Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Celý život žijí za cizí.“ Babiš udeřil v bitvě o rozpočet na ministry

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. května 2017
12:26

Návrh rozpočtu na příští rok je šitý horkou jehlou, chybí v něm miliardy, pustily se špičky ČSSD do rozpočtu, který ještě coby ministr financí připravoval nyní již řadový poslanec Andrej Babiš. Toho kritika vytočila. A opřel se do ministrů, že se mají naučit šetřit a méně „jezdit po výletech“. Rozpočet se schodkem 50 miliard však v reakci pro Blesk.cz kritizuje i ekonom Lukáš Kovanda. Podle něj chybí peníze např. na obranu.

Vládní krize odeznívá, klid a mír v koalici však nezavládl ani s odchodem Andreje Babiše (ANO) z kabinetu, který vede premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ostré výtky padaly vůči návrhu rozpočtu na čtvrteční tiskovce sociálních demokratů, kde premiér a ministři cupovali návrh rozpočtu, který na ministerstvu financí připravoval ještě Babiš.

„Ten návrh je do značné míry šitý horkou jehlou, identifikovali jsme tam celou řadu problémů,“ uvedl Sobotka. A ministři Kateřina Valachová, Michaela Marksová či Miloslav Ludvík (všichni ČSSD) se střídali v kritice, kolik miliard v jejich resortech a kde přesně chybí. Na učitele a školy, sociální kapitoly, zdravotnictví.

VIDEO: Andrej Babiš v posledním rozhovoru coby ministr mluvil o „neskutečném podrazu“

Babiš: Ministři si jezdí po výletech a nešetří

ANO však nyní vrací úder. „Ministři, kteří křičí, že jim v navrženém rozpočtu pro příští rok chybí miliardy korun, měli konečně začít šetřit. To totiž neumí, to neznají, žijí celý život za cizí, nikdy na svém nepracovali. Tak ať nevykládají nesmysly a začnou konečně šetřit,“ ohradil se Andrej Babiš na sociální síti. 

Ministrům vytkl mimo jiné to, že neumí čerpat z evropských fondů. „Nečerpají, nešetří, stále jezdí po nějakých zahraničních výletech, nechť se soustředí, začnou řídit svá ministerstva a najdou úspory,“ pokračoval exministr.

Babiš dodal, že hlavní jednání o rozpočtu teprve přijdou. A to s koncem srpna a v září. „Ministr financí je kvalifikovaný, aby to vyjednal. Fakt nevím, kam ten spěch,“ upozornil Babiš, kterého na ministerstvu financí vystřídal poslanec Ivan Pilný (ANO), šéf sněmovního Hospodářského výboru.

VIDEO: Sobotka s Babišem a jeho nástupcem Pilným na ministerstvu financí o úkolech pro nového ministra

Sobotka: Chceme udržet schodek 50 miliard

Samotný rozpočet má mít přitom schodek 50 miliard korun. Alespoň jak to Babiš původně zamýšlel. Tento schodek chce udržet i premiér Sobotka, který sám působil coby ministr financí od července 2002 do září 2006.

„Musíme ten návrh znovu probrat. Já budu dělat všechno pro to, abychom udrželi schodek 50 miliard korun, není důvod, abychom měli schodek větší,“ řekl iDnes.cz Sobotka. 

„My bohužel plánujeme výdaje, které se nakonec nevyčerpají, což nakonec zlepší bilanci státu, ale je to naprosto neproduktivní. Já bych byl rád, kdybychom se také nemilosrdně podívali na naplánované výdaje a řekli si, kde skutečně ty výdaje jsme schopni utratit. A tam, kde je nejsme schopni utratit, tak je přesuňme do těch oblastí, kde je vláda naléhavě potřebuje,“ dodal. 

Kritika z ODS: Ekonomicky dobré počasí a zbytečné dluhy

Samotný plánovaný schodek 50 miliard však má i své kritiky. „V takové době je normální mít vyrovnaný rozpočet. Vytvářet deficity v úspěšném a stabilním státě je nezodpovědnost nebo neschopnost,“ míní ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Vyzval Babišova nástupce Pilného, aby se návrhem rozpočtu pro příští rok začal zabývat od prvního dne. „Návrh rozpočtu musí být přepracován, není důvod takto masivně v době ekonomicky dobrého počasí občany ČR zadlužovat,“ dodává.

Ekonom: Je třeba se zaměřit i na armádu a bezpečnost

Rozpaky budí plánovaný rozpočet i u odborníků. „Schodek 50 miliard korun je omylem, to by určitě nemělo být za této situace, kdy máme prosperující ekonomiku, a není důvod se uchylovat k deficitnímu financování. Naopak by v této době měly být vytvářeny přebytky pro časy horší prosperity,“ řekl Blesk.cz Lukáš Kovanda, hlavní ekonom investiční společnosti Cyrrus.

Současné plány podle něj ukazují na to, že ani sociální demokraté, žádající další miliardy, nepochopili problém, který tu byl během (zatím) poslední finanční krize. Z důvodu dřívější „rozhazovačnosti“ se nepodařilo vytvořit dostatečné „polštáře“, během krize se pak musely utahovat opasky a zvyšovat daně, což prodloužilo trvání důsledků krize, upozorňuje ekonom.

V návrhu rozpočtu vidí finanční expert však i povážlivé díry. Třeba v nedostatku peněz na obranu či bezpečnost, řešenou v celé Evropě kvůli hrozbě teroru. „Vzhledem ke stále napjatější geopolitické situaci, vzhledem k rétorice USA je třeba – a plyne to i z našich závazků, které máme v rámci NATO – navyšovat daleko razantněji naše výdaje, které máme na armádu, na obranné účely. V tomto smyslu navýšení, se kterým se počítá pro rok 2018, je stále velice slabé,“ pokračuje ekonom.

Kovanda varuje před tím, že jde o pouhých 1,13 procenta HDP, přitom by Česko mělo docílit výdajů ve výši 2 procent. „Trajektorie k tomuto cíli by měla být rozhodnější, než jak je v tom návrhu na rok 2018. Z tohoto hlediska je to velká chyba. Stát vydává prostředky tam, kde za ně získá hlasy voličů – zvyšování platů státních zaměstnanců, důchodů. Ale v těchto sektorech by se nemělo přidávat. Tahounem ekonomiky je spotřeba domácností a nezdá se, že by domácnosti třely bídu s nouzí. Měli bychom se soustředit na jiné výdajové položky,“ podotýká.

Kalousek: Dál to vede Babiš. Ten ukázal koupelnu

Dohodnout obrysy rozpočtu přitom připadne na nového ministra Pilného. Opoziční lídr a další exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) si však rýpl, že vedení resortu se de facto nemění.

„Nezmění se vůbec nic, Andrej Babiš dál bude řídit ministerstvo financí, už ne z Letenské ulice, ale z Agrofertu. Pan premiér dál ponese odpovědnost za jeho finanční čachry,“ říká Kalousek.

Babiš, který skončil coby ministr financí i vicepremiér, se chce nyní soustředit na předvolební kampaň a vyráží mezi lidi. První den po svém vládním působení strávil v Kutné Hoře, kde tradičně kritizoval „tradiční politiky“. Babiš dal během něj i nahlédnout do svého soukromí – koupelny či šatny. To když uveřejnil na Facebooku video, jak se loučil s úřadem.

U nového ministra financí Pilného ekonom Kovanda očekává, že „pojede v liniích, které jsou přesně určeny Andrejem Babišem, a nevychýlí se od nich“. „Takže nečekejme žádné převratné změny. Je to v podstatě prázdninový ministr financí, který je tam pravděpodobně do té doby, než se ANO podaří zvítězit a obsadit toto ministerstvo jinou figurou,“ věští Kovanda úspěch Babišovu hnutí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

al.bunda ( 26. května 2017 17:14 )

A udeřil přesně na hlavičku,uvidíme která trefená husa zagágá první

joudajoudovy ( 26. května 2017 15:53 )

zdenekk a kde je radost nad go go go gloglajicim kalouskem?

joudajoudovy ( 26. května 2017 14:13 )

zdenekk + tve cerne duse, mam pro tebe radostnou zpravu: zverejneno na CT, cca pred 10min. STRANICKÉ PREFERENCE A VOLEBNÍ MODEL V KVĚTNU 2017 ANO 33% CSSD 14% ODS 13% KSCM 11,5% KDU-CSL 8,8% Kalousek 7% STAN 2%

panda82 ( 26. května 2017 13:28 )

Chybí miliardy dodejte tam ty co jste rozkradli všechno české prodáno a dluh 1,6bilionů, tak kde jste je zašantročili, jenom berete a chudáci voliči vám platí , všechno je zdaněno a ještě platí daně vy si necháte platit tak, že z toho našetříte na byt a tady děti musí čekat až jim milostivě zaplatíte obědy, rodiče (většina) živoří a vy rozhazujete, jenom vytváříte dluhy nic jiného neumíte jste hajzli a ještě máte odvahu chtít po voličích hlas, no to jo, ta sebranka co se chce spojit, no a ČSSD ta tak do hnoje , škoda že to nečtete, ale už vám zvoní hrana

hejhej ( 26. května 2017 13:07 )

Nejvíce se pobavím nad bláboly bývalých nejhorších ministrů financí - Sobotky, zadlužil stát o 400miliard při ekonomickém růstu a Kalouska, za jeho působení byl stát zadlužen o více jak 700 miliard a ještě si blb dovolit rozesílat peněžní poukázky. A takoví pitomci chtěji neustále kecat a vše kritizovat. Babiš má pravdu: poslanci a ministři si dělají zbytečné výlety za státní peníze, slibují nesplnitelné, hlavně před volbama. Věří jim ještě někdo ????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa