Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Válka o syna (7) v židovské rodině: Rabín to schytal z nejvyšších kruhů

Autor: Václav Lang - 
31. května 2017
05:52

Spor ortodoxní pražské židovské rodiny o sedmiletého syna je mnohem složitější, než jak o něm dosud referovala média. První zprávy vycházely výhradně z toho, že se otec, rabín Jair J. snaží hocha uchránit před matkou, která je podle něj pod vlivem ultraortodoxní francouzské sekty. Jakmile Blesk.cz o případu informoval, ozvalo se redakci několik na sobě nezávislých zdrojů, které rabínovu věrohodnost rozporují. Ten však trvá na svém. Naposledy se na jeho stranu přiklonil i Ústavní soud. 

Blesk poprvé vyzpovídal rabína Jaira J. v březnu. Krátce na to, se na redakci obrátila řada na sobě nezávislých osob, které poukazovaly na jeho údajnou nevěrohodnost. Blesk.cz proto několik týdnů zjišťoval další podrobnosti v prostředí pražské židovské komunity. Všichni oslovení hovořili o rabínovi v negativech, případně se o něm nechtěli bavit vůbec. Vyjadřovali se o něm – mírně řečeno – jako o podivínovi s ortodoxním praktikováním víry.

„Zkušenosti mám, ale mluvit o nich nechci,“ zdráhal se sdělit podrobnosti vrchní zemský rabín Karol Sidon, kterého Blesk.cz před několika týdny oslovil. Ozval se i politik z vládních kruhů, který rovněž upozorňoval na rabínovu nedůvěryhodnost. Nepřál si ale zveřejnit své jméno. Další lidé zase mluví o velkých dluzích v rodině.

Podařilo se získat svědectví muže, který v letech 2008 až 2010 pronajímal na pražském Starém Městě byt Jairovu otci a jeho rodině. Jair byl nejstarším z šesti dětí, které v bytě žily. „Vypadali velice solidně. Měl jsem k nim důvěru, protože otec rodiny vystupoval jako rabín,“ řekl Blesku spolumajitel nemovitosti s tím, že mu prý rodina Jairova otce nezaplatila na nájemném ani korunu.   

Před dluhy měli prchnout do zahraničí

Několik měsíců se podle jeho slov dlužníci vymlouvali, pak ale majitelům nemovitosti došla trpělivost. „Vlítli jsme tam a chtěli jsme je vystěhovat. Otec sehrál nějaký infarkt nebo něco. Nejstarší syn (Jair J.) ho tam omýval, laskal a tak dál. Zavolali policajty, tak jsme zase odešli. Pak jsme se dozvěděli, že si za dvě hodiny vzal taxíka, odjel na letiště a letěl do Vídně pro maso do košer restaurace, kde pracoval,“ vyprávěl spolumajitel bytu. 

Kvůli dluhům dal nakonec rodinu k soudu. Ta prý ale v den líčení odjela do Izraele – v Praze měl tehdy zůstat jen zmíněný nejstarší syn. „Přišli jsme od soudu a oni byli pryč. Dneska už nám dluží i s penalizací hodně milionů,“ tvrdí muž. 

Rodina prý za sebou zanechala kromě dluhů také zničený byt. „Mám natočený byt po jejich odchodu. Byl zcela zdevastovaný. Oni si potrpí na košer - to znamená čistý. Kdybyste viděl, jak potom vypadala trouba a sporák a tak dále, tak to by se vám zvedal žaludek,“ tvrdí muž. 

V negativech ale na rodinu vzpomínali i další lidé. V jejich reakcích se obvykle opakovalo povzdechnutí, že „v každé komunitě máte dobré a špatné lidi“

Rabín: Psychologická válka, která mě má poškodit

Rabín Jair J. na dotaz Blesku kritiku odmítl. „Velice mě to mrzí. Nevím, kdo jsou vaši informátoři, ale asi jsou to lidé, kteří sami potřebují zachránit. Jsou to lidé, kteří ani odsud z Prahy nemůžou vědět, o co se jedná, protože se jedná o věci, které se dějí ve Francii a ne tady v Praze,“ řekl.

Podle něj se jedná o „psychologickou válku“, jejímž cílem je poškodit jeho jméno. Prsty v tom prý mají lidé ze zmíněné ultraortodoxní komunity ve Francii, kde měla zakotvit jeho manželka. Blesk.cz se ji pokusil kontaktovat, pouze však vzkázala přes právničku, že se odmítá vyjadřovat. 

Rabín trvá na tom, že je jeho žena pod vlivem sekty. „Ona tam nepracuje, nemá nic, jenom se snaží využít místní sociální dávky a právě proto, že je měla vyšší, když tam bylo dítě, tak ho tam chtějí,“ odpověděl na dotaz Blesk.cz.

Ústavní soud: Lékaři byli proti stěhování

Rodiče se i s tehdy dvouletým synem odstěhovali v roce 2011 do Francie. V roce 2014 odjel podle soudu rabín do Česka kvůli psychologické terapii. Koncem srpna 2015 si dítě převzal a odvezl jej do České republiky s tím, že ho do týdne vrátí. K tomu už však nedošlo.

Záležitostí se tak již několik měsíců zabývají české soudy. Městský soud v Brně a následně odvolací Krajský soud v Brně loni uložily otci vrátit syna matce do Francie. Ten ale neuposlechl a syna nechal u sebe. Na jeho stranu se ale minulý týden přiklonil Ústavní soud, který z důvodu procesních pochybení zrušil předchozí rozsudky. Případ se tak vrací znovu k městskému soudu.

Ústavnímu soudu vadilo, že nižší instance dostatečně nedoložily, zda v případu došlo k porušení tzv. haagské úmluvy, která mimo jiné říká, že soud není oprávněn nařídit navrácení dítěte, pokud existuje nebezpečí, že by ho návrat „vystavil fyzické nebo duševní újmě nebo je jinak dostal do nesnesitelné situace“.

Soud při tom poukázal na lékařské zprávy, které svědčí o traumatech dítěte ze zážitků spojených s matkou. Psycholožka i psychiatrička podle Ústavního soudu shodně nedoporučily jeho přemístění. „Lékařské zprávy vyslovují jednoznačné závěry o riziku těžké traumatizace dítěte a ohrožení jeho duševního vývoje, a měl-li soud pochybnosti o jejich vypovídací hodnotě...mohl si vyžádat další odborná vyjádření, či zadat vypracování znaleckého posudku,“ píše se v odůvodnění.

Proti vydání dítěte do Francie se postavil i Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí, stejně jako rodiče matky nezletilého hocha, kteří v dopise pro Ústavní soud napsali, že „židovské vyznání jejich dcery se stalo z ortodoxního kolem roku 2008 extrémně radikálním“. Dceru prý nepovažují za způsobilou k výchově.

Matka dítěte pouze v dokumentech pro soud označuje argumenty manžela za zkreslující a účelové. Byl to prý on, kdo vytrhl dítě z její péče a teď jí znemožňuje kontakt se synem. Muž prý štve dítě proti ní.

Europoslanec: Manipulují obě strany

Nejednoznačnost případu potvrzuje i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se v něm angažuje. Ten podle svých slov za poslední týdny poznal „manipulující schopnosti“ obou zúčastněných stran, což ho vedlo k jistému „vystřízlivění“. „On je to takový spor dvou židovských komunit. Jedna je fixovaná na matku a jedna na otce,“ popsal v pondělí pro Blesk.cz. 

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) | ČTK

Sešel se jak s matkou, tak s otcem dítěte a nyní jim po rozhodnutí Ústavního soudu nabízí společnou schůzku, kde by byl mediátorem v jejich roztržce. „Nejhorší by bylo, kdyby se tihle dva další čtyři roky soudili,“ poznamenal. 

Jak vznikly rodinné spory?

Jair J. s manželkou Ester a synem dříve střídavě pobývali v zahraničí. Muž potom odjel za prací do Prahy a syna měl u sebe i přesto, že české soudy přiřkly péči o dítě matce. Na přelomu letošního února a března Ústavní soud odložil vykonavatelnost rozsudku, který zněl, že má Jair J. vrátit syna matce do Francie. Tam podle něj chlapci hrozilo, že se dostane do prostředí nonkonformní sekty, která prý své lidi izoluje od okolního světa a nechává je žít v tristních podmínkách. „Jsou to lidé, kteří nerespektují zákony a vůbec nerespektují práva dítěte. Dokonce jednou řekli: ‚My už ho tady zpacifikujeme.‘ Taková slova používají. Je to velice vážná věc,“ tvrdil v rozhovoru pro Blesk.cz počátkem března rabín. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Scarlet ( 2. června 2017 11:36 )

Vyjádření OBOU rodičů matky,které poslali k soudu,bylo zcela pravdivé. Každý z rodičů matky poslal vlastní vyjádření s úředně ověřeným podpisem. Rodiče byli kdykoliv ochotni u soudů všech stupňů vypovídat,ale nikdy to nebylo bráno v potaz a předvoláni nebyli.K soudům se pravidelně dostavovali oba nebo alespoň jeden z nich a vždy byli připraveni vypovídat.Bohužel v soudním jednání, které proběhlo, se zatím jednalo o určení"obvyklého"místa pobytu dítěte a proto nebylo jejich výpovědi třeba.Jen ještě jedna poznámka k článku-v létě roku 2014 odjel otec z Francie zpět do ČR ne kvůli psychologické terapii.To není pravda.Zajímavé je, že to ve své výpovědi u soudu tvrdila matka dítěte, takže autor článku evidentně čerpal i z jejích tvrzení.Důvodem cesty otce zpět do ČR bylo, že se OBA SPOLEČNĚ s matkou chlapce dohodli na přestěhování celé rodiny zpět do České republiky, protože otec zde měl o mnoho více pracovních příležitostí.Ty potřeboval proto, aby manželku a dítě uživil.Matka dítěte nikdy moc nepracovala.A když už pracovala,všechny vydělané peníze utrácela sama za sebe-kosmetika, boty,oblečení.Také zde v ČR pro chlapce byly lepší zdravotní a vzdělávací podmínky.Opakuji-byla to dohoda obou rodičů!!!Matka sama vybírala na inzertních serverech byt a zařízení do bytu. Pak odletěla do Francie na návštěvu.Měla zakoupenou i zpáteční letenku do Prahy.Ale pak odmítla přijet zpět a začaly problémy. Otec dítěte je sice ortodoxního vyznání, ale také velmi vzdělaný člověk.Mluví 5 jazyky a syna vede pečlivě ke vzdělání.Matka naopak odmítla dokončit svoje středoškolské vzdělání s tím, že "na to nemá". Přitom byla tzv. jedničkářka.I toto je uvedeno ve vyjádření rodičů matky, které poskytli soudu.V péči otce bude chlapec v prostředí milující rodiny jak ze strany otce, tak ze strany rodičů matky.A poslední poznámka - rodiče matky nevyznávají ani nepraktikují žádné náboženství a přesto se ihned oba postavili na stranu otce a plně ho podporují.U dalších soudů již možná vypovídat budou...

jirka_slomo ( 1. června 2017 23:10 )

Matka NIKDY neměla dítě ve své péči, tenhle článek bohužel obsahuje mnoho lží. Jediné, co ta pošahaná ženská umí je, lhát u soudu, což se i několikrát prokázalo. Stejně tak je jedna velká lež, že má tahle rodina dluhy. Sleduju tuhle kauzu už dlouho, tak vidím i tady, odkud vítr fouká.

nika70 ( 31. května 2017 09:35 )

Jakákoliv víra je nebezpečná. Navíc je to alibistické dávat zodpovědnost za své životy nějakému Bohu. Lidi by měli víc uvažovat mozkem a být zodpovědní sami za sebe.

jarda304 ( 31. května 2017 09:28 )

tak tohle se za komunistů opravdu neřešilo..vůbec mi to nescházelo. Kde je Šabatová ?

europa ( 31. května 2017 08:40 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa