Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Mladí vrazi, prostitutky i referendum. Desítky zákonů spadnou pod stůl

Autor: Zuzana Štíchová - 
28. května 2017
06:14

Za pět měsíců končí mandát dvěma stovkám poslanců a vzhledem k tempu projednávání změn v zákonech je už teď jasné, že se jich desítky nestihnou. Před druhým čtením čeká aktuálně 226 návrhů zákonů. Neprojednané normy čeká úplný zánik nebo nový začátek legislativního „kolečka“. Zřejmě to budou i ty, které se týkají problematiky prostituce nebo mladých vrahů.

Odečteme-li zákony ve třetím čtení, které ještě šanci na ukončení legislativního „kolečka“ před volbami mají, a ty, které už doputovaly do Senátu, leží v Poslanecké sněmovně 226 návrhů zákonů. Nějaké sice ještě dolní parlamentní komora projednat stihne, nějaké jí ale zase druhou stranou „přitečou“ z vlády. Upustit „přehradu“ opomíjených zákonů se tak už zřejmě příliš nepodaří. Byla to tedy zbytečná práce?

„Zákony, které se nestihnou projednat, spadnou pod stůl. Musí být to legislativní kolečko zahájeno po volbách znovu,“ popsal možnou cestu neprojednaných norem poslanec a právník Martin Plíšek (TOP 09).

„Každý návrh, a já jsem častým předkladatelem poslaneckých návrhů, dá určitou práci, ale myslím, že ta práce nepřijde vniveč. Ty návrhy mohou být oprášeny v příštím období, třeba už někým novým, protože já jsem se rozhodl nekandidovat,“ poznamenal pro Blesk.cz také šéf ústavně právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Jistotu ale žádný ze zklamaných předkladatelů nemá.

Tejc: Poslanci jsou aktivnější. Víc návrhů přijde vniveč

Podle Tejce bude ale letos neprojednaných zákonů více než v předchozím sněmovním období. „Nemám na to statistiky, ale je to možná více. Pravdou je, že je větší aktivita jednotlivých poslanců. V předchozím období jsem byl jeden z mála, kdo poslanecké návrhy předkládal, tu praxi si ale teď oblíbili i jiní,“ míní Tejc.

Nejstarší řemeslo, nejstarší zákon

Vůbec nejstarším zákonem ležícím ve Sněmovně je požadavek na nová pravidla pro prostitutky, které chce magistrát hlavního města. Mezi sněmovními dokumenty odpočívá od ledna 2014. Tehdy se nad normou vášnivě diskutovalo, dnes o ní není slyšet. Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) totiž o kontroverzní normu nestojí.

„Snažíme se jako hlavní město Praha definovat zákonem problematiku prostituce, vydefinovat podmínky, za kterých tato činnost může být provozována, a dále dát možnost jednotlivým obcím a městům tuto problematiku regulovat a kontrolovat,“ vysvětloval v polovině roku 2014 poslancům pražský radní za TOP 09 Lukáš Manhart. Marně.

Referendu nepomohl ani Zeman

Mezi „ležáky“ je ale také ústavní zákon o celostátním referendu, za který dokonce ve Sněmovně osobně lobboval prezident Miloš Zeman. Až na drobné nedostatky s návrhem souhlasil, částečně by podle něj mohl vrátit politikům jejich prestiž tím, že jim umožní překonat bariéru odcizení mezi nimi a občany.

„V několika posledních letech zaujímají politici, nejen poslanci, ale také ministři, předposlední místo za uklízečkou,“ posteskl si tehdy prezident. Podívejte se na záznam:

Video  Zeman vmetl poslancům uklízečky. A tepal Halíka s Paroubkem  - Blesk / Petr Soukup, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

„Tento zákon má setrvalou podporu pana prezidenta. V uplynulých týdnech nebyla příležitost téma projednávat, protože prostor opanovala vládní krize vyvolaná premiérem Sobotkou. Ostatně, i média upozornila, že kvůli této krizi jsou ohroženy stovky legislativních předloh,“ reagoval na dotaz Blesk.cz, zda prezident bude zákon do voleb ještě urgovat, jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

„Nyní záleží především na poslancích, zda projeví vůli normu schválit ještě před koncem volebního období. V poslední době se ovšem zdá, že především tradiční strany začínají mít z přímé demokracie strach. Platí, že pan prezident bude nadále při vhodných příležitostech zavedení referenda prosazovat. Nyní je ale třeba vyčkat, až si „sedne prach” po tzv. Sobotkově krizi,“ dodal hradní mluvčí.

„Jsem příznivec zastupitelské parlamentní demokracie. Do roku 2026 budou u nás každý rok alespoň jedny volby a ty já pokládám za referendum svého druhu. Samotná vládní koalice nenavrhuje zařazení tohoto bodu na schůzi, což mně nevadí,“ komentoval průtahy poslanec za TOP 09.

Neprojde sociální bydlení, ani vyšší tresty pro mladé vrahy

Opozice jásá nad stopkou pro sociální bydlení a zálohované výživné. I tyto návrhy totiž spadají do kategorie „zřejmě se nestihne“. „Sporné a pro nás nepřijatelné jsou takové zákony jako zákon o sociálním bydlení, o zálohovaném výživném, oddlužovací novela insolvenčního zákona… Nerozumím ani těm úvahám, že by se měl řešit jakýsi kompromis registru smluv, který už byl prosazen,“ vypíchl Plíšek.

Naopak koaliční poslanec Jeroným Tejc si stýská nad tím, že se nedostane na projednání případného snížení hranice trestní odpovědnosti pro mladistvé vrahy.

„Mrzí mně nepřijetí a neprojednání mého návrhu na snížení trestní odpovědnosti pro nejzávažnější násilné trestné činy pro pachatele od 13 let. A zároveň to, že nebudou zvýšeny sazby za závažné násilné trestné činy, zejména za vraždu, která je plánovaná. Ty návrhy Sněmovna měla přinejmenším projednat. Bohužel se zabývá v poslední době, možná i s ohledem na blížící se volby, spíše debatami o věcech ne tolik důležitých,“ řekl Tejc.

V Česku nemá tento případ obdoby! Otec Josef (v pruhovaném tričku), syn Josef a strýc Karel D. unesli náhodnou dívku a znásilňovali ji. Chtěli si ji držet jako sexuální otrokyni. V Česku nemá tento případ obdoby! Otec Josef (v pruhovaném tričku), syn Josef a strýc Karel D. unesli náhodnou dívku a znásilňovali ji. Chtěli si ji držet jako sexuální otrokyni. | Foto Blesk - Zdeněk Matyáš a archiv

„V 19 letech odchází na svobodu bez toho, aniž by museli plnit jakýkoliv program, navíc mohou odejít anonymně. Budu přesvědčovat kolegy a kolegyně v budoucí Sněmovně, aby dopřáli takovým návrhům sluchu. Nemohu je ale nutit. Ale aktuální případ kempu, kde znásilňovali dívku, musí vést všechny k tomu, že se přidají k tomu, abychom umožnili takové lidi soudit na doživotí, nikoliv jen „na pár let“,“ argumentuje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aleksandra ( 30. května 2017 00:16 )

Mně přijde, že celá Sobotkova vláda byla jenom mrhání drahocenným časem v době celoevropského ekonomického růstu. Co přinesla dobrého? Šikanu podnikatelů (malých a středních), podporu velkých korporací, regulace, omezování svobody, zákazy, příkazy, kontroly, ... Já jsem pro výměnu, pokud nebudou schváleny zákony jako ty typu EET, kontrolního hlášení apod. jenom dobře. Snad příští vláda bude mnohem lepší. Já doufám, že se TOP 09 dostane do vlády.

SimonH ( 29. května 2017 22:49 )

Souhlasím s Martinem Plíškem. Jsem příznivcem zastupitelské demokracie, referenda se mají používat spíše na místní úrovni. Na celostátní úrovni jsou otázky, o kterých by se podle mě hlasovat nemělo.

ondra.dos ( 29. května 2017 12:43 )

Když celý květen byla vláda paralyzovaná vládní krizí, která kvůli Sobotkově slabosti skončila prakticky ve stejném stavu, v jakém začala, nelze se takové legislativní výkonnosti divit.

zednik ( 28. května 2017 11:06 )

Kdyby tam opravdu pracovali pro tuhle zemi a neřešili věčně osobní hádky,žabomyší půtky, nechovali se jak uražení pancharti, neprosazovali neustále nějaké svoje debilní nápady a dokázali oddělit podstatné od nepodstatného, tak by zákony stihli projednat. To by ale taky museli sedět ve sněmovně a ne se potulovat v kuloárech a v bufetu . Tedy v případě, že vůbec do PS dorazí. Hlavně by se museli chovat jako dospělí lidé. Jenže - jen tam po každých volbách zasednou, každý jede jen a jen na svém písečku.Prachy, hypotéky, osobní výhody. Nějací voliči jsou jim na příští 4 roky zas u zadku...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa