Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pelikán s úlevou pro lidi v dluhové pasti neuspěl. Opozice: Morální hazard

Autor: simao, ČTK - 
19. května 2017
15:00

Šance na přijetí sporné insolvenční novely o zmírnění podmínek pro oddlužení lidí v dluhové pasti je po pátku hodně nízká. Poslanci nedokončili ani napodruhé úvodní debatu o vládní předloze. Diskusi dominuje pře poslanců pravicové opozice s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) o dopadech změn. Opozice kritizovala mimo jiné údajné „socialistické experimenty“ a „morální hazard“.

Podle novely by do procesu oddlužení mohli vstoupit dlužníci v podstatě bez ohledu na výši svých závazků. Proces by trval tři, pět nebo sedm let v závislosti na výši splacených dluhů. Předloha by odstranila nynější vstupní podmínku, podle níž musí být dlužník schopen uhradit v pěti letech alespoň 30 procent svých dluhů.

Novela podle poslanců pravicové opozice prakticky říká, že se dluhy nemusí platit. „Socialistické experimenty nemáme schvalovat na konci volebního období,“ řekl Martin Plíšek (TOP 09).

Osobní bankroty jsou v Česku oblíbené

Oddlužení nebo také osobní bankrot je způsob řešení úpadku, který má dlužníkovi umožnit nový start a motivovat ho k aktivnímu zapojení do umořování dluhu. V roce 2015 počet osobních bankrotů přesáhl 103 tisíc.

„Osobní bankroty získaly trvalé místo v oblibě českých obyvatel, protože se počet oddlužení, která jsou právě v běhu, blíží jednomu procentu populace,“ řekl Blesk.cz Luboš Dörfl, předseda krajského soudu v Ústí nad Labem.

VIDEO: Osobní bankroty se týkají velkého množství Čechů. Ve studiu Blesku o nich mluvil

Video  103 tisíc Čechů bankrotuje. Kdo na nich v bídě ještě vydělá?  - Klára Bruclíková, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Spor o morální hazard

Exministr spravedlnosti Pavel Blažek se obává toho, že se budou nové podmínky oddlužení masově zneužívat a jeho stranický kolega Marek Benda (oba ODS) pokládá nulovou hranici pro úhradu dluhů za morální hazard.

Ministr Pelikán ale uvedl, že mnozí lidé v dluhové pasti začnou pracovat nelegálně, pobírat dávky a naučí se žít v „šedém“ světě, aby se věřitelům vyhnuli. „Morálnímu hazardu se snažíme zabránit tím, že lidé musí splatit dluhy, ale ve výši, v níž jsou schopni,“ řekl.

Odstranění hranice podle Pelikána neznamená, že dlužník nebude muset splatit nic, ale obnovu využívání podmínky, že dlužník splatí, co může. Nynější hranice 30 procent podle něho znamená to, že se s takovou výší splacených dluhů všichni spokojí.

V dalších příspěvcích předlohu podrobně rozebírali místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a klubu ODS Jana Černochová. „Je to zásadní věc, zásadní norma, která bude mít velký dopad na tisíce, statisíce občanů České republiky, ale nejenom na ty dlužníky, ale i na ty věřitele,“ upozorňovala Adamová a i ona dodala: „Opravdu tady dochází k morálnímu hazardu.“

Pelikán chtěl zrychlení, opozice chystá další průtahy

Podle Adamové pokud si někdo půjčuje, musí vědět, že jeho chování má následky – a musí splácet. „Pokud není schopen splácet z nějakých objektivních důvodů, tak samozřejmě má tady být institut oddlužení, má tady být pomoc takovýmto lidem. Ale na druhou stranu nesmíme dopouštět, že budeme mít takové podmínky oddlužení, které budou vlastně dlužníka naprosto zvýhodňovat, a z oddlužení, respektive z tohoto nástroje, se stane snadný instrument obcházení pravidel,“ dodala místopředsedkyně Kalouskovy TOP 09.

Pravice navrhla, aby Sněmovna v závěru úvodního kola hlasovala o zamítnutí předlohy nebo případně o jejím vrácení vládě k přepracování. Kdy se však poslanci k návrhu vrátí, není jasné.

Pokud by na opoziční návrh Sněmovna nepřistoupila, chce pravice prosadit prodloužení lhůty pro projednávání normy ve výborech, což by také prakticky znamenalo konec její legislativní cesty. Ministr Pelikán chce naopak lhůtu pro výbory zkrátit.

VIDEO: Co si myslí ministr Pelikán o milosti pro Jiřího Kajínka?

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ondra.dos ( 20. května 2017 17:45 )

Zajímalo by mě, jaký dopad na způsob myšlení Pelikán očekává, když podpoří princip, který říká, že se lidé klidně můžou zadlužovat, protože jim to pak bude částečně odpuštěno.

Jakub_96 ( 20. května 2017 00:46 )

Jo, voliči na to určitě uslyší, ale prostě lidem nemůžete říct, klidně se zadlužujte, my vám to pak když tak odpustíme...

honzarezabek ( 19. května 2017 21:47 )

Ehm, cože? To vypadá jako pokus o podporu amorálního jednání, že si člověk napůjčuje kolik chce a pak zaplatí jen 30 %. Výbornej nápad, jak zničit důvěru mezi kreditory a dlužníky. Pelikán se pěkně odkopává.

aleksandra ( 19. května 2017 17:39 )

To ANO je tak srandovní, proč všechno řeší na poslední chvíli? Budou volby! A zrovna Pelikán je jeden z těch, u kterých si oddychneme, že z vlády odchází. Vždyť nástroj oddlužení má svá pravidla, proč je měnit?

SimonH ( 19. května 2017 16:40 )

Přesně tak, neměly by se schvalovat takové socialistické experimenty na konci funkčního období, protože tato vláda za to už neponese odpovědnost a řešit to bude muset zase další vláda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa