Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš sezval ministerské úředníky na Čapí hnízdo. Na rozlučce zahraje Kryštof

Autor: simao, ČTK - 
19. května 2017
14:25

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je rád, že prezident Miloš Zeman nemá námitky proti nominaci Ivana Pilného (ANO) na ministra financí. Vládní krize je u konce a dál už nebude otravovat lidi, míní. A na sobotu pozval lidi z ministerstva financí na Čapí hnízdo. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) také přivítal oznámení Hradu, že jmenování nového ministra lze očekávat příští týden.

Andrej Babiš (ANO) vyrazil v pátek na jih Čech, stihla ho tam zpráva z Hradu. „Jmenování nového ministra financí lze očekávat příští týden,“ vzkázal mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček.  

Babiš: Krize je u konce, moudřejší ustoupil

Podle Babiše je schválení nominace poslance ANO a šéfa Hospodářského výboru Ivana Pilného Zemanem „skvělá zpráva“. Babiš ve středu avizoval, že při případné schůzce prezidenta vyzve, ať ho odvolá. Sám odejít odmítá, protože s důvody svého konce nesouhlasí.

Moudřejší však ustoupil, vzkázal Babiš. A vládní krize je u konce a dál už nebude otravovat lidi, dodal zároveň.

Na hradní oznámení zareagoval i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Důsledný postup se vyplatil! Vítám, že Hrad dnes konečně reagoval na moji opakovanou výzvu k dodržování ústavy, a doufám, že prezident Zeman už bude nadále jednat v souladu s pravidly,“ napsal Sobotka na sociální síti.

VIDEO: Babiš při tiskovce na ministerstvu financí na Sobotku opět vytáhl „pakt s Kalouskem“

Video  Babiš: Já zachraňuju vládní krizi, Sobotka má mocenský pakt s Kalouskem.  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Sobotka se také obrátil i na voliče. „Chci poděkovat všem lidem, kteří se v minulých dvou týdnech v Česku postavili za respektování ústavnosti a za dodržování demokratických pravidel hry. Bylo to opravdu důležité a hodně to pomohlo!“ míní premiér.

Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek však novinářům řekl, že Zeman podle jeho názoru koná v souladu s ústavou, i když se akt odehraje až v příštím týdnu.

„Pan prezident se vrátil včera z návštěvy Číny, takže de facto koná v tom nejbližším možném termínu. Bude se scházet jak s Babišem, tak Pilným. Předpokládám, že v průběhu příštího týdne by se to mělo dořešit,“ uvedl Faltýnek.

S podřízenými se rozloučí na Čapím hnízdě

Babiš přitom podle serveru Echo24.cz pozval zaměstnance ministerstva financí na sobotní odpoledne na farmu Čapí hnízdo na oslavu 5. výročí Nadace Agrofert. Na rozlučkové akci jim zahraje skupina Kryštof, vyplývá ze zvacího e-mailu. Ten zveřejnil na Twitteru Ondřej Jakob, bývalý tiskový mluvčí ministerstva financí, který je dnes na jedné lodi s Kalouskovou TOP 09.

VIDEO: Na Čapí hnízdo v minulosti dorazil i prezident Zeman

Video  Zeman přijel do Babišova hnízda. Prezidentovi o holi pomohl golfový vozík.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Babiš v pozvánce údajně píše, že kdysi svým zaměstnancům slíbil, že je pozve na Čapí hnízdo, ale pak vznikla „pseudokauza kolem farmy“, a tak si to raději rozmyslel. „Teď se situace změnila, a jak víte, končím,“ vzkázal Babiš, že bez zaměstnanců resortu by nikdy nedosáhl takových výsledků.

Čapí hnízdo přitom nadále prošetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF. Babiš vysvětloval padesátimilionovou dotaci z EU, která byla určena pro malé a střední podniky, i loni ve Sněmovně.

Pilný si už domluvil schůzky s náměstky

Babišův náhradník Pilný, na kterého přišla řada poté, co Sobotka odmítl náměstkyni Alenu Schillerovou, přitom má již nyní naplánované schůzky se dvěma resortními náměstky. Termín svého jmenování nezná.

V souvislosti s agendou, která ho na financích čeká, Pilný uvedl, že účtenkovou loterii chce zkusit jako pilotní projekt, který případně zastaví. Ředitele Finanční správy Martina Janečka, který je pod tlakem kvůli sporům o kontrolu korunových dluhopisů, neodvolá. S Janečkem chce probrat „jedině jeho nešťastné mediální výroky“.

„Také ho požádám o to, aby se pokusil hledat způsob, jak dodržovat u zadržovacích příkazů literu zákona, a zároveň se podívat, zda to pro některé firmy není příliš likvidační. Jinak jsem s jeho prací spokojen a nebudu ho měnit,“ uvedl Pilný.

S návrhem rozpočtu na příští rok, který mu chce Babiš předat s návrhem schodku 50 miliard korun, „v zásadě žádný problém nemá“.

Babiš: Premiér dělá, jako bych na ministerstvu kradl

S Babišem a Pilným se přitom Zeman sejde patrně po víkendu. Na sobotu má prezident v Lánech naplánovanou poradu svého expertního týmu. „Kdybych dostal pozvání, tak bych se tam podíval, zvlášť když je tak pěkné počasí,“ reaguje Babišův ministerský kandidát Pilný na dotaz, zda se i on nevydá již o víkendu za hlavou státu.

Že však dosazením Pilného napětí ve vládní koalici nekončí, je patrné i z dalších Babišových výroků. Šéf ANO si prý všiml, jak premiér s jeho odvoláním spěchá.

„Chová se ke mně, jako bych na ministerstvu kradl. Pravděpodobně si to plete s rolí jeho přítele Březiny, poradce u ministryně Valachové a rozdělovaní peněz do sportu,“ rýpl si Babiš do dotační kauzy, která zasáhla fotbalový svaz a ministerstvo školství pod vedením Kateřiny Valachové (ČSSD). Babiš zmiňuje jejího poradce, exministra za ČSSD Karla Březinu. V kauze figuruje i dnes již bývalá náměstkyně Valachové Simona Kratochvílová

VIDEO: O odvolání Andreje Babiše mluvil Bohuslav Sobotka v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére

Když se přitom lídři ČSSD a hnutí ANO Sobotka s Babišem v uplynulých dnech rozhodovali, jakou strategii použijí ve sporu o odchod vicepremiéra a šéfa financí z vlády, ani jeden se podle svých slov neřídil výzkumy veřejného mínění. Podle Babiše, jehož hnutí průzkumy dlouhodobě přičítají prvenství ve volbách, jsou průzkumy nadhodnocené.

Sobotka věří ve „zdravý rozum občanů“

Sobotka uvádí, že spor, který vede s prezidentem Zemanem, je příliš čerstvý, než aby se mohl seriózně projevovat v průzkumech veřejného mínění.

„Čas od času si také zadáváme vlastní analýzy, ale spíš se zaměřujeme na programové otázky, než abychom sledovali události jednotlivých dní, my zas nemáme jako sociální demokracie tak rozsáhlé ekonomické zdroje, abychom si mohli dovolit mapovat všechny události z pohledu bleskových výzkumů veřejného mínění,“ uvedl premiér. 

Podle svých slov Sobotka sází na to, že většina občanů pochopí, že musí postupovat tak, jak postupuje. „Tady se nespoléhám na výzkum veřejného mínění, ale na zdravý rozum občanů,“ říká premiér.

Vše o krizi vládní koalice čtěte ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 20. května 2017 10:53 )

A Sobotka se po volbách bude loučit v zadluženém Lidovém domu.

hejhej ( 19. května 2017 15:16 )

Sobotka je neskutčný blb. On těm svým blábolům, které vypouští z prolhané huby snad i věří. Svým nátlakovým podrazáckým chováním nazývá důsledným postupem - pitomec. Pokud věří ve zdravý rozum voličů, zak musí jít ČSSD do politického propadliště. Těch pár najatých pitomců, t.zv. demonstrantů mu volby nevyhrají. Volím ANO!!!!!!

joudajoudovy ( 19. května 2017 14:55 )

lybuna smucu je na nervy, ona tam nebude neb kope za spatnou stranu bez si starou zardel vyvetrat na orlik.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa