Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Babiš před vyhazovem předloží návrh rozpočtu. „Je skvělej,“ kasá se šéf ANO

Autor: simao, ČTK - 
19. května 2017
07:50

Rozpočet je hotový, předložím ho ještě já sám, hlásí vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Ministr financí má přitom ve vládě na návrh premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) skončit, jeho odvolání zdržuje jen prezident Miloš Zeman. Předpokládalo se přitom, že návrh státního rozpočtu připadne jako hlavní úkol na jeho nástupce, jímž by se mohl stát poslanec Ivan Pilný (ANO). Nejen o rozpočtu mluvil Babiš na TV Barrandov.

„Rozpočet je připraven, já jsem ho tenhle týden dokončil, já ho dám do připomínkového řízení. A ten rozpočet je skvělej,“ řekl šéf hnutí ANO. Předpokládá prý rozpočet s deficitem 50 miliard.

Babiš to uvedl v pořadu, který stejně jako hovory s Milošem Zemanem uváděl generální ředitel TV Barrandov – podnikatel Jaromír Soukup. Přinejmenším netradičně působili v pozadí stojící diváci před budovou Soukupova mediálního domu, odděleni od studia s hosty Andrejem Babišem a Vojtěchem Filipem (KSČM) nejen skly, ale i zábranami, před kterými stáli bodyguardi.

Rozpočet: Důchody se mají zvýšit o 501 korun

Babiš počítá s tím, že vláda bude o návrhu rozpočtu na rok 2018 diskutovat do září. Rozpočet, který se chystá dát Babiš příští týden do eKlepu, tedy knihovny určené pro meziresortní připomínkové řízení a pro jednání vlády, podle něj počítá mimo jiné s navýšením důchodů o 501 Kč, to je asi 23 miliard korun. Dále navýšením platů, investic, navýšením rozpočtu obrany i pro sport.

„Doufejme, že už to bude rozdělovat jiná strana, ne ČSSD, aby to zase tam nerozdělovali v tom bytě,“ narážel Babiš na dotační kauzu. Ta se týká ministerstva školství a Fotbalové asociace ČR a schůzky fotbalového bosse Miroslava Pelty a nyní už bývalé náměstkyně ministryně Valachové (ČSSD) Simony Kratochvílové, které policie zadržela 3. května.

VIDEO: Babišova tiskovka na ministerstvu financí: Opět útočil na premiéra Sobotku

Video  Babiš: Já zachraňuju vládní krizi, Sobotka má mocenský pakt s Kalouskem.  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Rozpočet na letošní rok, jak ho schválila Sněmovna v prosinci, počítá se schodkem 60 miliard korun. Babiš tehdy ale vyjádřil přesvědčení, že výsledek bude lepší. Celkové příjmy schváleného rozpočtu představují 1249,3 miliardy korun a výdaje 1309,3 miliardy korun.

„Já mám za úkol sehnat peníze ještě z rozpočtu 2017... My nemůžeme destabilizovat vládu, my nemůžeme paralyzovat ministerstvo financí. My musíme udělat ten rozpočet, my potřebujeme samozřejmě, aby ta vláda dovládla,“ říkal Babiš. Loňský rozpočet počítal s deficitem 70 miliard korun, nakonec skončil v přebytku 61,8 miliardy korun.

Prodá Babiš noviny, které si koupil?

Babiš, který má být z vlády odvolán, přitom tvrdí, že Agrofert zůstane ve svěřenském fondu. Přesto, že se na něj přestane vztahovat zákon o střetu zájmů.

„O tom budu uvažovat, pokud už teda skončím ve vládě... Já samozřejmě o tom uvažuji, protože já zásadně odmítám ty různé pomluvy,“ říkal Babiš o možnosti, že prodá mediální dům Mafra. Vydavatelství je spojené s kauzou jeho nahrávek, na kterých mluví s novinářem MF Dnes Markem Přibilem, podle svých kritiků tím porušil slib, že nebude ovlivňovat média, která vlastnil. Odposlechy však šéf ANO nadále označuje za provokaci.

Na Agrofert přišla řeč i během toho, zda by si Babiš dokázal představit koalici právě s KSČM. „Určitě nikdy. To by znárodnili Agrofert oni teda, ne?“ reagoval šéf ANO.

Šéf ANO: Sobotky mám plné zuby

Babiš v pořadu TV Barrandov také prozradil, že poslal dopis, ve kterém vyzval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby „upustil od neoprávněného zásahu do osobnosti člověka“. „Já se musím důrazně ohradit proti tomu, že pan premiér říká, že já veřejně lžu, že se vyhýbám placení daní, že jsem stát ošidil na daních a že zneužívám finanční správu. Takže já už toho mám plné zuby,“ uvedl Babiš. 

Podle něj nadále neexistuje žádný důvod, aby byl odvolán. Souhlasí však, aby ho hlava státu odvolala. Jak se říká, že moudřejší ustoupí, tak prý ustoupil.

„Pan premiér strašně spěchá, abych odešel, pravděpodobně má pocit, že každé ráno ukradnu dvě propisky na ministerstvu financí,“ glosoval svůj blížící se konec Babiš.

Zeman má návrh na Pilného na stole

Návrh na jmenování poslance Ivana Pilného, někdejšího podnikatele a šéfa českého Microsoftu, ministrem financí už  leží na Hradě. A je otázkou, kdy jej prezident Zeman akceptuje. Na pátek má v náplni práce „administrativu“, vzkázal Blesk.cz Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. A pod tím si je možné představit různé věci včetně podpisu taktéž připravené milosti pro odsouzeného Jiřího Kajínka.

Babiš prý se Zemanem ještě svůj návrh na Pilného neprobíral. „Nemluvil, nemluvil, já nemám kontakt na pana prezidenta. Já jsem se tam objednal,“ uvedl Babiš, který však Sobotkovi dál zazlívá, že neakceptoval jako jeho nástupkyni náměstkyni Alenu Schillerovou. 

VIDEO: Andrej Babiš o návrhu Ivana Pilného na nového ministra

hejhej ( 19. května 2017 15:10 )

1kago1: Kalousek, po Sobotkovi nejhorší ministr financí, který zadlužil náš stát o 670 miliard, dovolil si rozesílat složenky ( idiot) má ještě tu drzost otevírat tu svoji opileckou hubu. Je jenom divné, že " nezávislá ČT" placená z koncesionářských poplatků dává prostor opileckému debilovi Kalouskovi.

1kago1 ( 19. května 2017 14:26 )

Dabluv advokat, lucifer Kadousek, nyni na CT24 vypouti hromy blesky, zvoni retezi a urazi Babise. Jeho slovy " ..ja tomu, kdy za tech 26.let tvorim statni rozpocet, jediny rozumi." a zada redaktorku, aby lidem nerikala lzi, ze jde o navrh statniho rozpoctu. Tento zrudat se do PS nesmi dostat! Neni to jasne i pro nerozhodnute volice? Jeho strana, dle vcerejsiho zverejneneho pruzkumu je na hranici vstupu do PS (4,8%) a pritom je denne v mediich, ke vsemu se vyjadruje, nic se mu nelibi ale ON vse napravi. Kdo ho ze zapadu a Ameriky plati za nasi likvidaci? Ti, kteri vyvolali akci antibabis, vladni krizi a mozna se dostavi i fyzicke nasili, vedi co delaji a za jakym ucelem. Kadous to jiz predvel.

zdenekk- ( 19. května 2017 12:29 )

Čím to je,že jsem jen takové primitivní,prasečí,pedofilní, autistické hovado.....?Jo už vím,jsem zdenekk,ignotus,rego,informatik,socan68,partizanka_michell,atd...Všichni mame jednu postiženou matku čubbku,to je tím

janejaneja ( 19. května 2017 11:12 )

Agent k agentovi- vy dva si musíte rozumět , vy agent my demokrati, kde je na tom lépe ?

agent ( 19. května 2017 11:07 )

Číst tady ty vaše produkty z médii naprogramových mozků je fakt něco. To jste tady od roku 89 nějak tvrdě spali, ne ? Až se stane po volbách premiérem tak se doufám pose-rete, za ty vaše urážky. Vy demokrati.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa