Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotka: „Valachová je statečná.“ Přijal její rezignaci a určil náhradníka

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. května 2017
13:38

Ani druhý z ministrů, který se ve vládě Bohuslava Sobotky ujal funkce ministra školství, se patrně „nedožije“ konce vlády. Předčasně odejít by měla i Kateřina Valachová (ČSSD). Zbývá jen souhlas prezidenta Zemana. Premiér Sobotka na nového ministra nominoval náměstka Valachové - profesora Stanislava Štecha, který se dle něj nebude muset ve funkci příliš rozkoukávat.

„Dnes odpoledne jsem navrhl prezidentovi republiky, aby do této funkce jmenoval pana Stanislava Štecha,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) během páteční tiskovky na Úřadu vlády.

Sobotka: Valachová je statečná

Sobotka ministryni za její práci poděkoval, její rezignaci přijal a na Hrad tak dnes odeslal demisi Valachové i návrh na jmenování Štecha. Valachová odchází poté, co její ministerstvo (MŠMT) zasáhla dotační kauza, při níž skončil ve vazbě nejen šéf českého fotbalu Miroslav Pelta, ale i dnes již bývalá náměstkyně Valachové Simona Kratochvílová.

„Vnímám to rozhodnutí paní ministryně jako jasný příspěvek pro slušnou politickou kulturu v naší zemi. Jednoduché rozhodnutí to pro mě nebylo, určitě ne také příliš veselé rozhodnutí, nicméně jsem přesvědčen o tom, že potřebujeme mít už co nejrychleji nového ministra,“ říkal Sobotka.

Kvitoval, že Valachová přijala politickou odpovědnost. „Podle mého názoru se tím zachovala správně a také velmi statečně,“ doplnil Sobotka.

Profesor Štech byl v KSČ, za ČSSD chtěl do Senátu

Stanislav Štech je profesorem na katedře psychologie Pedagogické fakulty UK a od července 2015 politickým náměstkem Valachové. Ještě předtím se v roce 2014 stal Štech Sobotkovým poradcem právě pro oblast vzdělávání. Na ministerstvu působí jako nestraník, v minulosti ale kandidoval právě za ČSSD do Senátu. Neuspěl. V letech 1983 až 1990 byl členem KSČ.

Již dříve patřil do užšího okruhu kandidátů na post ministra. Sobotka označil Štecha za „osobu, která je velmi respektovaná v českém školství“, a také za člověka, který se nemusí na resortu MŠMT rozkoukávat. „Byl celkem 12 let prorektorem Univerzity Karlovy, působil také na několika zahraničních univerzitách, je členem vědeckých rad řady fakult v ČR,“ vypočetl Sobotka.

Jako hlavní úkol pro nového ministra ve zbývajících pěti měsících do říjnových voleb vidí Sobotka přípravu rozpočtu školství pro rok 2018. „Tady si myslím, že před panem Štechem leží ještě obtížná jednání, protože těch oblastí, kde bude třeba zajistit finanční zdroje pro fungování školství v příštím roce, je ještě celá řada,“ uvedl Sobotka.

Druhou prioritou rychlé a administrativně bezchybné placení finančních prostředků, které podpoří český sport, poznamenal premiér.

Valachová: Od inkluze, přes pamlsky po kariérní řád

Valachová oznámila rezignaci 9. května během vládní krize, ještě předtím zastavila dotace pro sport. Nechtěla prý, aby aktuální situace na ministerstvu byla zneužívána v „politických půtkách“.

Valachovou za dotační kauzu ostře kritizoval šéf ANO Andrej Babiš. „Já jsem nenavyšoval peníze do sportu o 1,7 miliardy na 6 miliard, aby to rozdělovala její náměstkyně, toho času ve vazbě, s panem Peltou v nějakém pronajatém bytě. Slíbila, že to bude dávat dětem na sport a neudělala to,“ útočil ve čtvrtek Babiš na Valachovou.

Valachová v Sobotkově vládě nahradila ministra Marcela Chládka, jehož konec provázely spekulace o jeho nevybíravém chování k podřízeným, obzvláště ženám a údajné šikaně (bossingu) na ministerstvu školství.

Právě žena nakonec Chládka nahradila – a s ohledem na to, že nadále v českém školství panuje nespokojenost především s platovými podmínkami pro učitele, ani Valachovou nečekal snadný úkol.

Sobotka dnes chválil Valachovou za to, co se jí v čele resortu povedlo. Oceňoval celkové navýšení prostředků, které tečou na podporu školství – ze 125 miliard v roce 2014 po 148 miliard v roce 2017.

Což znamená i o něco více peněz na platy učitelů a dalších pracovníků ve školství, podotkl Sobotka. O více peněz pro učitele se Valachová bila od začátku, své úsilí završila v pondělí na vládě, když si vymohla 400 milionů korun pro odměny učitelů v příštím školním roce.

Premiér si pochvaloval i zvýšení kapacit mateřských a základních škol či zavedení státních maturit. Vedle prosazených změn ve financování škol se Valachová zaměřila i na kontroverzní projekty – inkluzi a pamlskovou vyhlášku.

Tedy začleňování postižených dětí do běžných škol a také omezení toho, co se v takových školách smí a nesmí prodávat ve školních bufetech. Za své kroky sklidila i kritiku, stála si však za přesvědčením, že mj. „pamlskový křik“ časem utichne.

V poslední době se pak Valachová zaměřila na prosazování kariérního řádu pro učitele, který rozděluje učitele do tří kategorií, přičemž začínající učitel má mít placenou pomoc od učitele zkušenějšího, tzv. zavádějícího, učitel nejvyšší třetí kategorie pak má k platu dostávat příplatek 5 tisíc korun. Kritici návrhu, který již prošel Sněmovnou a nyní jej projedná Senát, vyčítají mj. příliš byrokracie navíc.

Padaly výzvy, aby Valachová setrvala

Právě projednávání kariérního řádu v senátním výboru bylo značně emocionální. „Neplakala jsem, byla jsem dojatá opakovanými výzvami k nepodání demise ve prospěch školství,“ vzkázala Blesk.cz Valachová.    

Těchto výzev padlo více. Premiéra k tomu, aby nepřijal demisi Valachové, vyzval i senátní podvýbor pro sport. A to jednomyslně. Prý by bylo lepší, aby Valachová ve funkci zůstala.

Stejně se vyjádřila i Národní rada pro sport. „Myslíme si, že by bylo velmi dobře, aby paní ministryně svoji misi dokončila,“ uvedl šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Sobotka nakonec tyto výzvy nevyslyšel. „Je to pro ni velmi dobré vysvědčení za ty dva roky práce, které odvedla na ministerstvu školství. Pro mne to určitě není žádná radost,“ komentoval dnes Sobotka výzvy.

Se Zemanem se Valachová setká v neděli v Brně

Nyní je na řadě prezident Zeman, zda demisi Valachové přijme. Sama končící ministryně věří, že ano - a se Zemanem se chystá brzy sejít. „Pan prezident se s ministryní školství Kateřinou Valachovou setká v neděli dne 28. května 2017 v 19:00 hod. v hotelu International v Brně,“ oznámil v pátek odpoledne hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

hejhej ( 27. května 2017 21:59 )

suov: A proč není statečný Sobotka. Oznámí demisi, hrad se nachystá podle hradního protokun a ten blbec si to rozmyslí. Takového hňupa jako je Sobotka jsme ještě za premiéra neměli.

suov ( 27. května 2017 13:25 )

Podle nás nemůže někdo kdo je zbabělec a zrádce národa někomu říct že je statečná, já si myslím že je vinna a zbabělá, má strach co se dále provalí,,,uvidíme,,,

1pravda1 ( 27. května 2017 09:28 )

Pamlsková vyhláška není špatný nápad, ale ti, co ho dělali, například jedna anorektička z MŠ, byla u Jílkové, vychrtlá hrůza a ta když slyšela slovo cukr, tak jí úplně svítily oči, asi se najedla už toho slova. Stačilo vyhodit chipsy, slazené nápoje colové, slané oříšky a čokoládové tyčinky a vše ostatní nechat, ale oni dětem nedopřáli ani ovocný jogurt, i v tom zkoumaly cukr jak krá-vy. Prostě je dobře, když dítě sní jogurt kor když je ve škole a trochu cukru potřebuje... jogurt je jedno jaký, nebo pečivo, proč by si dítě nemohlo dát koláč atd. Prostě nápad dobrý hlavně ohledně těch chipsů, ale to z toho udělalo je blbost.

1pravda1 ( 27. května 2017 09:22 )

To si děláte legraci, Valachová byla zodpovědná za chod MŠ, že její kamarádka kradla ve funkci náměstkyně, tak na to snad měla přijít, nebo ty peníze nechyběly? Odejít je jedna věc a druhá věc je zabránit korupci na svém rezortu.

joudajoudovy ( 26. května 2017 18:38 )

to mu ani neradte! jeste tam budou hrubky a ustavni soud ho ztrapni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa