Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sněmovnu bude mít „pod palcem“ Hamáčkův muž. Žádné tlaky nebyly, tvrdí Černoch

Autor: ČTK, simao, zst - 
24. května 2017
14:20

Novým sněmovním kancléřem bude Jan Morávek, současný ředitel kabinetu předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD). Morávek nahradí dlouholetého kancléře Petra Kynštetra, jenž odchází na vlastní žádost k polovině roku. Že by Hamáček protlačil do kancléřského křesla svého muže? Poslanec Marek Černoch to odmítl se slovy: „Nikdo nic neovlivňoval, nelobboval.“

„Organizační výbor schválil jmenování Jana Morávka na základě návrhu výběrové komise, která rozhodovala tajným hlasováním,“ vzkázal Blesk.cz předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). V konkurzu na nového sněmovního kancléře přitom po pohovorech před členy výběrové komise, které se odehrály 18. května, zůstali dva kandidáti.

Morávek předčil Bartošovou

Komise vybírala údajně ze sedmi adeptů, jména zveřejněna nebyla. Podle Hamáčka byla druhá v pořadí ředitelka sněmovního bezpečnostního útvaru Kateřina Bartošová.

Morávek nahradí nynějšího dlouholetého kancléře Petra Kynštetra, jenž odchází na vlastní žádost k polovině roku.

VIDEO: Petr Kynštetr byl kancléřem Sněmovny 27 let. Když se hlásil on, bylo sto zájemců

Původně se do konkurzu přihlásilo celkem 17 zájemců. Jeden z nich odstoupil, dalšího komise vyřadila už dřív pro nesplnění formálních požadavků. K osobnímu pohovoru komise pozvala uchazeče, kteří vzešli z výběru jednotlivých členů.

Vedoucí kanceláře Poslanecké sněmovny odpovídá předsedovi dolní komory za její chod. Kancelář plní úkoly spojené s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti Sněmovny, jejích orgánů, poslaneckých klubů, funkcionářů i poslanců.

Černoch: Žádné tlaky nebyly

Podle poslance Marka Černocha (Úsvit) je přitom důležité, aby nový kancléř měl manažerské schopnosti a byl schopen komunikovat s poslanci. Morávek to dle něj splňuje.

„Já si osobně myslím, že je to velmi schopný člověk, protože ho znám v rámci kabinetu předsedy Sněmovny. Má velmi dobrou schopnost řízení, je to člověk, se kterým se dá mluvit. V rámci kancléře je třeba určitý kompromis, protože má vedle sebe 200 ′šéfů′, kteří se mu střídají každé čtyři roky a každý má nějaké jiné nároky,“ řekl Blesk.cz Černoch.

Reagoval i na dotaz, zda předseda Sněmovny Hamáček nějak protlačoval svého muže. „Za sebe mohu říct, že tam žádné tlaky nebyly,“ odmítl Černoch ovlivňování. „Nikdo to neovlivňoval, nikdo nechodil, nelobboval, nic takového. U tak velké organizace jako je Sněmovna, je třeba, aby to byl člověk, který je schopný. Jakékoliv tlaky a vazby tam nemají co dělat,“ dodal předseda poslaneckého klubu Úsvitu, který však zvažuje dle echo24.cz kandidaturu za ANO.

VIDEO: Jan Hamáček provedl Blesk Sněmovnou. I jejími tajnými chodbami

Video  Tajné chodby poslanců: Nahlédněte do labyrintu Sněmovny  - Marcel Mihalik, Klára Brunclíková
Video se připravuje ...

spalek ( 24. května 2017 19:16 )

Hamacek do uradu nasadil stenici, ktera mu bude donaset az socani pujdou od valu.

sensey ( 24. května 2017 15:57 )

místo slova s.v.in.ě mi tam cenzor dal tři hvězdičky

sensey ( 24. května 2017 15:55 )

[Rabelais Francois] Jen když je koryto. *** se již najdou. Bezesporu pravdivý citát

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa