Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zaorálek: Zeman s „likvidací“ novinářů a Babišův skandál nám škodí v cizině

Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. května 2017
14:50

Lubomír Zaorálek (ČSSD) si rýpl do prezidenta Miloše Zemana i šéfa ANO Andreje Babiše (ANO). O výroku ohledně likvidace novinářů, který Zeman pronesl před ruským prezidentem Vladimirem Putinem, ministr zahraničí říká, že o něčem takovém se zkrátka nežertuje. A zvlášť ne v zemi, kde novináři skutečně umírají. Do Babiše se pustil kvůli svěřenskému fondu, který prý není dostatečnou zárukou. Obě aféry prý „poměrně dost těžce poškozují dobré jméno ČR“.

„V podstatě pořád se chystám na Hrad, protože já vlastně neustále dávám na Hrad žádost, že by bylo dobré se sejít. Ono vlastně vždycky se něco nahromadí,“ říká ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) poté, co se Miloš Zeman vrátil z Číny.

Na Úřadu vlády přidal Zaorálek v době, kdy ČSSD uvažuje o vlastním kandidátovi na hlavu státu, i úsměvnou průpovídku, že se na Hrad „permanentně tlačí“.

VIDEO: Zaorálek o Zemanovi: O některých věcech se nevtipkuje

Zaorálek: V zahraničí se mě ptají, co se u nás děje

Termín schůzky se Zemanem prý ministr zahraničí ještě nemá. Rád by s ním ale probral jeho slova, která padla při setkání Zemana s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

A to ta ohledně Zemanova údajného „vtipkování“ na účet jím neoblíbených novinářů, kteří by se dle českého prezidenta „měli likvidovat“. „Není možné takovýmto způsobem říkat žerty. A některé bonmoty se říkat nedají,“ odmítá Zemanova slova ministr.

Poukazuje přitom na kontroverzní ruskou realitu. „V zemi, ve které zmizelo několik desítek novinářů - byli zabiti a jsou tam podezření na to, že byli nepohodlní - tak se v takové zemi nedá žertovat třeba proto, že v té zemi jsou pozůstalí těch mrtvých, kteří dodnes musí mít hrozný pocit, že někdo, kdo dělal svou práci, tak byl za ni zabit. A dnes se třeba těžko domáhá spravedlnosti,“ míní Zaorálek.

To jsou věci, které jsou podle ministra zahraničí, velmi vážné. „V Rusku něco podobného je podle mě nemožné jako žert,“ uvedl ministr. Na výrok o novinářích se ho ptali i kolegové při jeho pracovní cestě na Kypr. „Bylo vidět, že ani nechtějí vysvětlení, spíš říkají, že tohle se nedělá,“ dodal.

Podle Zemana jen „vtípek“. Ovčáček: Pokrytectví

Zeman svá slova vysvětloval v pořadu TV Barrandov, který byl natáčen ještě během jeho pobytu v Číně. Bránil se, že šlo jen o okrajovou poznámku, kterou pronesl, když se s Putinem během jednání přesouvali a novináři jim prý překáželi. „Tak jsme si oba dva řekli, že je zapotřebí je nějakým způsobem ať už omezit, nebo likvidovat,“ nevylepšil nijak Zeman svá původní slova v ruštině.

„Ostatně si vzpomínám, jak kdysi Václav Klaus pronesl podobný vtípek, kdy prohlásil, že novináři jsou hlavními nepřáteli lidstva,“ dodal Zeman. S Putinem se prý bavil především o zlepšení rusko-českých ekonomických vztahů či otázky českých investic a českých podniků v Ruské federaci a naopak. 

Prezidenta hájil i při úterní tiskové konferenci na Pražském hradě jeho mluvčí Jiří Ovčáček. „Zaznamenali jsme pokrytecky pohoršené komentáře některých politiků a hlavně novinářů na bonmot pana prezidenta. Musím konstatovat, že hloupost komentátorů je nekonečná, protože ve skutečnosti šlo o okrajovou poznámku pronesenou v okamžiku, kdy se prezidenti prodírali zástupem novinářů, kteří jim překáželi v příchodu do sousední místnosti,“ uvedl Ovčáček.

Babiš poškozuje dobré jméno ČR, míní ministr

Ohledně médií se však pozastavil Zaorálek ještě nad kauzou nahrávek Andreje Babiše a jeho setkání s novinářem dnes již vyhozeným z MF Dnes Markem Přibilem.  

„Politik, který sliboval, že bude dělat bariéru mezi sebou a médii, tak to vypadá, že se spíš scházel s novináři z úplně opačného důvodu. Aby naopak jim říkal, kdy má co vyjít. To také je vážná věc. V Evropě se ví, že tady máme politika, který disponuje značným majetkem, který si dokonce koupil v jisté chvíli média, vůbec není jistota, jestli ten svěřenský fond je dostatečná forma ochrany, protože jsou pochyby,“ uvedl Zaorálek, který je zároveň místopředsedou ČSSD.

Babiše přitom nešetřil ani ve Sněmovně, když se právě nahrávky projednávaly. Společně se Zemanovým výrokem jde přitom i v případě Babiše o událost, která „poměrně dost těžce poškozuje dobré jméno ČR“, dodal nyní Zaorálek.

Šéf ANO Andrej Babiš se podobným výrokům bránil i ve Sněmovně během mimořádného projednávání zmíněných nahrávek. Tvrdil, že ČSSD a dalším tradičním stranám jde jen o to, dostat ho z politiky.   

VIDEO: Zaorálek: Babišovo předání holdingu do svěřenského fondu nemusí fungovat

VIDEO: Nedávno ve studiu Blesku mluvil Zaorálek dokonce i o údajném nátlaku ze strany Andreje Babiše.

taha ( 25. května 2017 11:48 )

Proboha vyžeňte už toho namyšleného hulvátá někam daleko , vždyď jen uráží pomlouvá ale nic pořádného neudělal , tam si s Kalouskem a Sobotkou olizují kulky a kacají hovadiny ,PRYČ S NĚMA

andy83 ( 25. května 2017 09:02 )

adamice, hejhej, haza, joudajoudovy, oltec atd, velký souhlas, jen bych vás opakovala

adamice ( 25. května 2017 07:56 )

Zaorálku, ukliď si před vlastním prahem. Myslíš si, že Tvoje revolta neodjet s prezidentem do Číny nám pomohla? Jedině tak, že by nikdo ani nezaregistroval, že tam nejsi. Tak buď zticha a nedělej vlny.

hejhej ( 24. května 2017 09:16 )

Zaorálku, nám nejvíce škodí Sobotka Chovanec a Vy.

haza ( 23. května 2017 16:48 )

Jediný co nám škodí v cizině jsou bohoušovi příznivci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa