Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman kývl na konec vládní krize. Pilného za Babiše vymění, Sobotka se raduje

Autor: zst, ČTK - 
19. května 2017
11:59

Prezident Miloš Zeman nemá podle svého mluvčího výhrady proti jmenování Ivana Pilného (ANO) jako nástupce Andreje Babiše (ANO) na ministerstvu financí. Jmenovat ho do vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) hodlá už příští týden. Sobotka se na Twitteru zaradoval, že se trvání na ústavnosti vyplatilo. A poděkoval lidem za podporu.

„Prezident republiky Miloš Zeman se seznámil s návrhem na jmenování Ivana Pilného ministrem financí. Prezident republiky nemá proti tomuto návrhu námitky. Lze očekávat, že jmenování proběhne příští týden,“ napsal na Facebooku mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Pilného za sebe navrhl Andrej Babiš po dvou kandidátech, se kterými u Bohuslava Sobotky narazil:

Jmenování Pilného musí předcházet odvolání Andreje Babiše. To navrhl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zemanovi už 5. května.

„Důsledné trvání na ústavnosti se vyplatilo! Děkuji všem občanům, kteří v minulých dnech podpořili dodržování demokratických pravidel,“ uvedl na Twitteru Sobotka.

Babiš, jehož odvolání Sobotka zdůvodňuje podezřeními z obcházení daní či ovlivňování médií, už počítá se svým odchodem z úřadu. Ve středu Babiš avizoval, že při případné schůzce prezidenta vyzve, ať ho odvolá. Sám odejít odmítá, protože s důvody svého konce nesouhlasí. Z resortu je podle zprávy na profilu hnutí ANO už odstěhován.

„Jsem rád, že prezident republiky nemá námitky proti nominaci Ivana Pilného na post ministra financí a že ho v příštím týdnu přijme. Je to skvělá zpráva i proto, že vládní krize je tím u konce a dál už nebude otravovat lidi,“ reagoval na Zemanův postoj také Babiš.

Sobotka akceptoval Pilného nominaci ve středu, předtím odmítl návrhy hnutí ANO, podle kterých měli být Babišovými nástupci v čele ministerstva dosavadní náměstkyně Alena Schillerová a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Vyčítal jim přílišnou blízkost k Babišovi či jeho někdejšímu holdingu Agrofert. Brabec by se měl místo Babiše stát místopředsedou vlády.

Premiér v minulých dnech Zemana vyzýval, aby konal podle ústavy bez zbytečného odkladu. Řešení vládní krize původně Zeman odkládal kvůli své cestě do Číny. Babiš naznačil, že v čele ministerstva by mohl skončit ke konci května, na což ve čtvrtek odkazoval i Hrad. „Časový rámec je tedy zřejmý,“ informoval ve čtvrtek Ovčáček.

Vše o krizi vládní koalice čtěte ZDE >>>

hejhej ( 20. května 2017 19:10 )

Už se proslýchá, že zrůda a bezcharakterní hovado Sobotka se stále nemůže spokojit s tím, že by nevyhrál vlby a plánuje spolu s rychlostudentem Chovancem - dalším politickým zmetkem dostat Babiše do kriminálu. Přitom je evidentní, že se Babiš ničeho nedopustil, nic mu nedokázali, jenom ho socani špiní. Slušní lidé nesmějí dopustit, aby se k moci dostal lhář, pučista, populista zrůda Sobotka s podržtaškou Chovancem.

snehulak ( 19. května 2017 17:32 )

Konečně budeme mít alespoň jednoho ministra PILNÉHO !

xiioma ( 19. května 2017 15:09 )

No co mu taky zbývá, když je to jeho povinnost, kterou neovlivní.

ivoadler ( 19. května 2017 14:26 )

O ministrování Sobotky raději nemluvit. Zajímavé je srovnat současnost s Kalouskem. Kluci z ANO jsou na něj lépe připravený než jiní kritici. V OVM se střetli Kalousek s Faltýnek. Kalousek začal se svým obvyklým žvaněním, Faltýnek vytáhl tabulku, ukázal čísla a řekl, vždyť ty kecáš, Kalousku. A bylo po argumentech. Podobně včera Pilný. Ve žvanění se Kalouskovi nikdo v parlamentu nevyrovná, s fakty je to ale podstatně horší.

ivoadler ( 19. května 2017 14:20 )

To se divím, že se Sobotka raduje. Přišel totiž o důvod svého hysterického chování - musím zachránit Česko před Babišem. Je po krizi. Jedna perlička. Kalousek, kdo taky jiný, si rýpnul: místo šéfa bude na MF jeho místodržící. Není to tak dávno, kdy Kalousek hlásal, koalice si musí zajistit (a mířilo to na hnutí ANO) většinu v parlamentu. Ale že má koalice právo obsadit místa svými ministry, k tomu se Kalousek moc znát nechce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa