Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sobotka kývl na „rebela“ Pilného. Má nahradit šéfa financí Babiše

Autor: val, ČTK, mah - 
17. května 2017
16:45

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhne prezidentovi poslance ANO Ivana Pilného jako nového ministra financí místo šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Předseda vlády to sdělil ve středu odpoledne poté, co se s Pilným sešel na Úřadu vlády. Pilný přitom několikrát kritizoval poměry v hnutí ANO, vadili mu kariéristé i bývalí členové KSČ ve straně.

„Rozhodl jsem se vyhovět žádosti hnutí ANO a jsem připraven navrhnout pana Pilného prezidentovi republiky,“ oznámil Sobotka ve středu odpoledne na tiskové konferenci.

Pilný je třetím kandidátem, kterého ANO Sobotkovi navrhlo. Náměstkyni Alenu Schillerovou ani ministra životního prostředí za ANO Richarda Brabce Sobotka nepřijal. Až Pilný, o kterém se předsednictvo Babišovy strany bavilo v úterý večer, splnil Sobotkovy podmínky, aby nebyl spjat s Agrofertem a zároveň byl odborně zdatný.

Andrej Babiš má krizi za vyřešenou:

Video  Andrej Babiš - tisková konference na finančním úřadě  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Premiér také na tiskové konferenci řekl, že by tento krok mohl vést k urovnání vládní krize, která vyvrcholila jeho návrhem podat demisi za celou vládu. Žádná z koaličních stran prý nechce z vlády odejít.

V rámci hodin Sobotka odešle návrh na jmenování prezidentovi, který se ve čtvrtek vrací z Číny. Pilný je prý připraven nastoupit na ministerstvo okamžitě. „Není důvod, aby prezident nekonal,“ řekl Sobotka.

S Pilným prý na odpolední schůzce probrali charakter práce ministra a priority, které bude muset zvládnout v příštích měsících. Jednou z nich bude příprava státního rozpočtu na příští rok a zajištění nezávislosti Finanční správy.

Babiš má vládní krizi za vyřešenou

Andrej Babiš prohlásil, že má vládní krizi za vyřešenou. Kdyby měl mluvit s prezidentem, požádá ho o své odvolání a jmenování Pilného novým ministrem financí. Vicepremiér očekává, že z ministerstva odejde do konce května. Důvody svého odvolání ale označil za vylhané.

Zároveň si Babiš neodpustil kritiku premiéra. Vadí mu, že Sobotka v souvislosti s ním mluví o daňových únicích. Chce mu proto zaslat dopis, ve kterém ho vyzve, aby s tím přestal. V opačném případě je Babiš připravený bránit se soudní cestou.

Kdo je Pilný?

Absolvent Fakulty elektrotechnické na ČVUT Pilný je původní profesí podnikatel a manažer. Je zakladatelem české pobočky Microsoftu, v letech 1992 až 1998 byl generálním ředitelem Microsoftu ČR. Dělal i do telekomunikací. Působil jako prezident Sdružení pro informační společnost, v letech 2000 až 2001 byl předsedou předsednictva Českého Telecomu, který z této pozice de facto řídil.

Poté působil Pilný v letech 2001 až 2002 jako ředitel telekomunikační společnosti eTel. Je či byl společníkem či členem statutárních orgánů řady firem a organizací, mimo jiné byl prezidentem platformy Tuesday Business Network.

Nyní coby poslanec zastává Pilný post předsedy Hospodářského výboru. Je ženatý a má čtyři děti.

VIDEO: Babiš navrhl jako svého nástupce poslance Pilného

Budoucí ministr má jasno v prioritách

Ivan Pilný po jednání s premiérem oznámil, že má jasno v prioritách. Hlavní je podle něj rozpočet České republiky na příští rok. Sobotkovi prý řekl, že bude lakomým ministrem. 

Se Sobotkou dnes Pilný hovořil zhruba tři čtvrtě hodiny. „Probrali jsme asi deset bodů, které jsou nyní velmi aktuální, to je třeba rozpuštění rezervy státního rozpočtu. Pak takové ty hroby, které nám v tomhle okamžiku hrozí,“ uvedl. S premiérem mluvil také o systémových krocích, které je ještě do konce volebního období možné přijmout a které je možné připravit pro příští vládu. „V legislativě už toho moc nestihneme,“ konstatoval.

O státním rozpočtu dnes konkrétně Pilný s předsedou vlády nehovořil. „Já jsem panu předsedovi řekl, že jsem velmi lakomý. A ono toho není moc rozebírat, takže já už jsem hájil rozpočty proti Billu Gatesovi nebo Stevenu Ballmerovi, a to byla teda zatracená fuška,“ uvedl. 

K rozpouštění rezervy státního rozpočtu uvedl, že požadavky ji určitě převyšují. „Je třeba v nich najít priority,“ uvedl. Dodal, že rozdíl vidí v jednorázových výdajích, například na památník v Letech u Písku, a výdajích, které zavazují rozpočet na další léta. „Tady je třeba postupovat velmi opatrně,“ poznamenal.

Lidovci nominaci Pilného respektují

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) nominaci Ivana Pilného na ministra financí respektuje, je to podle něj právo hnutí ANO. Zdůraznil, že je zodpovědností premiéra Bohuslava Sobotky a hnutí ANO, aby nový ministr zvládl připravit návrh státního rozpočtu na příští rok.

„Je i lepší, když do takové funkce přijde někdo, kdo na ministerstvu působí nebo alespoň působil. Ať už je to bývalý ministr nebo náměstek, ať už současný nebo bývalý. Ale je to samozřejmě zodpovědnost hnutí ANO a také pana premiéra, zda usoudí, že to pan Pilný zvládne,“ řekl Bělobrádek.

Podnikatelé tleskají

Zástupci podnikatelů i analytici vidí v navrženém novém ministrovi financí Ivanu Pilném zkušeného manažera, který je jako předseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny seznámen se současnými ekonomickými tématy. Jeho hlavní pracovní náplní bude příprava rozpočtu, kde by se podle nich měl snažit snížit deficit. 

Pilný je zkušený manažer, má potřebný nadhled a zdravé ekonomické uvažování. Z pohledu znalosti prostředí, zákonů a procesů celého resortu by byla nejvhodnějším kandidátem Alena Schillerová. Pilný je ale lepší volba, než kdyby to dělal premiér nebo někdo, kdo nemá s hospodářskou politikou nic společného,“ řekl prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Návrh nového rozpočtu a udržení na uzdě výdajů roku letošního nemůže podle něj dělat nikdo, kdo podlehne volební atmosféře. „Považujeme za rozumné i to, že kabinet má snahu dohrát svůj mandát do konce,“ dodal.

Pana Pilného známe. Je pozitivní, že jako předseda hospodářského výboru Sněmovny zná aktuální ekonomická témata a nemusí se s nimi seznamovat," doplnil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Pro celou zemi je podle něj klíčové, aby se zavčas začal řešit rozpočet na příští rok.

Pilného považuje za rozumného politika s bohatou podnikatelskou a manažerskou zkušeností i prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. „Věříme, že prezident Miloš Zeman vyhoví návrhu premiéra a tím dojde ke zklidnění politické situace. Jsme připraveni s novým ministrem financí spolupracovat na zlepšení podnikatelského prostředí v naší zemi,“ sdělil.

VIDEO: Jak Schillerová vzpomíná na začátky u Babiše?

Pilný je profi manažer, nebude podporovat růst byrokracie a regulace, důsledně bude pokračovat ve vybírání daní. Pokud bych mu mohl poradit, tak aby letos udržel schodek rozpočtu pod 50 miliardami Kč, což by byl úspěch proti plánu 60 miliard,“ uvedl externí poradce ministra financí a zakladatel investičního fondu Quant Aleš Michl.

Pilný má podle analytika Cyrrusu Lukáše Kovandy nakročeno k tomu stát se "prázdninovým" ministrem financí. „Je to člověk, který nikomu příliš nevadí. V hnutí ANO má sice pověst muže, který občas vystupuje vůči předsedovi Andreji Babišovi mírně odbojněji, než bývá zvykem, avšak nakonec se vždy podřizuje. Jeho případné angažmá v čele ministerstva tak bude z nouze ctnost. Babiš v něm má spolehlivého 'panáka', kterého kam v květnu postaví, tam ho v říjnu najde,“ podotkl.

Vše o krizi vládní koalice čtěte ZDE

plebejec ( 17. května 2017 22:15 )

Proboha,...pilný? Nastupuje synonymum arogance typického finančního magnáta. Viděl jsem ho několikkrát v televizi v nějakém pochybném pořadu moderátora-svazáka Pokorného, kdy vystupovali takzvaní budoucí podnikatelé a "somrovali" peníze od tzv "investoru" . A tenhle nesympatickje suverén-pracháč tam vysedával, moralizoval a machroval, a samozřejme převážně odmítal investiční podporu. Další vrcholní arogant, nějaký Michal...???, se choval odporně,..zesměšňovali adepty s podnikatelskými projekty. Snad dvojice Okamura-Bérová byla normální. Okamura později ukázal, že má správné názory,...proto byl "oddělán". Bérová byla a je pořád nádherná žena. Úpřimná soustrast, česká ekonomika.

ivanak ( 17. května 2017 18:12 )

On už moc možností neměl,potřeboval je dostat z vlády a to se mu nepovedlo.Babiš vyhraje volby,to si můžou být jistí a do tepláků by měli jít oni.

1pravda1 ( 17. května 2017 18:11 )

Kalousek a Sobotka setkávají ve Směnovně už dvacet let, a moc rádi by se setkali i po dalších volbách, ČSSD má slíbeno, že kdyby ANO odešlo z vlády, tak si socani rozeberou jejich ministerstva po třech letech práce a Kalousek je podpoří, nebude hlasovat o nedůvěře, vše je domluveno už dávno, Sobotka a Kalousek jsou velcí kamarádi, jen si hrají na nějakou opozici Že je Sobotka křivák falešný, to už snad pochopil každý. Kalousek vždy tahal za nitky, celá léta.

gabreta ( 17. května 2017 17:58 )

"Bude-li ministr financí kdokoli, koho hnutí ANO a Andrej Babiš nominuje, k žádné opravdové změně nedojde. Ta osoba, ať už se jmenuje jakkoli, bude dál chránit Andreje Babiše a jeho činy a zájmy Agrofertu na ministerstvu financí,“ řekl novinářům Kalousek". Co to, že Kalousek, jako opoziční poslanec mluví Sobotkovi do toho, kdo bude ministrem? Že by se tvořila povolební koalice, současně s protibabišovskou koalicí?

1pravda1 ( 17. května 2017 17:55 )

Ivan Pilný .....Absolvent Fakulty elektrotechnické na ČVUT Pilný je původní profesí podnikatel a manažer. Za socialismu původní profese podnikatel a manažer? Tady nás zase někdo bulíkuje. Je ročník 1944!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa