Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Poslanci chtějí vysvětlení od svých kolegů. Obrátila se na ně policie

Autor: ČTK, val - 
18. května 2017
09:18

Poslanci z mandátového a imunitního výboru zasedli ve čtvrtek poprvé k žádosti policie o vydání dvou jejich kolegů k trestnímu stíhání. Jedná se o poslance Josefa Novotného (ČSSD) a Jaroslava Borku (KSČM), které chce policie obvinit v případu machinací s dotacemi z Regionálního operačního programu Severozápad. Členové výboru podle očekávání čtvrteční jednání přerušili a pozvali dotyčné kolegy na příští týden, aby podali vysvětlení.

Poslanci jsou podle státního zastupitelství podezřelí z poškození finančních zájmů Evropské unie a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Jednoho z nich policie podezírá také ze zneužití pravomoci úřední osoby a účasti na organizované zločinecké skupině. Výbor si vyžádal také celý policejní spis.

Borka a někdejší hejtman Karlovarského kraje Novotný byli dříve členy výboru regionální rady ROP Severozápad. Cítí se nevinni.

„Jednání jsme přerušili, vyžádáme si od policie celý spis,“ sdělil Blesk.cz člen výboru Martin Plíšek (TOP 09). „Pokračovat budeme příští čtvrtek, budou pozváni oba poslanci k vyjádření a také budeme chtít vysvětlit od policie a státního zastupitelství jejich postup ohledně informace o zahájení jejich stíhání,“ dodal s tím, že se politici podivovali, že se prý dopředu objevila v médiích zpráva o zahájení trestního stíhání, což ale bez souhlasu Sněmovny není možné.

Obviněno 24 lidí

Výbor vydává doporučení pro plénum, zda má poslance ke stíhání vydat, nebo ne. Sněmovna by měla rozhodnout ještě na nynější schůzi, pravděpodobně v červnu.

Kauza ROP Severozápad se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu je nyní obviněno 24 lidí, mezi nimiž jsou politici, vysocí úředníci a podnikatelé. V posledních letech již bylo několik lidí kvůli ovlivňování rozdělování dotací z ROP Severozápad odsouzeno.

Sněmovna rozhodovala v nynějším volebním období zatím o pěti poslancích, jež chtěla policie stíhat. V jednom případě byl verdikt záporný.

brusic ( 18. května 2017 12:58 )

kde mame zdenkka? proc se ke zloradum nevyjadruje?

joudajoudovy ( 18. května 2017 12:23 )

zase se ma neco vysvetlovat, aby nestihly schvalovat zakony pro lidi. at vsich tahnou do kapradi a tam si sedanky poradaji. nebo se mame pripravit na dalsi estradu s moralistickymi vyjevy? ani nahodou, cssd a kscm nepotrebuje predvolebni reklamu. kdyz to ct bude chtit odvysilat, sobotka vleze do temelina a udela blackout. nebo ct ve zpravach uvede komentar s vetou holu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa