Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jourová chce vymést nekvalitní potraviny z českých obchodů: Zatlačím na to

Autor: Tomáš Polák - 
29. května 2017
05:00

Řada výrobců do Česka dodává horší potraviny než na západní trhy a eurokomisařka Věra Jourová (ANO) toho má dost. Ve Studiu Blesk slíbila na takové „hříšníky“ tvrdě zatlačit. Problém takzvané dvojí kvality potravin se letos v březnu dostal poprvé do závěrů Evropské rady. Komise se jím tak bude muset zabývat.

Jourová se domnívá, že je k boji proti dvojí kvalitě potravin jakožto komisařka pro ochranu spotřebitelů dobře vybavená svými kompetencemi. „Já tvrdím, že když prodáte dvě různé věci pod stejnou značkou, z nichž jedna je kvalitní a druhá je ošizená, takže to prostě je neférová obchodní praktika na společném evropském trhu,“ zdůraznila.

Eurokomisařka chce proto zmapovat, jakých konkrétních produktů se dvojí kvalita týká. A následně tlačit na výrobce, aby se polepšili. „Ve většině případů by zvyšovaly kvalitu u produktů, které se distribuují do České republiky, na Slovensko, do Maďarska a na východ Evropy. Ale budete se divit, jsou už teď na trhu vidět případy, kdy je naopak kvalita nižší v některých západních zemích,“ uvedla.

Video  Jak Babiš zatápí Jourové v Bruselu: Často musím kolegům vysvětlovat  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Firmy pro své potraviny mířící do Česka leckdy volí méně kvalitní či levnější suroviny než v západních zemích. Ukázalo to už několik průzkumů. Jeden z nejvýznamnějších v českém prostředí provedla v roce 2015 Vysoká škola chemicko-technologická společně s řetězcem Albert. Třetina z testovaných výrobků se tehdy lišila. 

Jourová: Ošizený produkt? Budu dělat hluk

„Budu na ně vyvíjet tlak i přes obchodní a potravinářské komory. Budeme jednat o tom, aby ta kvalita se zvýšila, nebo ať to přejmenují. Ale ať nematou spotřebitele,“ slíbila Jourová. Zkušenost s jednáním s některými výrobci už má. Nejčastěji argumentují různými preferencemi spotřebitelů v jednotlivých zemích.

„Ale já mluvím o těch případech, kdy je to jednoznačně ošizený produkt, kde místo masa je nějaká náhražka, kde místo cukru je jakýsi sirup, který je zároveň podle některých nezdravý,“ přiblížila.

O dvojí kvalitě mluvila ve Studiu Brusel před časem také europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD), podle které už legislativní nástroje pro boj proti dvojí kvalitě máme. Dozorovým orgánům se ale do řešení problému moc nechce.

„To jsem taky zaznamenala, takže když budu vyvíjet tlak na výrobce, tak zároveň s tím budu velmi apelovat na inspekce, ať s tím pomůžou. Protože oni mají v ruce sankční možnost, já ji nemám. Já můžu vyvíjet tlak a dělat hluk. A budu ho dělat,“ slíbila Jourová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anna1234 ( 29. května 2017 12:36 )

.. ale jo, v pohodě, hlavně že jsi s kvalitou dovezených potravin a spotřebního zboží spokojená.

Hidden-object ( 29. května 2017 12:16 )

Klíma by měl chcipnout v obrovských bolestech na rakovinu a to i všichni kuřáci, bez rozdílu. Tedy by vychcipali hlavně cikáni SUPER, herci a politici. Odpad lidské společnosti, mafiani, spodina a boháči. Arabský odpad i ziďacký! Rakovina z kouření je bomba věc

jarda304 ( 29. května 2017 11:43 )

nejde o bídu. Jde o to, že v SRN můžete koupit pod toutéž značkou kvalitnější provedení a přitom levněji. Ale má to ekonomické zdůvodnění - v SRN je vetší trh, tedy vetší zakázky a větší množstevní slevy. Podobně je v USA ještě levněji nežli v SRN či jinde v Evropě a nejlevněji je v Číně.

jarda304 ( 29. května 2017 11:40 )

bude tlačit..a bude z toho leda smrad. Za tohle beze skoro melouna měsíčně a bude brát statisicovou penzi

aeraluna ( 29. května 2017 10:36 )

Dvěma slovy: nemá šanci...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa