Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Miloše do koše a Babiše taky!“ Davy vyšly do ulic, přidala se vnučka Peroutky

Autor: mah, nec - 
17. května 2017
19:55

V Praze a dalších městech po celé republice ve středu večer začaly další demonstrace proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi. Protestující požadují, aby byli oba dva zbaveni politických funkcí. Zároveň odmítají, aby měl Babiš možnost dosadit na ministerstvo financí vlastního člověka, který by mohl prý zabránit nezávislému auditu. Na demonstraci vystoupila i vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová, která mimo jiné uvedla, že „jsou novináři symbolem demokracie“.

Protesty navazují na akce z 10. května, které organizátoři svolali, aby vyjádřili odpor k „oligarchickým manýrům“ ministra financí.

Na akce v Praze, Brně a šesti dalších městech se na Facebooku přihlásilo přes šest tisíc lidí. Protesty začaly ve všech městech shodně v 18:00

Takhle to vypadalo na Václavském náměstí:

Video  Davy opět protestovaly proti Sobotkovi s Babišem. Přišla i vnučka Peroutky  - Martina Neckářová
Video se připravuje ...

Organizátoři protestů zároveň sbírají podpisy pod petici, která požaduje odvolání Andreje Babiše. V textu vyzývají poslance a senátory, aby učinili všechny kroky k tomu, aby dostali ministerstvo financí z vlivu hnutí ANO a zahájili jednání o ústavní žalobě na prezidenta. Petici na internetu zatím podepsalo tři a půl tisíce lidí.

V textu petice ale chybí konkrétní výtky proti oběma politikům. „Všechno už bylo řečeno a důvodů je tolik, že by už nezbylo místo na podpisy,“ uvádějí organizátoři v textu petice.

Akce se jménem „Proč? Proto!“ reaguje na inzeráty, které Andrej Babiš vydal ve většině celostátních deníků ve chvíli, kdy se začalo mluvit o jeho možném odvolání.

Před týdnem protestovalo přes 20 tisíc lidí

Přesně před týdnem se na Václavském náměstí sešly tisíce lidí. Organizátoři s odvoláním na policejní odhad uváděli 20 000 až 30 000 protestujících. Operátor T-Mobile uvedl, že podle analýzy jeho dat bylo účastníků na Václavském náměstí o 19 000 lidí více než předchozí středu, celkem to bylo zhruba 33 500 lidí. Server iRozhlas.cz pak na fotografii napočítal v jednu chvíli asi 8300 účastníků.

Demonstrace se dnes opakují také v Brně, Liberci, Olomouci a Českých Budějovicích. Nově se přidal Hradec Králové, Ostrava a Uherské Hradiště.

V Praze protestovaly tisíce lidí

K 18:30 bylo na náměstí podle organizátorů 6000 až 7000 lidí, policie nechtěla počty účastníků odhadovat. Demonstrující podobně jako minulý týden požadují mimo jiné zbavení vlivu hnutí ANO na ministerstvo financí a odchod Zemana z funkce. Vyjadřují také podporu případné ústavní žalobě na prezidenta v případě, že by Babiše neodvolal z funkce.

Účastníci akce přišli s transparenty „Miloše do koše a Babiše taky!“ nebo „Kdo sází řepku, sklízí ostudu“. Někteří lidé nesli tibetské vlajky. Zeman je nyní na návštěvě Číny, jejíž vojáci v roce 1950 Tibet obsadili.

Demonstrantům se nelíbí jméno Babišova nástupce

Dnešní oznámení premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), že souhlasí s kandidátem hnutí ANO na funkci ministra financí, poslancem Ivanem Pilným (ANO), podle organizátorky protestů Šárky Fialové odporuje cílům demonstrací. „Nemile nás to překvapilo vzhledem k tomu, že podpora veřejnosti byla docela velká. Doufali jsme, že premiér udrží kurz, který nabral. Teď udělal úplný opak,“ řekla Fialová.

O případné formě dalších protestů chtějí podle ní organizátoři nechat rozhodnout své sympatizanty, například prostřednictvím sociálních sítí. „Jsme teď rozhodnuti, nechat na lidech, aby se vyjádřili, jestli mají pocit, že to má smysl, nebo jestli se chtějí soustředit na něco jiného,“ dodala.

Zeman: Jsou to jenom kraválisti

Prezident Zeman minulý týden řekl, že už zažil víc demonstrací proti sobě a všechny protesty časem vymizely. „Stejně tak se nebude za měsíc nebo dva mluvit ani o těchto demonstracích,“ uvedl před týdnem. Protestující označil za „kraválisty“. Doplnil ale, že na druhou stranu mají „svaté právo demonstrovat“.

Současnou vládní krizi rozpoutaly nejasnosti kolem Babišova podnikání a majetkových poměrů. Premiér Sobotka nejprve oznámil, že podá demisi celé vlády, nakonec ale prezidentovi navrhl odvolání Babiše z funkce ministra financí. Předseda vlády dnes oznámil, že vyhoví nominaci hnutí ANO a jako nástupce Babiše navrhne Zemanovi poslance Pilného.

Vše o krizi vládní koalice čtěte ZDE

Demonstrace ocenil i premiér Bohuslav Sobotka:

va45 ( 19. května 2017 18:48 )

Jaký zloděj daní?Dělal jen to co dělali ostatní a hlavně podle zákona.Tak hlavně plať daně podle zákona.Mě třeba sere emigrant krejčí Bakala co vytuneloval OKD.,Pro mě je to největší zloděj co kdy Česko mělo.Přijel po roce 1989 krást ne pomáhat.

va45 ( 19. května 2017 18:45 )

Jak dlouho se bude tato bába přiživovat na svém dědovi?Kasl to je ten co dělal bordel na Pražském magistrátu a proto ho Babiš nedal na kandidátku?

va45 ( 19. května 2017 18:36 )

Co na tebe říká doktor na hlavu?

va45 ( 19. května 2017 18:34 )

A ty tam kde ti končí záda. Hlavně plať řádně daně podle zákona.

zdenekk- ( 19. května 2017 08:41 )

Čím to je,že jsem jen takové primitivní,prasečí,pedofilní, autistické hovado.....?Jo už vím,jsem zdenekk,ignotus,rego,informatik,socan68,partizanka_michell,atd...Všichni mame jednu postiženou matku čubbku,to je tím

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa