Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Babiš řeší nový rozpočet. Ať se předvede „lakomý Pilný“, chce opozice

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    19. 5. 2017
    17:15

    Český politický rybník v mezidobí vládní krize rozbouřilo potvrzení Andreje Babiše (ANO), že pro Česko do roku 2018 dle dohody koalice naplánoval schodek 50 miliard korun. Podle koaličních poslanců jde ale o opatrný odhad a výsledek může být jiný. Opozice se ale proti plánům bouří a žádá přepracování. Ivan Pilný má coby Babišův nástupce podle ODS ukázat, „co v něm vězí“.

  • 1.Ekonom: Prioritou zaostalé silnice

    „Nějaká vata v rozpočtu nepochybně bude, ale na druhou stranu se bude nejspíše přidávat státním zaměstnancům a rychleji valorizovat penze. Takže je třeba počítat s rychlejším růstem výdajů,“ poznamenal k prvním charakteristikám státního rozpočtu ředitel makroekonomických analýz v ČSOB Petr Dufek.

     

    Míní také, že současná ekonomická situace by mohla přinést i vyrovnaný nebo plusový státní rozpočet, museli by ale politici chtít. „Stačil by i současný růst. Vždy záleží na politické vůli při navyšování výdajů, na prioritách a vlastních preferencích,“ dodal Dufek. „Ví se jen něco málo o penzích a jinak nic. V každém případě zaostáváme v investicích a je to znát nejenom na výkonech stavebnictví, ale především na zaostalosti tuzemské dopravní sítě. Tam máme stabilně velké rezervy,“ navrhuje priority pro příští rok analytik.

    Petr Dufek, ředitel makroekonomických analýz v ČSOB Petr Dufek, ředitel makroekonomických analýz v ČSOB | Shutterstock.com, Martin Přibyl, archiv Blesku

  • 2.Votava: Kompromis

    Padesát miliard, to je koaliční shoda, je to rozpočtový výhled. Řekli jsme si, že budeme snižovat schodek po 10 miliardách. Loňský rok byl výjimečný, hrály v tom velkou roli evropské peníze. Letos se to opakovat téměř jistě nebude,“ vysvětluje navrhovaný deficit šéf rozpočtového výboru Sněmovny Václav Votava (ČSSD) s tím, že detaily Babišových plánů zatím nezná.

     

    Rozpočet je vždy stavěn konzervativně, drželi jsme se při zdi. Byli bychom rádi, aby byl konečný výsledek lepší. Možná, že se ještě koaličně domluvíme, že to snížíme,“ dodal k možnosti případných změn. Upozornil ale také na významný problém, kterým bude změna poměru sil ve Sněmovně po říjnových volbách. „My tvoříme rozpočet, ale začne s ním pracovat jiná reprezentace, dokonce ho bude schvalovat jiná reprezentace,“ řekl Blesk.cz. Prioritu vidí v investicích, jejich absence prý také ovlivnila výsledky rozpočtu v minulém roce.

    Šéf rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) po boku správce státní kasy Andreje Babiše (ANO) Šéf rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) po boku správce státní kasy Andreje Babiše (ANO) | ČTK

  • 3.Skopeček: Předělat

    Kritikou podle předpokladů nešetří opozice, která volá po přepracování. „Jako rozloučení s ministerstvem financí připravil Andrej Babiš návrh státního rozpočtu na příští rok s obřím deficitem 50 miliard korun. Taková výše deficitu je v době pokračující ekonomické konjunktury neakceptovatelná. V loňském roce se Andrej Babiš chlubil přebytkem, na příští rok chystá deficit,“ nechápe první údaje o rozpočtu ekonomický expert ODS a poslanec Jan Skopeček.

     

    „Nový ministr financí Ivan Pilný musí přepracovat Babišův návrh rozpočtu,“ vyzývá také pravděpodobného nástupce šéfa hnutí ANO na ministerstvu financí. „Budoucí nový ministr financí Ivan Pilný, který se holedbal tím, že je lakomý a bude chtít udržet deficit rozpočtu na uzdě, se může ve své nové roli předvést. Dostaneme tím i odpověď na otázku, zda bude nový ministr svébytným správcem státní pokladny, nebo nastrčenou figurkou Andreje Babiše,“ dodal Skopeček. I on ví, že loňský přebytek byl dán především koncem dotačního období fondů EU a malou investiční aktivitou vlády.

    Jan Skopeček bude lídrem kandidátky ODS pro Středočeský kraj. Jan Skopeček bude lídrem kandidátky ODS pro Středočeský kraj. | ČTK

  • 4.Klaška: Snižovat rychleji

    „Tato vláda jde správným směrem, protože pořád snižuje deficit. Chápu, že je spousta nutných výdajů, ale možná bych šel malinko rychleji s jeho snižováním. Ne po deseti miliardách ročně, ale třeba po dvaceti. Hospodářský růst, nestane-li se něco mimořádného, tak lze očekávat ještě tak dva tři roky minimálně,“ míní místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny Jaroslav Klaška (KDU-ČSL). Zdůraznil, že ale nejde o postoj celé strany.

     

    „Já bych klidně tento deficit akceptoval, kdyby byl využit více pro investice, nebo i pro obranné investice. Jsme ostudou, co se týká našeho závazku v NATO. Pokud se to použije na provoz státu, tak by mohl být ten deficit třeba alespoň 45 miliard,“ doplnil pro Blesk.cz a i on připomněl, že letos se nedá čekat takový příjem financí z eurofondů jako loni, kdy Unie refundovala peníze za projekty z několika minulých let.

    Lidovecký poslanec Jaroslav Klaška je místopředsedou rozpočtového výboru. Na starost měl třeba funkci zpravodaje u zákona o EET. Lidovecký poslanec Jaroslav Klaška je místopředsedou rozpočtového výboru. Na starost měl třeba funkci zpravodaje u zákona o EET. | Archiv Jaroslava Klašky

  • 5.Kalousek: Ostuda

    „Nejedná se o návrh rozpočtu, do konce května musí ministr financí pouze předložit návrh příjmů, výdajů a limitů pro jednotlivé kapitoly,“ upozornil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Během procesu tahle čísla projdou nějakými změnami,“ doufá lídr opoziční strany.

     

    „Po čtyřech letech hospodářského růstu je ostudou předkládat deficitní rozpočet,“ nešetřil pak ani on kritikou směrem do vládních řad. Vyrovnaný rozpočet prý klidně být mohl. „To by vláda musela ty tři roky něco dělat, ona bohužel nedělala nic,“ rýpl si do koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Ivan Pilný podle něj nebude mít ambice rozpočet příliš upravovat, podle Kalouska jde o „místodržícího“ Andreje Babiše. TOP 09 je proto připravena případný zákon o státním rozpočtu v takovéto podobě nepodpořit.

     

    Výměna politické garnitury je podle exministra financí zároveň velkou komplikací i nadějí, že by se s rozpočtem dalo ještě něco udělat. Pokud se bude protahovat sestavení vlády, nevylučuje ani rozpočtové provizorium. To nebude problémem v případě, že bude trvat jen několik týdnů a bude mít jasný směr i cíl.

Nezadat ( 19. května 2017 21:07 )

Za to mladý Sobotka se vyznamenal,OKD za pusu a katastrofální zadlužení státu když byl ministrem financí.

moiaza ( 19. května 2017 19:50 )

Bože, tento pán by měl pomalu psát závěť a hledat si místo na hřbitově. A ne se cpát do politiky. Potom to v našem státě tak vypadá. Senilní straci se zkostnatělými mozky řídí ministerstva.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa