Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Gazdík: Vládnutí s Babišem si neumím představit. Za demonstrace ale STAN nemůže

Autor: Jakub Veinlich - 
25. května 2017
05:17

Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík odmítá případnou povolební spolupráci s Andrejem Babišem. V úvahu podle místopředsedy Poslanecké sněmovny nepřichází ani vláda s účastí nebo podporou KSČM. Gazdík to řekl v rozhovoru pro Studio Blesk, kde také odmítl, že by jeho hnutí stálo za demonstracemi proti prezidentu Miloši Zemanovi a exministru financí Andreji Babišovi. 

V Litvínově vládnou Starostové s ANO a KSČM. Tedy se stranami, které si Petr Gazdík v případné společné vládě po volbách do Poslanecké sněmovny nedokáže jako partnery představit.

V rozhovoru pro Studio Blesk trval na tom, že s komunisty je to jen jediná koalice na komunální úrovni. Ruce pryč dává pomalu ale také od hnutí ANO. Může za to prý především Andrej Babiš. „V současné době je celá řada otázek, které nevyjasnil,“ řekl Gazdík Blesk.cz na adresu exministra financí.

I kvůli tomu se Gazdík nechce hnát do chomoutu s Babišovým hnutím po podzimních volbách. „Já si to osobně nedovedu představit, ale o tom, s kým budeme sedět ve vládě, nebo v opozici, rozhodujete vy voliči,“ řekl šéf hnutí STAN, které se chystá do voleb v koalici s lidovci. Aby uskupení mohlo do vlády alespoň teoreticky vůbec mluvit, musí dostat ve volbách minimálně deset procent hlasů.

To, že by si Gazdík nesedl do jedné vlády s Andrejem Babišem, prý ale podle něj neznamená, že by nešel vládnout s hnutím ANO. „U ANO je to o konkrétních lidech,“ dodal Gazdík s tím, že například ve zlínském krajském zastupitelstvu je v rámci koalice s lidmi z Babišova hnutí spolupráce bezproblémová.

Proč? Proto!

Společná koalice Starostů a lidovců představila nedávno své logo, se kterým chce jít do voleb. Blesk.cz si při té příležitosti všiml na webu jedné zajímavosti.

V rubrice „O koalici“ je dost podstatná jedna věta. Ta úplně na konci: „Je to SÍLA, KTEROU MÁ SMYSL VOLIT – PROČ? PROTO!“. Konec této věty se ale shoduje s názvem nedávných demonstrací, na kterých lidé požadovali odchod do politického důchodu Miloše Zeman a Andreje Babiše. Podle Gazdíka je podoba textu ovšem jen čistě náhodná. „My jsme se skutečně nepodíleli na demonstracích proti Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi,“ tvrdí Gazdík. Později ovšem věta z webu zmizela.

Petr Gazdík si nedovede představit povolební spolupráci s Andrejem Babišem. Lidovci, se kterými STAN jde do voleb, s ním ovšem seděli více než 3 a půl roku ve vládě:

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
panda82 ( 25. května 2017 18:34 )

kde jsi byla když se rozdávala inteligence k vyjadřování, asi jsi spadla do žumpy

zednik ( 25. května 2017 12:03 )

Starostové a nezáslí. Výborný název. Jedinou jejich starostí je s kým se závisle spolčit a proti komu. Aby se pak, podle situace, mohli nezávisle spolčit zas s někým jiným. A tak pořád dokola....Udržet si koryto je velká starost

tomascekova ( 25. května 2017 11:32 )

Jak na Kaďouse Jóžina? https://www.youtube.com/watch?v=X1oe1Fnz8eA

1pavel1 ( 25. května 2017 11:21 )

Praha zažila tři defenestrace, proč se nepoučit z historického vývoje: 1419 - svržení protihusitských konšelů na novoměstské radnici, počátek husitských válek 1483 - svržení protikališnických konšelů připravujících převrat, důsledkem kutnohorský náboženský mír 1618 – svržení protireformačních habsburských místodržících, počátek třicetileté války

1pavel1 ( 25. května 2017 11:15 )

Gazdík má vysoké ambice! Předpokládanou situaci si lze vyložit i jinak. Kdo by si mohl představit vládnutí s Gazdíkem? NIKDO!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa