Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Monika o utahaném Andrejovi a sepsutý Kryštof: Úředníci „pařili“ na Čapím hnízdě

Autor: ČTK, všm, Václav Suchan - 
20. května 2017
16:22

Andrej Babiš (ANO) skončí ve funkci ministra financí zřejmě příští týden, kdy ho nahradí Ivan Pilný. Vicepremiér tak svolal na sobotní odpoledne „rozlučku“ na farmu Čapí hnízdo, kam pozval mimo jiné i své zaměstnance z resortu. Na akci zahrála pro zhruba 1600 účastníků skupina Kryštof, na místě byly připraveny i atrakce pro děti a občerstvení zdarma. Čapí hnízdo přitom nadále prošetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF.

Oslavy na farmě Čapí hnízdo se konají v rámci 5. výročí Nadace Agrofert, Babiš je nicméně spojil i se svým loučením s funkcí ministra financí. Na akci tak přizval také své podřízené. Sám organizátor dorazil asi o čtyři hodiny později, než původně avizoval. 

Monika: Jde o kampaň

„Zdržel jsem se na leteckém dni v Čáslavi. Tahle akce je dlouhodobě naplánovaná a já jsem kdysi chtěl naše zaměstnance pozvat na farmu, pak vznikla ta pseudokauza, tak jsem si to rozmyslel. Teď mám padáka, tak jsem si řekl: Teď můžete přijít, nemám žádnou rozlučku,“ uvedl Babiš pro Blesk.

Babišova nastávající si pak Blesku postěžovala, že je na jejího partnera vyvíjen hrozný tlak a je unavený.  

V poslední době je na Andreje opravdu příšerný tlak, je velmi unavený, možná to i fyzicky uvidíte, ale určitě není zlomený, naopak, pořád ho to posouvá dál. Já politiku neřeším, ale samozřejmě lidsky je to hodně špatné, já jsem vyloženě zhnusená, jak se k sobě lidé v politice vůči sobě chovají, že jdou za hranice slušného chování,“ popsala Monika. Podle ní jde o kampaň a intriky. 

Na oslavy bylo podle reportéra Blesku, který je na místě, sezváno na 3 tisíce lidí. Kvůli špatnému počasí ale dorazila zhruba polovina, mezi nimi hromada dětí. Z ministerstva přišlo okolo 300 hostů, zbytek jsou lidé, které podpořila Nadace Agrofert - například rodiny s handicapovanými potomky. 

Na oslavě je řada atrakcí: lodičky, umělecká řemesla, projížďky na koních či trenažér na dojení krávy. Po vstupu do areálu dostane každý návštěvník náramek, na kterém jsou kupóny. Zdarma se za ně podává hlavní jídlo, svačina, dvě nealkoholická pití, káva, zmrzlina.

Podívejte se na video zachycující atmosféru oslavy:

Jediné, co se musí platit, je pivo - Gambrinus vychází zhruba na 30 korun. Jinak jsou zde ceny poměrně lidové - guláš vyjde na 70 korun, hamburger na 80.

Čapí hnízdo: hromada atrakcí i vyšetřování

Ve tři hodiny odpoledne pak na místě zahrála kapela Kryštof. Ta se ovšem dočkala za účast poměrně hojné kritiky na sociálních sítích. Někteří totiž vyčítají kapele spojení s Agrofertem, a tedy i Andrejem Babišem a hnutím ANO. Jiní naopak Kryštof brání s tím, že pomáhá charitě a vicepremiér není rozhodně jediný, kolem koho jsou skandály a podezření.

Andrej Babiš se baví při koncertu kapely Kryštof. Podívejte se:

Sami představitelé kapely oponují, že jde o plánovaný charitativní koncert pro Nadaci Agrofert, se kterou spolupracují od roku 2012. „Když nás před půl rokem požádali, abychom jim zahráli na pátých narozeninách, rádi jsme přijali,“ uvedla kapela.

Čapí hnízdo, kde se vše odehrává, je značně kontroverzní stavbou. Projekt nadále prošetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAFBabiš vysvětloval padesátimilionovou dotaci z EU, která byla určena pro malé a střední podniky, i loni ve Sněmovně.

Babiš pořádal v sobotu 20. května rozlučku na farmě Čapí hnízdo. Babiš pořádal v sobotu 20. května rozlučku na farmě Čapí hnízdo. | Alexandr Malachovský / Blesk
Nový ministr již příští týden?

Šéf ANO, jehož odvolání Sobotka zdůvodňuje podezřeními z obcházení daní či ovlivňování médií, už počítá se svým odchodem z úřadu. Ve středu vicepremiér avizoval, že při případné schůzce prezidenta vyzve, ať ho odvolá. Sám odejít odmítá, protože s důvody svého konce nesouhlasí. S Babišem a Pilným se Zeman sejde patrně po víkendu. 

Babiš navrhl jako svého nástupce poslance Pilného:

vavrjan ( 22. května 2017 17:59 )

Jediný ministr financí, který měl snahu udělat ve financích státu pořádek na rozdíl od Klauze, Kočárníka, Kalouska a Sobotky.

lesanka ( 22. května 2017 14:06 )

Toto je úbohé. Fakt za čiarou.

zdenekk-- ( 22. května 2017 13:03 )

Ahoj, jsem zdenekk, pedofilni kripl a líbí se mi to

tosto ( 21. května 2017 13:16 )

v době kdy vykonávali Kalousek i Sobotka za tučný plat funkci ministra financí, zadlužili tuto zemi o cca 900 miliard. Sobotka ještě navíc prodal OKD Bakalovi za 4 miliardy a ten následně vytěžil z OKD 114 miliard. Pak jim OKD hodil zpět na hlavu a opět Sobotka nařídil vládním usnesením Babišovi, aby do OKD nalil dalších 700 miliónů. Tak tomu říkám zpráva majetku v rámci řádného hospodáře alá ČSSD.

anna1234 ( 21. května 2017 13:08 )

.. tak tak, jeden za 18 a druhý bez 2 za 20. Všichni jsou stejní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa