

O postoji ke kvótám bude každopádně vláda hlasovat. Pokud se stane, že by došlo k odhlasování plnění kvót, ministr z vlády odejde. „Je možné, že mě na vládě přehlasují. A pokud se to stane, tak já tohle dělat nebudu a půjdu pryč. Jestli mě donutí sem někoho bez jakékoli prověrky brát, tak to bude beze mě,“ vysvětloval Chovanec.

Lepší pomoci na místě

Výsledek hlasování nicméně nebude měnit nic na tom, že Česko do podzimních voleb do parlamentu žádného dalšího migranta nepřijme, jelikož by se to ani nestihlo. Snaha podle Chovance byla – Itálie Česku poslala před půl rokem deset jmen k prověření, ale všichni neprošli prověrkou českých bezpečnostních sil.

Česko proto zvolilo jinou formu pomoci - účast v mezinárodních misích. Žádná jiná země není tolik aktivní ve vysílání policistů do Maďarska, Itálie, Řecka nebo Makedonie. „Stojí nás to velké peníze, kterých nelitujeme, a myslíme si, že jde o smysluplnou akci, která vytváří určitou hráz. Dává to jasný signál všem lidem, že Evropa si bude hranice bránit,“ řekl Chovanec Právu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa