Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zimola zvažuje kandidaturu mimo ČSSD. Sobotka svolá naštvané Jihočechy

Autor: Jakub Veinlich - 
25. května 2017
05:30

Jiří Zimola se nechce vzdát svého místa v jihočeské ČSSD bez boje. Poté, co bývalého hejtmana vedení sociálních demokratů vyškrtlo i z poslední příčky na kandidátce, se začalá jihočeská buňka bouřit. Jako krajní řešení si někteří členové nechávají kandidaturu za jiný subjekt. 

Vedení ČSSD nechce Zimolu ani na 22., tedy posledním, místě kandidátky. Hlavními důvody je prý vyplácení vysokých odměn v jihočeských nemocnicích a také podezřelá stavba nového sídla Zimoly na Lipně. To bývalému hejtmanovi a jeho náměstkovi stavěl Martin Bláha – předseda představenstva holdingu Jihočeské nemocnice. I to je například pro místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka pádný důvod, proč Zimola na kandidátce nakonec není.

„Vždy jde o určité kroky a činy, které se staly, a teď je otázka, jestli jsme schopni jako sociální demokraté je hájit. A já to říkám na rovinu: v případě pana Zimoly sedmimilionová odměna za rok ve prospěch pana Bláhy? Pro mě to jsou věci, které hájitelné nejsou,“ poukázal Zaorálek na propíranou odměnu pro šéfa jihočeských nemocnic.

Vedení krajské ČSSD chce kvůli vyškrtnutí Zimoly vyvolat smírčí řízení, podle předsedy Bohuslava Sobotky to ale podle jejich návrhu není možné. Sobotka si totiž vyložil žádost tak, že by se „usmiřování“ vedlo mezi centrálním vedením ČSSD a krajskou buňkou. To prý nejde.

„Smírčí řízení je samozřejmě možné mezi panem Zimolou a vedením, které rozhodlo,“ uvedl v pondělí místopředseda strany Lubomír Zaorálek.

Sobotka: Svolat rozhodčí řízení kvůli Zimolovi neumožňují stanovy. Sobotka: Svolat rozhodčí řízení kvůli Zimolovi neumožňují stanovy. | ČTK, Archiv CNC

Zimola je nyní v zahraničí, s redakcí Blesk.cz komunikuje písemně přes prostředníka. Podle bývalého hejtmana je krok krajského vedení vnímaný jinak, než jak byl zamýšlen.

„Za nás to byla podaná ruka k jednání směrem k předsednictvu a do napřažené ruky nám pan předseda vložil stanovy. Pan předseda zřejmě vůbec nepochopil hlavní poselství našeho návrhu,“ napsal Blesk.cz Zimola, s tím, že jde jen o formalitu, mezi kým bude řízení probíhat.

„Od podzimních vyhraných voleb s námi vedení strany v podstatě nekomunikuje a je to další facka členům nejúspěšnějšího kraje ČSSD,“ dodal Zimola na otázku Blesk.cz, co říká na postup vedení strany.

Podle našich informací se má Zimola vrátit do České republiky během čtvrtka. Pak se chce sejít s dalšími jihočeskými kolegy. V pondělí by mělo zasednout krajské vedení strany a jak Blesk.cz zjistil, v jižních Čechách zvažují, že by na jednání pozvali právě vedení ČSSD.

Vypadá to, že je ale předběhne Sobotka. Na páteční jednání grémia si totiž už pozval zástupce jihočeské ČSSD s tím, že jim tam sdělí další postup. 

„Stojím za premiérem a většinou grémia, že je naše rozhodnutí o vyškrtnutí pana Zimoly z kandidátky nezvratné. Pro mě, jako pro volebního manažera, je důležité, abychom spolu mluvili a tu kauzu ukončili tak, jak grémium rozhodlo,“ řekl Blesk.cz volební manažer a místopředseda ČSSD Jiří Birke.

Jiří Zimola ohlásil 11. dubna rezignaci na post hejtmana Jihočeského kraje: 

Pokud by se Zimolovi nepodařilo vedení ČSSD přesvědčit o tom, že má být na kandidátce, nevylučuje, že by i přesto v jižních Čechách kandidoval, ale zřejmě za jiný subjekt. A spolu s ním asi i další lidé, kteří se za něj postavili.

„Ano, tato úvaha padla na jednání krajského výboru, nicméně v tuto chvíli je to pouze v teoretické rovině a my stále věříme, že se situaci podaří vyřešit,“ napsal Zimola k možné změně stranického dresu. Tu přitom na dotaz Blesk.cz těsně před svou rezignací na hejtmanský post a po návštěvě prezidenta Miloše Zemana vyloučil.

Na konci dubna Zimola na dotaz Blesk.cz vylučoval, že by chtěl odejít z ČSSD: 

Jihočeská ČSSD je přesvědčená, že se vedení sociálních demokratů Zimolovi mstí za jeho odlišné názory. Nevěří, že hlavním důvodem jsou Zimolovy kauzy. „Kdyby měly být hlavním důvodem pro vyškrtnutí z kandidátky odměny v nemocnicích, pak by muselo republikové vedení vyškrtnout z 21. místa i nynější hejtmanku Ivanu Stráskou,“ řekl zdroj z jihočeské ČSSD s tím, že právě Stráská coby Zimolova náměstkyně o odměnách pro Bláhu také rozhodovala.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
1tigrusenka ( 25. května 2017 15:35 )

žádná strana si neveme jako kandidáta člověka co měl čachry s nemocnicí a jestliže plešoun vyřídil ministra miliardáře, tak vyřídí i hejtmana žebráka a dostane ho nakonec do tepláků jak Ratha

gabreta ( 25. května 2017 14:37 )

ČSSD je mi naprostu pr....! Zimola nebyl špatnej hejtman a Jihočeši proto za ním stojí a proto mu dávali u voleb hlasy. Asi ne nadarmo měl nejvíc hlasů ze všech kandidátů ČSSD!! Jestli půjde Zimola do voleb za jinou stranu, tak o všechny jeho hlasy pleštatej blb s jeho lumpenpartají v Jižních Čechách přijde.

vanova ( 25. května 2017 12:37 )

A proč se nikdo nerozčiluje nad touto zprávou, která je médii zatajovaná? 18. 5. 2017 86 20 milionů korun. Tolik poslalo ministerstvo školství na stavbu sportovní haly u školy v Brně-Žabovřeskách. Do této školy však chodí dcera samotné ministryně, nyní již v demisi, Kateřiny Valachové (ČSSD) a kdysi tam chodila i ona sama. Politička však jakékoliv ovlivňování dotací popírá. Pikantní na celé věci je také to, že městská část v Žabovřeskách, vedená ČSSD, přiklepla celou zakázku za 60 milionů korun firmě Syner, která je sponzorem Peltova fotbalového klubu v Jablonci. A v souvislosti s jabloneckým klubem se mluví i o hodonínské firmě MND ze skupiny miliardáře Karla Komárka.

joudajoudovy ( 25. května 2017 10:09 )

sobotka zrejme studuje spatne materialy jako je pouceni z krizoveho vyvoje dle KSC a rozesila dopisy UV KSC vsem zakladnim organizacim a clenum strany k vymene stranickych legitimaci neboli jejich clenu. jako dukaz postaci, ze sobotka bez papiru ani ranu. mozna by stacilo mu odebrat bryle a byl by v konci s celymi svymi elaboraty, ktery za nej vypracuji pohunci.

joudajoudovy ( 25. května 2017 09:55 )

to nejsou jenom socani ale vsechny tradicni politicke strany s kalouskem + havloide. babis jim zavrel kohouty a zahradil vstupy na jejich teritoria a to hosanci a prerostla devcatka pri 1/4 stoleti dlouhe rozkradacce nemohou spolknout. tento moralni odpad, nazyvajici se tradici ceho si a halekajici o narusene demokracii, do cela naseho statu nepatri. i francie ve volbach sve tradicaky odkopla a to i za cenu zvoleni marconky, ktery je slouhou bankeru.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa