Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bělobrádek před sjezdem nešetřil Čunka. A pro Zemana chystá červenou kartu

Autor: Zuzana Štíchová - 
26. května 2017
18:50

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek je zatím jediným kandidátem na předsednické křeslo na víkendovém sjezdu KDU-ČSL. Strana si volí vedení jako poslední z vládního trojlístku. Možným Bělobrádkovým soupeřem je Jiří Čunek, musel by se ale přihlásit přímo na sjezdu. Předseda lidovců mluvil ve Studiu Blesk také o kandidatuře Hayata Okamury do Sněmovny, šancích ve volbách nebo podpoře Miloše Zemana.

Bude to i pro Bělobrádka potvrzení funkce bez boje, nebo pikantní souboj s Jiřím Čunkem? To je jedna z hlavních otázek sjezdu KDU-ČSL, který začíná v Praze v sobotu. Zlínský hejtman a bývalý vsetínský starosta kandidaturu nevyloučil. Tvrdí o sobě, že by byl lepším lídrem, protože má více životních i politických zkušeností. Zároveň se ale o křeslo ještě nepřihlásil.

„Jsem zkušenější než Jiří Čunek, jsem déle ve vládě, než byl on, a jsem předsedou dvojnásobnou dobu, než byl on. To je nějaká jeho snaha o zviditelnění. Navzájem se respektujeme, občas se škádlíme, ale to je tak asi vše,“ reagoval na jeho kritiku Bělobrádek. Podívejte se na první část rozhovoru s předsedou KDU-ČSL. Šel by znovu do vlády s Andrejem Babišem? A podpoří Miloše Zemana v prezidentské volbě?:

Čunek se ohrazoval především proti krátkému času, který měly regionální organizace na vstřebání nové předvolební koalice se Starosty (STAN). Delší vyjednávání ale podle předsedy strany nebyla možná, protože STAN byl až do konce loňského roku „spojencem“ TOP 09.

Hubáčková vypustila bazének Škromachovi

Do vedení strany kandiduje podle posledních informací jediná žena. Zuzana Roithová, někdejší kandidátka na prezidentku, chce být opět místopředsedkyní. Další zástupkyně něžného pohlaví se ale do čela nehrnou.

„Já s tím nic udělat nemohu. Máme i volební akademii žen. Naše kandidátka, Anička Hubáčková, dokázala vypustit bazének panu Škromachovi. Porazila ho jednoznačně,“ vtipkoval vicepremiér. „Máme i většinu žen členek, záleží to jen na nich,“ doplnil už vážně.

„Tomiův bratr je autentický demokrat“

Kromě osvědčených tváří, jako jsou Marian Jurečka, Daniel Herman nebo Jan Bartošek, vyráží KDU-ČSL do voleb také s dalším známým jménem – Okamurou. Do politiky se totiž rozhodl vstoupit starší bratr šéfa SPD Hayato. Proč? Na to odpovídal v rozhovoru pro Blesk.cz:

„Je to osobnost, která má i jiné, dosti výrazné klady, nejen, že je bratrem známějšího bratra. Je to člověk, který má jednoznačné názory. Bude obohacením. Je autentickým křesťanským demokratem,“ řekl o něm Bělobrádek s tím, že se s ním osobně zná. Zmatení voličů se neobává. „Pokud nás budou volit příznivci Tomia, tak mi to vadit nebude,“ glosoval možnou situaci.

Prostřelená noha a tři vlastní góly?

V průzkumech se koalice STAN a lidovců pohybuje kolem potřebných 10 procent, které musí spojení dvou subjektů pro vstup do Sněmovny získat. Bělobrádek si je ale jist úspěchem a netají se ambicemi vytvořit dokonce jednobarevnou vládu. Pokoření této hranice tak podle něj nebude problém.

„Museli bychom si prostřelit nohu a dát tři vlastní góly, abychom to neudělali. Otázkou je, zda vyhrajeme, budeme druzí, nebo třetí. Teprve o víkendu budeme definitivně schvalovat koaliční smlouvu,“ poznamenal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 28. května 2017 07:34 )

Pravdou, že před Zemanem by se jakoby politici měli poklonit, vědomostma mu nesahají ani po paty, mluví z patra a k lidem,na do rozdíl od vás, kdo má věřitt vašim slibům, že kdo bude mít více dětí tak podle toho důchod, to je utopie, ti co mají více dětí tak nepracují, neodvádějí do systému nic a vy z nuly budete rozdávat,červenou kartu si ,strčte někam, volí lidé ne vygumované mozky, no ale můžete jít zazpívat tomu druhému kandidátovi, nebo sudeťákům

hejhej ( 27. května 2017 19:40 )

Bělobrádek- vítač násilnických muslimů je trouba. Panu prezidentovi nesahá ani pod kotníky.

peryndedek ( 27. května 2017 18:49 )

Bělobrádku! Panu prezidentovi raději pořiďte nové žluté botičky, aby mu to lépe šlapalo. Na rozdíl od Vás, jeho mysl je čirá a na jeho znalosti ve vašem věku nestačíte.

joudajoudovy ( 27. května 2017 10:49 )

pouze pro objektivitu a vyvazenost informaci. ma-li nekdo vyhrady ke zdravotnimu stavu milose zemana, mel by se zajimat i o zdravotni stav belobradka, aby se pak nedivil a i jeho nekritizoval. http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/233398/belobradek-o-sve-nelecitelne-ne moci-zacaly-mi-chromnout-prsty-hrozi-mu-vozik.html

fotrpjotr ( 27. května 2017 01:55 )

Doufám,že skončíte na smetišti dějin.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa