Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kdo je Babišův náhradník? Radil s Okamurou a kritizoval komunisty v ANO

Autor: simao, ČTK - 
17. května 2017
16:18

Sobotka vyhoví nominaci ANO a jako nástupce ministra financí Babiše navrhne poslance Ivana Pilného. Očekává, že prezident Babiše odvolá po návratu z Číny. Šéf sněmovního Hospodářského výboru má přitom pestrou minulost - zahrnuje i působení v Microsoft ČR či televizním pořadu Den D, kde radil podnikavým lidem společně s Tomiem Okamurou. Na nedávném sněmu strany pak na sebe Pilný, kritik poměrů v hnutí, podle kterého někteří lidé ANO využívají jen jako výtah k moci, upoutal mj. tím, že tam mával cedulí s parníkem.

Ivan Pilný (ANO) byl jedním z investorů v pořadu České televize Den D, kde vybraní podnikatelé představovali své nápady a usilovali o peníze, kontakty a zkušenosti přítomných investorů. Tehdy se v pořadu objevil i jiný podnikatel, který později také projevil silné politické ambice - Tomio Okamura.

„Ivan Pilný patří mezi nejúspěšnější české manažery. Stál v čele společností jako je česká pobočka Microsoftu nebo Český Telecom,“ uváděli ho v pořadu, zatímco o Okamurovi říkali, že si první milion vydělal ve 23 letech.

Coby poslanec zastává Pilný post předsedy Hospodářského výboru. Nyní by jej Andrej Babiš chtěl jako náhradu za sebe v čele ministerstva financí poté, co žádost o Babišovo odvolání poslal na Hrad premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ten předtím nesouhlasil s náměstkyní Alenou Schillerovou, která byla Babišovou první volbou.

Bývalý generální ředitel Microsoftu

Absolvent Fakulty elektrotechnické na ČVUT Pilný je původní profesí podnikatel a manažer. Je zakladatelem české pobočky Microsoftu, v letech 1992 až 1998 byl generálním ředitelem Microsoftu ČR. Dělal i do telekomunikací. Působil jako prezident Sdružení pro informační společnost, v letech 2000 až 2001 byl předsedou předsednictva Českého Telecomu, který z této pozice de facto řídil.

Poté působil Pilný v letech 2001 až 2002 jako ředitel telekomunikační společnosti eTel. Je či byl společníkem či členem statutárních orgánů řady firem a organizací, mimo jiné byl prezidentem platformy Tuesday Business Network.

VIDEO: Ve studiu Blesku vystoupila Alena Schillerová, kterou Sobotka jako náhradu za Babiše odmítl

Video  Babišova expertka Schillerová: Vy si myslíte, že volám na berňák, aby nešetřil Babiše? Absurdní!  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Pilný kritizoval „pletichy“ v ANO

Pilný je ženatý a má čtyři děti. Hojně publikuje, je autorem několika knih s výmluvnými názvy - např. Jak si říct o peníze, Máte na víc! Probuďte svůj mozek, Příště spadni líp!, Manéž informačního věku. Je také zakladatelem a iniciátorem projektu Learn2Win a založil obecně prospěšnou společnost Pracujme chytřeji.

Co se politického působení týče, v roce 2009 spoluzakládal stranu Občané.cz, kde působil do roku 2012 a zažil za ní i neúspěšné volby do Poslanecké sněmovny v roce 2010.

Do poslanecké lavice usedl Pilný nejprve jako nestraník za ANO, členem hnutí je od roku 2014. Platí přitom za občasného kritika poměrů v ANO. Na sněmu na pražském Chodově kritizoval ty, kteří dle něj využívají ANO jako žebřík k moci. „Jsou to stále ti, kteří pletichaří v zákulisí,“ vytkl některým členům Babišova hutí.

VIDEO: Premiér Sobotka vysvětloval, proč nesouhlasil s Alenou Schillerovou

Video  Sobotka odmítl náhradnici za Babiše: Zklamala mě, že není ochotná prověřit Babišovy dluhopisy  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

S parníkem vyzýval k tvrdému makání

Nedávno byl krajským sněmem hnutí ANO na Vysočině schválen do čela kandidátky pro nadcházející volby do Poslanecké sněmovny. V roce 2013 byl lídrem kandidátky hnutí v Královéhradeckém kraji. Na sněmu ANO v Praze na Chodově mával coby kandidát na místopředsedu hnutí (kterým se nestal) nad hlavou cedulí s parníkem. Proč?

Projevil tak svou víru a apel na členy hnutí, aby ANO vyhrálo říjnové volby o parník. „Budeme si to ale muset tvrdě odmakat,“ upozorňoval. Ve svém projevu také citoval hokejovou legendu Waynea Gretzkyho. „Úspěšný hokejista nebruslí tam, kde je puk, ale tam, kde bude v příštím okamžiku,“ říkal Pilný, který by rád nyní „dobruslil“ na ministerstvo financí.

Dříve přitom o sobě prohlásil, že ani on není žádné „neviňátko“. A to právě během chatu s diváky Dne D v únoru 2011, kdy reagoval na dotaz, v čem tkvělo tajemství jeho vlastního úspěchu.

„Těší mne, že mne považujete za úspěšného. Já mám pocit, že žijeme ve světě, kde kriteria úspěchu jsou trochu zkreslená. Nemám nic proti penězům, je přinejmenším velmi nepraktické je nemít, je dobře umět počítat a rozlišovat mezi charitou a byznysem. Taky nejsem žádné neviňátko a o kapsu zákazníka se musíte často poprat s opravdovými chrty. Navíc jsem byl většinu svého života opravdu chudý, ale k lásce ke zlatým kohoutkům, jachtám a soukromým ostrovům mne to nepřivedlo,“ odpovídal tehdy ještě coby podnikatel, než se dostal do vrcholné politiky v Babišových barvách.

Pilný šil do komunistů v ANO i Kalouska

Další jeho výrok spadá již do Pilného vrcholné politické éry. Na podzim 2013 se kriticky vyjádřil ke skutečnosti, že v hnutí ANO jsou také někdejší členové KSČ. „Nedělá mě šťastným, že tam komunisty máme,“ řekl.

„Pokud by se objevily důkazy, že pan Babiš spolupracoval s StB, nemohl bych v hnutí zůstat, musel bych odejít. Ukázalo by se totiž, že nám lhal. Ale opravdu si nemyslím, že se to stane,“ prohlásil pak v souvislosti s kauzou Babišovy údajné spolupráce s komunistickou tajnou policií. Slovenské soudy v letech 2014 a 2015 rozhodly, že Babiš byl evidován neoprávněně.

VIDEO: Babiš po Schillerové navrhl Sobotkovi jako svého nástupce Pilného

Při obhajobě zavedení EET se pak ve Sněmovně během prvního čtení v červenci 2015 pustil Pilný i do oblíbeného terče Andreje Babiše - šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska.

„Pan poslanec Kalousek se tady staví jako vlajkonoš toho, kdo bude bránit drobné živnostníky a OSVČ. Já jsem byl OSVČ od roku 1990. 1. ledna 2013 jsem se postavil do poměrně značné fronty lidí, kteří zastavovali anebo pozastavovali své podnikání, protože jsem si spočetl, že opatření pana bývalého ministra financí Kalouska mě budou stát na daních 60 tisíc. To je významná pomoc OSVČ,“ říkal s tím, že sedláci u Chlumce podle něj dopadli o něco lépe.

Vše o krizi vládní koalice čtěte ZDE >>>

123123 ( 18. května 2017 07:43 )

Vas nazor hoden vasemu rozumu. To jste nacerpal od Kalouska? Za pet mesicu se zadne nove zakony pripravit i schvalit nedaji.

123123 ( 18. května 2017 07:39 )

A kde je obstarozni dama z Den D? Podkoruje korporace obchodnich retezcu a rici jak jsou chudacci nezakonne omezovani na svych pravech, kdyz o svatcich maji zavreno. Byvala prodavacka nam zatajuje dulezite informace. V zapadni evrope, tyto korporace, tez maji zavreno a zadne vzboureni na vsi se nekonalo, nekona a konata nebude. Vsichni dodzuji zakony bez vyhrady.

1pravda1 ( 17. května 2017 23:53 )

Všichni mají vymazaného půl životopisu?

plebejec ( 17. května 2017 22:46 )

Duchodci, budoucí duchodci, mladé rodiny,...rozlučte se s valorizací duchodu, s podporou pro mladé rodiny. Když vidím ten obrázek, tak výnimkou Bérové, Okamury a Babiše se mi z ksichtu českoročildu chce intenívně blít! Teprve teď blbý sluníčkoprotektorát zažije, co je bída! Ten v kroužku vyhlásil, že bude skoupý. Když se bude chovat tak, jako v televizi, pak je s námi ámen! Nastal Den "D". Zlatý Babiš!!!!!!!!!!!!!!!

joudajoudovy ( 17. května 2017 21:09 )

a proc se takto netazete na jine politiky z pravice i cssd?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa