Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Krajčo hájí Babiše a Čapí hnízdo: Lidé křičí, ale sami nic nenabídnou

Autor: Václav Lang - 
23. května 2017
05:02

Z kritiky, která se na kapelu Kryštof snesla po sobotním vystoupení na Čapím hnízdě šéfa ANO Andreje Babiše, si její frontman Richard Krajčo nic nedělá. V rozhovoru pro Blesk.cz odmítl, že by jeho skupina podporovala nějakou politickou stranu. O víkendu, kdy končící ministr financí pozval na svou farmu i zaměstnance resortu, šlo prý jen o podporu Nadace Agrofert za účelem pomoci nemocným dětem. Ohradil se i proti „politické přelétavosti“. 

Na vašem osobním facebookovém profilu se po sobotním koncertu kapely Kryštof na Čapím hnízdě strhla diskuse, v níž vám někteří fanoušci vystoupení vyčítali. Nehodnotíte je zpětně jako chybu?

Dívali se na to kluci z kapely a zjistili, že 95 procent lidí, co tam píšou, nemají vůbec ‚lajknutou‘ naši stránku jako fanoušci. Takže bych to nepovažoval, jako že se proti tomu ohradili vyloženě fanoušci. Sociální sítě takovým způsobem fungují – když potřebujete někoho nebo něco poškodit, je to dobrá cesta.

Andrej Babiš s partnerkou Monikou si užívali sobotní odpoledne s kapelou Kryštof: 

My s nadací Agrofert spolupracujeme už pět let, vybrali jsme spolu 3,7 milionu korun na projekty pro děti s rakovinou nebo pro lidi v nouzi. Všechny tyhle akce naši fanoušci sledovali a zúčastnili se jich, takže si myslím, že opravdoví fanoušci kapely Kryštof moc dobře věděli, že hrajeme pro nadaci. Že se to pak zneužilo a některé servery začaly psát o politické kampani, je druhá věc, ale my víme, jak to v dnešní době je a funguje. Musel jsem se nad tím jenom pousmát. 

Řeší se hlavně to, že se akce odehrávala na Čapím hnízdě, kvůli kterému je Andrej Babiš podezřelý z dotačního podvodu. To vám nepřišlo jako překážka?

Monika (Babišová) se Zuzkou (Tornikidis, ředitelka Nadace Agrofert – pozn. red.) prostě tenhle koncert pro děti, kterých tam bylo asi 1500 na vozíčku a z různých dětských domovů, dělaly na Čapím hnízdě, a tak jsme vystoupili na Čapím hnízdě (podle reportéra Blesku, který byl akci přítomen, i jiných médií se kvůli špatnému počasí zúčastnilo z pozvaných tří tisíc hostů jen zhruba 1600 lidí – pozn. red.). Jestli tam jsou nějaká podezření, tak existuje presumpce neviny. Zatím nevím o tom, že by to bylo nějak řešeno ve smyslu, že opravdu došlo k trestnému činu. Jestli to víte vy, tak mi to řekněte.

Já nejsem orgánem činným v trestním řízení...

No to já právě taky ne, já jsem na tom asi stejně jako vy. 

O co jde v kauze Čapí hnízdo? Podívejte se na shrnutí:

Video  Čapí hnízdo jako klec pro Babiše: Právníci našli cestu, jak mu zavařit!  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička, David Vaníček
Video se připravuje ...

Čím to vlastně je, že jste se dali na spolupráci s hnutím ANO? Jsou tam nějaké politické sympatie?

Ale my jsme ten den přece nepodporovali hnutí ANO. Už několikrát jsem řekl, že jsme hráli pro Nadaci Agrofert, koncert jsme slíbili víc než před půl rokem. S Agrofertem jako takovým spolupracujeme od roku 2011, kdy jsem je jako manažer oslovil. O rok později s námi spolupracovali na turné Inzerát tour, které bylo vyprodané, a pokud vím, tak tehdy si vůbec nikdo nestěžoval na Agrofert, dokonce se někteří kolegové z branže vyjadřovali, že se konečně ukázalo, že to tady jde dělat ve světových parametrech.

Tehdy naše spolupráce začala. My jsme s ní spokojeni a pokračuje. V roce 2013 jsme pak dali DVD z tohoto tour zdarma ke stažení našim fanouškům s výzvou, že pokud chtějí přispět dětem s rakovinou, tak že můžou, a protože sami nemáme nadaci, tak nám s tím pomohla Nadace Agrofert, která si jako jediná z těch, které jsme oslovili, nechtěla vzít žádnou dvaceti, třiceti nebo padesátiprocentní provizi. Ze tří milionů, které nám fanoušci poslali, je 20, 30 nebo 50 procent provize dost a my jsme všechny ty peníze chtěli věnovat nemocným dětem. Agrofert je jedním ze sedmi velkých partnerů kapely a rozhodně není největší, jak se mnozí domnívají.  

Hráli jste někdy na nějaké akci ministerstva financí?

Ne, nehráli jsme na večírku ministerstva financí, ani žádném jiném večírku nějakého ministerstva. A kdo tvrdí, že jsme podporovali X politických stran – jako před časem i deník Blesk – lže. (V reakci na vystoupení kapely Kryštof na Babišových šedesátinách v roce 2014 Blesk mapoval, za které politiky už se Krajčo v minulosti postavil, viz odkaz níže – pozn. red.)

My jsme podporovali politickou stranu, respektive člověka v politické straně, pouze jednou, a to v roce 2002 Petru Buzkovou. Od té doby jsme žádnou politickou stranu veřejně nepodpořili. Udělali jste ze mě voliče TOP 09 jenom proto, že jsem se vyjádřil v anketě 100 osobností, že v prezidentských volbách pravděpodobně dám hlas panu Schwarzenbergovi (V daném článku není Krajčo ani jednou spojován s podporou TOP 09 nebo jiné strany – pozn. red.).

Veřejného podporovatele ODS jste ze mě udělali, protože jsem byl součástí kampaně Praha Olympijská a protože se Mirek Topolánek se mnou vyfotil na Stodolní po udílení Andělů. I když teď mě napadá – proč by člověk vlastně nemohl volit co čtyři roky někoho jiného? Proč ne, když je třeba frustrovaný z toho, co se v té chvíli děje, a strana, kterou volil, ho zklamala? Není se co divit, že pak hledají ‚záchranu‘. Třeba i u ANO a Andreje Babiše. Lidé, kteří sedí v parlamentu i přes deset let, si za to vlastně můžou sami. Já se nedivím. Smutné spíš je, že lidé křičí na ulicích a nenabídnou žádnou alternativu. Jeden z kolegů mi sám řekl, že sice přesně ví, co nechce, ale vůbec vlastně neví, co chce. 

Takhle to vypadalo na sobotní akci na Čapím hnízdě:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sintra ( 25. května 2017 23:30 )

To opravdu Vy s....y poslouchate tohodle prostituta? Babiš je zloděj největšího kalibru a tenhle koumes co z toho těží se tady onanuje za něho. Šmejd jeden. Doufám ješn ,že až Babiš skončí tak tenhle se bude onanovat za někoho jiného,jak to tak nemyslel,že nebyl jeho přízniverc atd, Jako vždy to dělali všichni prostituti. A Vám,plebsu,co tady velebíte toho za...,,yho estébáka vzkazuji, jděte do p....dele protože jste jen banda ,která ví pendrek.Babiš je sprostý hnůj!!!!!

joudajoudovy ( 24. května 2017 11:35 )

Kopas alias zdenekk, informatik, ignotus, partyzanka, rego, ja ti cisilka pripomenu: volby 2013: ANO 18,65 % - 47 poslancu TOP 09 11,99% - 26 ujecenych poslancu aktualni volebni preference agentury Phoenix Research, ze dne 18.5.2017: ANO 22,9 % TOP 09 4,9 % - a stojí pred branami PS i maly zacek rozezna vyssi cislo od nizsiho cisla. ty to placeny provokatere nevidis?

tomascekova ( 24. května 2017 11:21 )

Odpadnutá hroudička ze žebřiňáku vezoucí chlévskou mrvu se opět a stéle stejně vyjadřuje k národům. Kolik tříd ZŠ si absolvoval, když podáváš neověřené plytké informace, číslovky neznáš, neznáš letopočty významných události jako zrušení nevolnictví, nerozeznáš zloděje od pracanta a neovládáš ani mateřský jazyk? Nakonec jsi pravidelným příjemcem sociálních dávkách a svůj neúspěch i neschopnost si léčích na druhých.

tomascekova ( 24. května 2017 11:04 )

Richarde, žádné nervy a klid! Když jste jako neznámá skupina zpívali při otevření Ikea v Ostravě, Pražaci se Vám též vysmívali. Nyní je výsměch a urážky Havliodů, TOP a ODS veden předsmrtnou křečí ze strachu, že republika i větší část Prahy bude volit Babiše a jejich vypuštěné bubliny praskají dříve než dopadnou na zem. Nakonec neprotlačí ani svého akademického prezidenta. I to umírající zvíře má vyšší morální kredit, kdy si někam zaleze a v klidu a míru vyčkává smrt. A víš, kdo je největší "trapkou" z tvých kolegů? Pěvec Klus! Na TV Prima v roce 2011 zpíval text Pánu bohu do oken. https://www.youtube.com/watch?v=0p7EdPXSsVU Který zopakoval na Váslaváku v roce 2012, kde se konal protest proti Kalouskovi a demonstrace byla největší od sametu 1989, při účasti 120.tis. nespokojených občanů. http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/172977/120-tisic-lidi-proti-kalouskovi-nejvets i-demonstrace-od-roku-1989.html Dnes Klus text oprášil a haleká na Václaváku opět a podporuje zloděje, které veřejně kritizoval. Nemá pěvec nějaký problém sám se sebou? Nebo se přichomítá k dobře placenému jobu a očekává narvané kulturní domy, protože O2 arénu nevyprodá jako VY?

fandasever ( 23. května 2017 12:31 )

3,5 roku Sobotkovi ani celé ČSSD Babiš nevadil, oni moc dobře věděli, že bez Babiše by vládu nestavili a tím by byli odstaveni od koryta, po krajských volbách pochopili, že parlamentní volby jsou pro ně ztracené tak se snaží špinit Babiše kde se jen dá, podívejte se co se děje v jihočeské a moravskoslezské ČSSD, boj o koryta, vyhrožování, likvidace odpůrců atd, podívejte se jak se kradlo na ministerstvu školství, děs a hrůza, no to by nás čekalo ve velké po vyhraných volbách ČSSD, doufám, že voliči mají pamět a rozum

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa