Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obce potřebují své ministerstvo, říká Babiš. „Zpráva z Marsu,“ zírá opozice

Autor: zst - 
18. května 2017
19:45

Vicepremiér a odcházející ministr financí Andrej Babiš (ANO) prozradil jeden z bodů, který bude ANO před sněmovními volbami prosazovat. Chce nové ministerstvo, které má vzniknout transformací ministerstva pro místní rozvoj. To by mělo mít na starosti rozdělování peněz obcím a městům. Babiš přitom v minulosti tvrdil, že chce počet rezortů snížit, stejně jako počet úředníků. Ke vzniku nového ministerstva by byla třeba změna kompetenčního zákona. Počty rezortů se různí podle jednotlivých vlád.

Chci, aby měly obce a města své ministerstvo, abyste to měli jednoduché, když budete potřebovat cokoliv od chodníků přes sport atd., tak abyste mohli žádat na jednom místě. To by vám usnadnilo život. Dnes je 17 ministerstev, složitý kompetenční zákon a stává se, že vedení měst a obcí ani neví, kde všude ty peníze leží a kde můžou žádat,“ řekl na sněmu Svazu obcí a měst ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Na tiskové konferenci pak poznamenal, že to nebude znamenat nárůst úředníků. „Nebudeme chystat nic nového, předěláme MMR (ministerstvo pro míst. rozvoj - pozn. red.) a ještě snížíme počet úředníků,“ doplnil šéf hnutí s tím, že půjde o jeden z bodů předvolebního programu ANO. Jak to chce ale udělat, už neuvedl.

Jeho slova rozlítila opozici, která označila Babišovu vizi za „zprávu z Marsu“. „Starostové žádné takové ministerstvo, kam by chodili klečet a prosit o peníze, nepotřebují. Správným řešením je zvyšovat daňové příjmy obcí. To totiž nevyžaduje žádný zbytečný byrokratický aparát. Místní samosprávy pak budou moci samy nejlépe rozhodovat o tom, co je nejdůležitější vybudovat,“ komentoval nápad místopředseda ODS Martin Kupka, který je starostou Líbeznic.

Počet úředníků se přitom za současné vlády (od roku 2014) zvýšil už o více než 28 tisíc. Uvádějí to statistiky ministerstva financí.

Babiš chtěl ministerstev méně

Andrej Babiš přitom sám v posledních měsících mluví o tom, že počet ministerstev by se měl naopak snižovat. Logicky by tak musel některé rezorty sloučit. Mluví se například o ministerstvu hospodářství, které by pohltilo rezorty dopravy a průmyslu a obchodu, případně dopravu a MMR.

„Počet ministerstev je obrovský. My trávíme strašně moc času tím, že ministři si neustále něco píšou, neustálé dopisy, neustálé odpovědi. Funguje to strašně byrokraticky a formálně,“ bouřil Andrej Babiš na sněmu hnutí ANO. Za vzor pak uvedl Švýcarsko s devíti ministerstvy.

Podobný názor má navíc také Karla Šlechtová, která sedí ve vládě také za hnutí ANO. „Já jsem v tomto velmi ambiciózní, aby se změnil systém řízení státu. Panu Babišovi jsem navrhovala i jakým způsobem. Jsem ten, kdo navrhuje, říkala jsem to dva roky zpátky, že se musí snížit počet ministerstev,“ prohlásila na stejném místě ministryně pro místní rozvoj. Její názor prý podpořila příprava stavebního zákona. „Byl to zmatek nad zmatek, bordel nad bordel. Všichni sedí na korytech, nikdo nechce přijít o své kompetence,“ dodala.

Poslechněte si její slova:

ignotus- ( 18. května 2017 20:21 )

Čím to,že jsem takové primitivní hovado.........???????Jo aha už vim,jsem autista zdenekk

rego- ( 18. května 2017 20:04 )

Čím to,že jsem takové primitivní hovado.........???????Už vim,jsem zdenekk

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa