Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bělobrádek se chystá na sudetoněmecký sjezd. Jako první český vicepremiér

Autor: ČTK - 
24. května 2017
18:22

Český vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) se začátkem června zúčastní sudetoněmeckého sjezdu v Augšpurku. Půjde o zatím nejvýše postaveného českého politika, který tak učiní.

Sudetoněmecké krajanské sdružení (SL) zastupuje zájmy Němců, kteří museli po druhé světové válce opustit Československo. Loni se jeho sjezdu jako první člen české vlády oficiálně zúčastnil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Hlavním cílem Bělobrádkovy účasti na sudetoněmeckém sjezdu je přispět k dalšímu pokroku ve smiřování mezi Čechy a sudetskými Němci.

S podobným poselstvím jel na sudetoněmecký sjezd loni i Herman. „Přijímám slova lítosti nad činy některých z vašich předků v minulosti. A vyslovuji hluboké politování z naší strany nad tím, co učinili před sedmi desetiletími někteří z našich předků a co narušilo naše staleté soužití,“ řekl tehdy ve svém projevu český ministr kultury.

Reakce českých politiků na Bělobrádkovu přítomnost na sjezdu se různily. Ministr zahraničí Lubomír Zoarálek (ČSSD) podotkl, že vicepremiér nejede do Augšpurku jako zástupce vlády. "Pan Bělobrádek se účastní této akce jako předseda KDU-ČSL v rámci spolupráce s partnerskou CSU, nikoliv jako zástupce vlády," uvedl ministr. Předseda opozičních komunistů Vojtěch Filip se proti účasti Bělobrádka důrazně ohradil. Naopak šéf hnutí STAN Petr Gazdík nebo místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek vstřícný krok Bělobrádka schvalují.

Oteplování vztahů?

Bělobrádek na 68. sjezdu, který se uskuteční 3. a 4. června, stejně jako jeho vládní kolega přednese projev. Nebude to poprvé, co v takovém prostředí sudetské Němce osloví. Už před dvěma lety český vicepremiér poslal video se svou zdravicí, kterou tehdy sjezd přivítal potleskem.

Vztahy mezi sudetskými Němci a českou vládou se v posledních letech výrazně zlepšily. Přispěla k tomu i skutečnost, že SL ze svých stanov vypustilo zmínku o usilování o vrácení majetku, který byl sudetským Němcům při poválečném odsunu z Československa zkonfiskován. Smířlivé kroky učinila také česká strana. Důležitý byl mimo jiné mnichovský projev tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS), v němž v roce 2013 vyjádřil lítost Česka za příkoří způsobená sudetským Němcům při vysídlení po druhé světové válce.

Z Československa bylo po skončení druhé světové války a více než šestileté nacistické okupaci odsunuto kolem tří milionů Němců.

Okupace 1939: Zdeněk (72) vzpomínal v káznici na pohnuté osudy rodiny. Nacistům ji udal soused

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gajdal ( 25. května 2017 12:52 )

Pan Bělobrádek se nezdá? Dle novinového titulku: Bělobrádek se prohlásil ´mužem budoucnosti´, na rozdíl od Babiše a Kalouska. Odvážná slova od šéfa lidovců, který se možná nedostane do sněmovny. 25.05.2017

joudajoudovy ( 25. května 2017 11:59 )

opravdu dusledne vyberove rizeni

1pavel1 ( 25. května 2017 10:54 )

Jaká kritéria rozhodla o pozvání bílé brada k našim sousedům? https://www.youtube.com/watch?v=ZZ3UIr3h48I Bude se historie opakovat? https://www.youtube.com/watch?v=1fHH1RpE0gc

tomascekova ( 25. května 2017 08:17 )

A vy se divíte? Již několik let se ví, že Kalousek všemu vládne. I ta postavička Nečas byla pouhým slaměným panákem k odhánění špačků, aby Kalouskovi nikdo nic nevyzobal. Stačí časová osa kariéristy Kalouska: před rokem 1989 - člen lidovců podporující komunistickou stranu a hlasující pro všechny zrůdnosti. od 1990 - dosazen komunisty do státních i vládních úřadů. Divím se, že se lidé nad tím nepozastavují? Ať vládl Petr nebo Pavel, Kalousek do roku 2013 vždy pracoval na nějakém ministerstvu nebo dělal poradce. Obnova KDU Sloučeni KDU s lidovci, zde neuspěl na post předsedy a zakládá TOP 09 (za zády má komunisty s Havloidy). Sloučeni TOP 09 + STAN Vláda TOP, ODS A nyní pakt TOP 09 + KDU-CSL + STAN. Do voleb bude veselo. Kalousek se vyhrne na Sobotku.

salto ( 25. května 2017 07:53 )

STAN a TOP to schvalují... To je výsměch. Za chvíli budou volby, tak snad lidi nezapomenou co to je za chamraď.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa