Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš a jeho poslední rozhovor ve funkci ministra: Porazili mě!

Autor: Tomáš Belica - 
25. května 2017
06:20

Rozporuplné pocity cloumají Andrejem Babišem (62). Po 3,5 letech včera skončil jako ministr financí, což ho samozřejmě mrzí. Na straně druhé šéf ANO kvituje, že z vlády, kterou popisuje jako „cestovku“ neukázněných, je už pryč. Ještě než ho včera prezident odvolal a na jeho místo jmenoval Ivana Pilného (72, ANO), poskytl Babiš Blesku poslední rozhovor jako ministr.

Odcházíte po 3,5 letech před řádným koncem, jak toto období hodnotíte? Splnilo se, s čím jste do politiky šel?

„To jsou dvě věci. Za prvé je to boj proti korupční hydře, která mě porazila, protože to, že odcházím, je kvůli mocenskému paktu SobotkaKalousek, který tady loupí…“ 

Odcházíte poražen?

„No, ano, porazili mě. Na základě vylhaných věcí jsem odvolán. Zásadně s tím nesouhlasím, protože dluhopisy jsou nesmysl. To udělal pan Kalousek a jsem přesvědčen, že to udělal pro své sponzory, kteří emitovali bez daně. To já určitě nebyl.

A já jako ministr, ne jako jediný ministr financí, ale jediný ministr české vlády, který prosadil nějakou legislativní změnu v Evropě. Reverse charge. Minulý rok jsme skončili podle Eurostatu druzí nejlepší v Evropě z hlediska přebytku a státního dluhu. Takže vybral jsem stovky miliard na daních a samozřejmě ty peníze se používají na důchody a pro všechny.

Takže z hlediska politiky, to, co předvádí pan premiér, to je neskutečný podraz. Likviduje mě jako politického soupeře na základě vylhaných věcí a kampaně. Samozřejmě my jsme ve vládě byli do počtu, protože on a KDU-ČSL se domluvili proti nám, a ve Sněmovně byli všichni domluvení proti nám. Takže já samozřejmě proti tomuto zkorumpovanému systému budu bojovat dál, samozřejmě i mediální scéna je nějak nastavená. Jako ministrovi mi nikdo nemůže nic vyčítat. Já jsem stát nestál ani korunu, peníze jsem posílal samoživitelkám, šetřil jsem, nikdy jsem neletěl speciálem. U nás dostanete maximálně vodu a kafe, já jsem šetřivý člověk… Ta vláda, no, ty vztahy jsou tak roz…roz… No, jak se to říká?“ 

Rozrušené? Kdy vlastně došlo k tomu vyhrocení osobních vztahů ve vládě?

„Před krajskými volbami.“ 

Poslední rozhovor s Babišem před „vyhazovem“: 

Do té doby vše šlapalo?

„Tak samozřejmě pan premiér je člověk, který neodřídí jedinou ekonomickou poradu. Je to člověk absolutně neschopný řídit ministry. On nežil v reálném životě, on vše nechal vyhnít. Je to technolog moci, zbavil se všech svých konkurentů, dokonce zlikvidoval i toho (bývalého jihočeského hejtmana Jiřího) Zimolu. No, a oni šli do krajských voleb s vylhanými věcmi, že chceme něco privatizovat. Pak ty volby prohráli.

Už předtím jsem byl označen jako hlavní nepřítel. To je absurdní. Když ta vláda nějakým způsobem fungovala, tak lidi mohli spolupracovat, ale premiér ty vztahy tak narušil… samozřejmě ti tradiční politici jsou na to zvyklí, ale já to velice špatně snáším.“ 

Ale do politiky jste musel jít přeci s tím, že je to mnohdy špína…

„No, ale ne taková žumpa. Tohle je přes čáru. Takový hon na čarodějnice? Já přece nešel do politiky kvůli tomu, aby mě někdo zkoušel z podnikání, co jsem dělal před 20 lety.

Jsem jeden z mála velkých podnikatelů, který má firmu v Čechách. Vlastně už dnes večer ten zákon, lex Babiš, který také vymysleli na mě (zákon o střetu zájmů, pozn. red.), neplatí. Od samého začátku ten korupční systém Kalousek – Sobotka, když zjistili, že s nimi nebudeme krást, tak spustili ty kampaně: StB, biopaliva, střet zájmů, potom Čapí hnízdo, dluhopisy, odposlechy… A za tím stojí podsvětí, kmotři, kteří samozřejmě v červu 2013 řídili celou zemi. Samozřejmě já jsem vybral desítky miliard na daních a někomu ty miliardy chybějí.

ČSSD má obrovskou tradici v korupci, já tady musím okamžitě skončit, protože tu asi kradu propisky, a paní Valachová, která nechala rozdělovat peníze prostřednictvím přítele pana premiéra, tak dala demisi a je dávána za vzor. 

Tak aspoň máte novou zkušenost. Vezmete si z toho nějaké poučení? Neodcházíte totiž z politiky…

„Poučení? Tak samozřejmě, to se rozhodne na podzim, jestli my budeme ve vládě, nebo tam budou tradiční politici. Ti, kteří dnes uzavřeli mocenský pakt vůči mně, to je Kalousek a Sobotka.“ 

Samozřejmě volby mohou dopadnout jakkoliv, můžete to být vy, kdo bude další vládu sestavovat. V takovém případě byste do ní vzal Sobotku?

„Určitě ne. Takového bezpáteřního člověka jsem v životě nepotkal. Já to nechápu, protože díky mně je vlastně premiér. V říjnu 2013 jsem odmítl vyjednávat s Haškem, a ty jeho metody jsou neuvěřitelné. 

Na druhou stranu teď budete mít více volného času. Co teď budete dělat?

„Budu mít strašně moc práce. Dokončuji naši Vizi 2035, chci znovu řídit hnutí, protože je vidět, že tam není úplně pořádek. A chci samozřejmě aktivně mluvit s našimi členy o kandidátkách, chci připravit program, a samozřejmě budu dělat výjezdy.

Protože vidím, že mezi členskou základnou a předsednictvím je občas bariéra. Někteří kolegové v krajích mají tendence si to tam privatizovat. Tomu se chci bránit. A moje výhoda je v tom, že jsem v pozici, že nepotřebuji někoho uplácet. A samozřejmě se těším mezi lidi a chci jim vysvětlit, co se vlastně stalo. Chci vidět, jaký dopad mají ty vylhané věci na názory lidí, protože ty stále opakované lži mě poškozují. Proto jsem také premiérovi napsal dopis, protože on to stále opakuje. Je to absurdní, jsem jediný politik, který ukázal skutečné daňové přiznání.“ 

Proč však až teď posíláte premiérovi tu předžalobní výzvu? Nemohl jste mu pohrozit žalobou už dříve?

„Protože jsem si myslel, že se bude chovat normálně a korektně. Ale on ty sprosté lži opakoval, i když akceptoval jmenování pana Pilného. Do mě stále šije, a pokud někdo dělal podvody, byl to právě on. Už v roce 1996, když poprvé kandidoval, zanechal po sobě miliardové škody, zničil skoro celý Moravskoslezský region. Je paradox, že asi nejhorší premiér, který byl podle Eduarda Janoty zároveň nejhorším ministrem financí, odvolává ministra, který má nejlepší výsledky. 

Poslední rozhovor s Babišem ve funkci Poslední rozhovor s Babišem ve funkci | Martin Přibyl CNC

Pojďme se podívat na váš návrh státního rozpočtu, kde počítáte se schodkem 50 miliard...

„To je návrh, neznamená to, že to tak bude. Já vlastně odcházím s přebytkem. Ještě ke konci dubna je přebytek asi 6,5 miliardy, minulý rok jsem měl nejvyšší přebytek. Problém je, že na rozpočet mají obrovský vliv evropské peníze a naši ministři je čerpají velmi špatně, protože je nikdo neřídí. Pan premiér je neřídí. Když jsme nastupovali, říkali jsme, jak skvěle budeme čerpat, ale ty ministry k tomu musí někdo donutit, já na to ale neměl kompetenci.

Ten rozpočet, samozřejmě, máme nízké platy, nízké důchody a obce a města potřebují peníze. Tyto tři položky jsou dohromady 51 miliardy a to je celý ten deficit. A nám se to vrací, dnes je růst ekonomiky dán spotřebou lidí, a ten deficit 50 miliard – pokud ho koalice udrží – je menší než jedno procento. Jsem přesvědčen, že ta opatření z hlediska výběru daní se projeví v praxi, a klidně může rozpočet být vyrovnaný. Ale to je otázka na příští vládu. 

Je váš návrh 50miliardového schodku spíše optimistický?

„Ještě před pár měsíci měla ČSSD představy schodku minus 120 miliard. Dneska je to minus sto. Já jsem předložil minus 50. Ale znovu opakuji, problém je ten, že ty ministry nikdo neřídí. Oni své rozpočty ani nečerpají a mají nároky. Věci, které mají nerozpočtované ani neutratili, k 30. dubnu nebyli schopni vyčerpat 43 miliard. Ale stále nezodpovědně ty rozpočty nafukují. Pokud pan (ministr zemědělství Marian) Jurečka přichází s šílenými návrhy, že Lesy ČR nakoupí lesy v Rumunsku, nebo půdu v Africe a podobné nesmysly, tak to je úplně mimo, ne? Proč ty peníze raději nedá do rozpočtu? 

Takže vzkazujete kolegům z vlády, kteří váš návrh rozpočtu zpochybňují, že ty peníze mají najít ve svém resortu?

„Ano, to mají. Paní (ministryně práce) Marksová má nespotřebované 5,7 miliardy. Takže klidně ona může dát 900 milionů na platy v sociálních službách. Proč jim to nedá?“ 

Nespokojeny s vaším návrhem jsou i vysoké školy…

„Vysoké školy si samozřejmě zaslouží nárůst, ale to je věc vyjednávání v rámci koalice. Já měl za úkol do konce května připravit návrh. Není to tak, že jsem si to vymyslel, jako se to někteří snažili prezentovat.“ 

Co řeknete k námitce, že 50 miliard deficit v době růstu ekonomiky není nic moc?

„Prosím vás, růst ekonomiky je 2,9 procent. Jednoznačně nám roste výběr daní o 12 procent. Ale máme tu obrovský deficit. Máme tu nízké platy a důchody, deficit investicí. Určitě tam jsou rezervy, ale já nejsem premiér. Kdybych byl premiér, tak ty ministry dotlačím na vyrovnaný rozpočet. Ale já na to nemám páku. Dělají si, co chtějí, to je jako cestovka, furt někam lítají. Měli by být tady a makat. A měli by mít kurz managementu na čerpání evropských fondů.“ 

Když už jste zmínil důchody, tak váš nástupce nedávno nastínil poměrně katastrofickou vizi. A totiž, že za několik let na důchody nebude a senioři budou dřít do úmoru.

„Ne, tak nevím, co říkal pan Pilný, ale s tím nesouhlasím.“ 

No a jak je tedy na tom českých důchodový účet?

Máme samozřejmě deficit, ale za naší vlády se důchody navýšili za pět let o 1426 korun, což si myslím, že není špatné, a stálo nás to 55,3 miliardy navíc. Takže jestli bude na důchody nebo nebude, bude záviset na tom, kdo bude ve vládě. Jestli to budou kariérní politici typu premiéra, který samozřejmě o reálném životě neví vůbec nic, tak se to může stát. Pokud tam bude někdo, kdo k tomu přistupuje s péčí řádného hospodáře… Samozřejmě důchody je třeba navyšovat, jsou nízké. Něco se povedlo, 1426 korun není málo. 

Chci se zeptat ještě na státní dluh, který se v posledních letech stabilizoval…

„Nestabilizoval. Klesá. Snížili jsme státní dluh.“ 

Dobře, klesá. Mírně.

„Ne mírně, 70 miliard. Ne mírně. Pojďte se podívat (ukazuje na tabuli, jaký byl státní dluh za toho kterého ministra), jediný kdo snížil státní dluh, byl tady Kočárník. Snížil o 4 miliardy, všichni ostatní navyšovali. A tady Babiš, snížil o 70 miliard. Takže musíte říkat, jak to je.“ 

Z čeho jste ten dluh umořoval?

„My jsme za prvé si aktivně půjčovali, protože jsme věděli, že skončí intervence. Od minulého srpna jsme si půjčovali s negativním úrokem, na půjčování jsme vydělali 2,8 miliardy. To se vám v bance nikdy nemůže stát. V prvním kvartále jsme na tom vydělali miliardu.“

Budete vašemu nástupci při bitvách o rozpočet koukat pod prsty?

„Nebudu vůbec koukat, není důvod. I myslím, že by si nenechal. Je tady dobrý tým lidí a myslím, že on to zvládne bez problémů.“ 

Někde jste říkal, že on bude v jednáních s ministry ještě tvrdší než vy.

„To je možné. Jde o to, aby zůstal v nějakých liniích našeho hnutí, aby vnímal nízké důchody a nízké platy a aby tlačil na ministry, aby se chovali péčí vzorného hospodáře. Což nedělají.“ 

Když jsem se vás před chvíli ptal, jak naložíte s tím volným časem, mluvil jste o práci. To snad nemá pozitivní dopad i na osobní život?

„To jo. Ráno jsem třeba vezl dceru do školy. A dokonce včera má paní byla překvapená, že jsem domů přišel už v osm. Jo, určitě, na to se těším. Ta práce ministra je strašně neefektivní. My tam řešíme strašné věci, které by se vůbec neměly řešit, a neřeší se to, co by se mělo.“ 

VŠE O VLÁDNÍ KRIZI ČTĚTE ZDE

lalia ( 27. května 2017 09:05 )

Jestli byl Sobotkův boj proti korupcím Babiše oprávněný bude zhodnocen až v budoucnosti,až se Babiš odhalí úplně.Ono to bude,pravda musí vyplavat nahoru.Babiš byl dobrý ministr financí ale jeho morální profil,který se objevoval,rozkrýval hlavně v posledním roce musel premier řešit.Babiš je stále zahalen,nevíme o něm mnoho.Obvinil Kalouska a Sobotku,že rozkrádali pro sebe.Nevím,co Sobotka za dobu premierování rozkradl pro sebe.To nebude pravda.

joudajoudovy ( 26. května 2017 14:14 )

zdenekk + tve cerne duse, mam pro tebe radostnou zpravu: zverejneno na CT, cca pred 10min. STRANICKÉ PREFERENCE A VOLEBNÍ MODEL V KVĚTNU 2017 ANO 33% CSSD 14% ODS 13% KSCM 11,5% KDU-CSL 8,8% Kalousek 7% STAN 2%

žanyn ( 25. května 2017 21:06 )

Neporazili. Vzdal to. ....To udělal pan Kalousek a jsem přesvědčen, že to udělal pro své sponzory, kteří emitovali bez daně. To já určitě nebyl..... Tak proč pro všechny (a tedy i včetně své osoby), jako ministr nevyměřil vyplacení doplatku oné daně? Asi na to i z osobních důvodů neměl.

1pravda1 ( 25. května 2017 19:47 )

Naprostá pravda člověka, který tomu rozumí! A že je Sobotka bezpáteřní člověk víme už dávno, a že ČSSD chce jen zadlužovat stát, víme taky. A Sobotka chtěl od prvního dne zvyšovat daně, jen díky Babišovi, který říkal, že je nejdříve vybere, se to nestalo. Sobotka chce další a další peníze a udělat vyšší schodek rozpočtu a pak to hodit na ANO, že je to jejich problém, když mají ministra.

settt ( 25. května 2017 18:40 )

 jen kňourá, ublizenej stbáček ...jeho ego utrpelo...gauner...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa