Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Končíme, máme toho dost.“ Pohrobci od Okamury znechuceně zmizí z politiky

Autor: Václav Lang - 
29. května 2017
06:08

Do Sněmovny nastoupili před čtyřmi lety jako nováčci a zakrátko zakusili, co je to politikaření. Řeč je o sedmi nezařazených poslancích, které vyneslo do vysoké politiky Okamurovo hnutí Úsvit přímé demokracie. Zatímco Tomio Okamura a jeho dva věrní by se rádi do parlamentu podívali znovu, ostatní mají politiky dost.

„Mám dobrou pověst a mám za sebou dobrou historii, takže jsem se do toho nechtěl zamotat. Mě to tady odpuzuje, protože to, co jsem tu musel poslouchat poslední dobou... Já si myslím, že člověk se taky musí některým věcem vyhnout a tohle nikomu dobré jméno nedělá,“ nebral si v reakci pro Blesk.cz servítky Karel Pražák (72), který opustil Úsvit po vnitřních rozporech v roce 2015.

Proč Pražák kvůli svému znechucení rovnou nesložil mandát? Chtěl prý dotáhnout záležitosti v oblasti sportu, které se jako bývalý hokejista věnoval. „S tím cílem jsem sem šel, akorát jsem nečekal, co se bude dít,“ řekl. Jiné strany se ho prý pokusily lanařit, ale odmítl. „Nějaké nabídky jsem dostal, ale od samého začátku jsem řekl, že s tím už nechci mít nic společného,“ dodal.

Adam: Politika mě znechutila

Podobně mluví i Petr Adam. „Jsem idealista, ale když veškerá energie, kterou do toho člověk vkládá, vejde vniveč a neovlivníte ani nejbližší okolí ve straně, ve které fungujete a která se naopak vydá úplně opačným směrem, než jak to bylo na začátku, tak cítíte, že to nemá smysl, uvedl pro Blesk.cz Adam.

Také Adam vstoupil do vysoké politiky na kandidátce Úsvitu. Teď ale tvrdí: Energii chcete nasměrovat do něčeho, co smysl dává.“ Svůj odchod od Tomia Okamury zdůvodnil v roce 2015 radikalizací uvnitř hnutí, která se vymezuje vůči uprchlíkům. To samé vadilo i dalším dřívějším členům. A podle informací Blesk.cz i některým členům současným.

Video  Soumrak Úsvitu: Vlastní lidé vyšplouchli Okamuru!  - Tomáš Polák, Jan Jedlička, Marcel Mihalik
Video se připravuje ...

Za čtyři roky má Adam politiky po krk. „Dá se to tak říct, doslova a do písmene, znechutila mě,“ dodal 34letý politik, jehož otec Vojtěch Adam rovněž zasedá ve Sněmovně. Ale za komunisty. 

Jiné strany jej prý lanařily, ale jednalo se o menší subjekty, z nichž podle svých slov cítil účelovost. „Já se něčeho takového účastnit nebudu,“ uzavřel s tím, že se chce vrátit do stavebnictví.

Poslanci si vydělali miliony

Kandidovat už nebude ani další nezařazený poslanec, někdejší velvyslanec Milan Šarapatka. „Celou kariéru jsem dělal diplomata, zabýval jsem se mezinárodním obchodem a je to trošku jiný šálek kávy,“ popsal své dojmy z parlamentní politiky. „Hlavně nemám za koho kandidovat,“ dodal s tím, že ho ale některé další strany s nabídkou oslovily.

Další tři nezařazení poslanci – Tomio Okamura, Radim Fiala a Jaroslav Holík – se chystají ve volbách kandidovat se svým hnutím Svoboda a přímá demokracie. Poslední nezařazený poslanec – Karel Fiedler – se ještě nedávno k další kandidatuře neměl, teď se ale zhlédl v Realistech Petra Robejška. A jak v úterý informoval Blesk.cz, nevyloučil ani možnou volební spolupráci.

I za jedno volební období si mohou poslanci nastřádat slušné peníze. Základní plat zákonodárce se v uplynulých čtyřech letech pohyboval mezi 60 až 70 tisíci měsíčně bez náhrad, které činí další desítky tisíc. Přepočteno na čtyři roky se jedná minimálně o částku přes tři miliony korun. 

gabreta ( 29. května 2017 12:29 )

Budějčáci, kteří znají Karla Pražáka ví, že prachy u něj hrály vždy hlavní roli. A umí pro ně jít i přes mrtvoly!!

ivoadler ( 29. května 2017 10:30 )

Jsou mimo. Naivkové, mysleli si, že se našli zázračnou stranu, která bude převodovou pákou pro změnu společnosti. Nestalo se tak. Jeden postřeh je ale správný. Poslancování je nuda.

ivanak ( 29. května 2017 10:19 )

Už můj děda,který je skoro čtyřicet let po smrti říkal,že největší svinstvo na světě je politika.Nesčíslněkrát jsem si na jeho slova vzpoměla.A to nezažil politiku dnešní doby.

kuromrd ( 29. května 2017 08:53 )

nakradli si z našeho a tak na to házej bóbika

mart33 ( 29. května 2017 08:32 )

nebozí uprchlíci v Lipsku: https://twitter.com/OnlineMagazin/status/865185919975948288

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa