Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nahlédněte do zářící kopule ministerstva průmyslu. Proč tak fascinuje Japonce?

Autor: Zuzana Štíchová - 
3. června 2017
07:00

Jednou z dominant nábřeží Vltavy je kromě kupole Strakovy akademie také ta, která patří ministerstvu průmyslu a obchodu. Prosklená kupole „má rozsvíceno“ i v noci, i proto je pro turisty atraktivnější. Proč ale fascinuje především návštěvníky z Japonska? Prozradí seriál Když promluví zdi.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, zemědělství a dopravy – to je trojice budov, které nechala československá vláda vybudovat začátkem 30. let přímo pro reprezentační účely na nově upraveném břehu řeky Vltavy.

Sídlo rezortu průmyslu a obchodu, kterému aktuálně šéfuje Jiří Havlíček z ČSSD, vyšlo na 32,5 milionu korun. V té době byla přitom průměrná mzda do tisícovky měsíčně. Postaveno bylo podle návrhu Josefa Fanty, známého především díky projektu pražského hlavního nádraží.

Kopule budovy skrývá na jednu stranu nerušený výhled na Pražský hrad a katedrálu sv. Víta, na druhou stranu pak přes most na Štvanici a Holešovice. Při procházkách kolem Vltavy ji především po setmění zřejmě nepřehlédnete – uvnitř se pořád svítí. Proč ale tolik fascinuje turisty z Japonska? Dozvíte se v dalším díle seriálu Když promluví zdi:

„Vrchol té kopule je 35 metrů. Tady od podlahy je to 13 metrů a šířka je 11 metrů,“ popsal Blesk.cz zaměstnanec hospodářské správy rezortu Zdeněk Kanta.

Blesk.cz #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Autor projektu Josef Fanta byl velkým fanouškem antiky, i proto jeho současníci návrh budovy kritizovali jako zpátečnický. Antické prvky jsou vidět například na sochách. Čtveřice dominantních skulptur nad hlavním vchodem symbolizuje průmysl, obchod, řemeslo a plavbu. Největší kontrast je vidět v porovnání se sousední budovou, kde byla legendární kavárna Vltava. Palác Merkur pochází ze stejné doby.

Funkcionalistický Palác Merkur byl vybudován ve stejné době jako sídlo ministerstva průmyslu a obchodu. Budovy přesto vypadají zcela odlišně. Funkcionalistický Palác Merkur byl vybudován ve stejné době jako sídlo ministerstva průmyslu a obchodu. Budovy přesto vypadají zcela odlišně. | Blesk / Jan Jedlička

„Když ta budova vznikala, půl byl Patentní úřad, půl ministerstvo obchodu. Proto ta výzdoba těch soch je zaměřena také napůl. Část se věnuje vědě, druhá jednotlivým oborům činnosti člověka,“ vysvětlil Kanta.

Vedle na první pohled dominantních soch se pak nachází reliéfy starých československých státních znaků ještě s medvědem symbolizujícím Podkarpatskou Rus.

MPO. Blesk.cz #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Ani ministerstvu se nevyhnuly obří povodně v roce 2002, úředníci tehdy museli pracovat jinde. Zatopeny byly podzemní části budovy a sanační práce probíhaly dva roky.

Zajímavostí je, že vlajka, která se třepotá nad reprezentativní kopulí a je s ní dnes už neodmyslitelně spjata, vlaje na svém místě až od ministra Martina Římana. Ten stál v čele rezortu za ODS v letech 2006 až 2009.

Blesk.cz #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA


Další díly seriálu najdete zde: Když promluví zdi

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa