Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš a Sobotka se střetnou po poledni. „Rebel“ Pilný už odjel na finance

Autor: zst - 
17. května 2017
10:25

Hodinu po poledni se setkají tváří v tvář premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Mezi čtyřma očima budou ve středu řešit nástupce Babiše na ministerstvu financí. O něm už v úterý večer jednalo vedení hnutí ANO. Nabídku dostal šéf hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO), dlouhodobý kritik Babiše. A ten už ve středu dopoledne odjel o své nominaci s Babišem jednat. Ve hře jsou i další dvě jména. Podle České televize jde o ministra spravedlnosti Roberta Pelikána a ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou, ta ale svoji nominaci popřela.

Termín středeční schůzky na Twitteru potvrdil mluvčí vlády Martin Ayrer.

Poslanecký klub ANO doporučil vedení hnutí, aby trvalo na náměstkyni Aleně Schillerové. Podle poslanců by nemělo navrhovat dalšího kandidáta, řekl novinářům předseda klubu a místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek.

„Já jsem seznámil předsednictvo s tímto návrhem, předsednictvo se ale dohodlo, že půjdeme do té varianty, že navrhneme dalšího kandidáta,“ uvedl večer Faltýnek. Dosavadní ministr financí Andrej Babiš (ANO) v pondělí oznámil, že hnutí nového kandidáta na ministra představí ve středu.

Pilný jako jediný svoje jméno mezi kandidáty potvrdil. „Nemá smysl, abych si hrál na slepou bábu. Tu nabídku jsem dostal, rozhodující slovo má předsednictvo hnutí ANO a já jsem se ještě nerozhodl. Nevím, s kým se ještě jednalo. Nabídku musím zvážit. Je potřeba přijmout nějakou odpovědnost a tu krizi ukončit,“ řekl v ČT šéf hospodářského výboru.

Podívejte se na informace od Andreje Babiše po jednání předsednictva hnutí:

Trojice nominace přijala, jméno čeká na Sobotku

Nominaci Pilného později potvrdil i sám Babiš s tím, že nabídku přijal. A stejně tak jeho dva možní konkurenti. „Hnutí projednává nový návrh na pozici ministra financí. Oslovili jsme tři kandidáty na tento post. Všichni souhlasili, že by eventuálně zastávali tuto pozici. Požádal jsem pana premiéra o termín, který jsem dostal na zítra (středu, pozn. red.),“ uvedl po jednání předsednictva šéf ANO. Premiér od něj dostane jméno pouze jedno.

„Chceme co nejrychleji ukočit tuhle krizi tak, aby pan premiér mohl ten návrh poslat na Hrad. Tak aby vlastně ještě před příchodem pana prezidenta z Číny bylo jasno,“ dodal Babiš. Čas středečního jednání se Sobotkou upřesnit nechtěl.

Babiš byl v úterý narychlo v pražském IKEMu. Co k tomu řekl?

Video  Babiš byl na vyšetření v IKEMu  - Jakub Veinlich, Jan Jedliška
Video se připravuje ...

Premiér Sobotka (ČSSD) v pondělí odmítl dva návrhy hnutí ANO, a to současnou náměstkyni pro daně a clo Alenu Schillerovou a ministra životního prostředí Richarda Brabce.

Podívejte se na reakci Aleny Schillerové, když ji premiér Bohuslav Sobotka jako novou ministryni odmítl:

Video  Alena Schillerová: Jsem v šoku. Sobotka se mnou nepromluvil ani slovo.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Sobotkovi na Schillerové vadila její provázanost s Babišem:

Video  Sobotka odmítl náhradnici za Babiše: Zklamala mě, že není ochotná prověřit Babišovy dluhopisy  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Vše o krizi vládní koalice čtěte ZDE >>>

homednes ( 17. května 2017 12:33 )

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Svinska-lez-dezinformacni-incest-Petr-Zantovsky-podrobn e-rozebral-jak-media-vytvorila-kauzu-Babisovych-nahravek-Novinarska-parta-se-pry-uz-zcela-utrhla-ze- retezu-487582

1pravda1 ( 17. května 2017 11:05 )

Co tomu říkáte? PROČ SOBOTKA BOJUJE S BABIŠEM ?? O ČEZu hovoří také server Euro.cz, který vnímá, že vládní krize může odklonit pozornost veřejnosti a tím pomoci k prodeji elektrárny v Počeradech Pavlu Tykačovi a Janu Dienstlovi. Babiš se totiž velmi ostře staví proti tomuto obchodu. Tím, že Ministerstvo financí rozhoduje o obsazení většiny dozorčí rady a spravuje 70procentní státní podíl v ČEZu, měl generální ředitel Beneš s tímto prodejem utrum. V této souvislosti se pak rozepsal známý ekologický aktivista Jan Rovenský na svém facebookovém profilu, kde vnímá spojitost tohoto problému s uniklými nahrávkami. „Marek Přibil je ve spojení se Stanislavem Hájkem. Ano, tím Stanislavem Hájkem, kterého generální ředitel ČEZu Beneš v rámci Nagy-gate neúspěšně protlačoval na šéfa policejních odposlechů. Bezpečnostního ředitele Tykačovy Vršanské uhelné, a.s. od loňska dělá bývalý důstojník a programátor BISky (a pak ředitel Nadačního fondu proti korupci) Petr Soukenka. Z otevřených zdrojů není těžké zjistit, že v práci s odposlechy vynikal. Jen pár dní před publikací první nahrávky (1. 5.) Babiš opravdu hodně naštval Beneše i Tykače tím, že jim v dozorčí radě ČEZ (26. 4.) zhatil prodej elektrárny Počerady Vršanské uhelné. Na tenhle kšeft, ve kterém jde mimo jiné o odběr uhlí za sto miliard, si oba pánové už plácli, a rozhodně si ho nechtějí nechat zkazit,“ podotýká Rovenský. „Náhoda? Nemyslím

havran2 ( 17. května 2017 11:04 )

Bohouš stále čeká,že pan Babiš navrhne Kalouska ! ! !

blamal ( 17. května 2017 11:04 )

A není to už jedno, jestli má státní kasu na starosti zlodějský, prolhaný estébák, který chtěl spolknout i ČEZ (takže ho nezapomeňte volit, kobliháři, aby to stihnul v dalším volebním období - pak už se ani neohřejete, blb.ové, páč nebudete mít na to zaplatit si ani elektřinu), nebo podivný pan zombie, jehož strana Občané.cz skončilo neslavně, protože letos Nejvyšší správní soud její činnost pro neplnění zákonných povinností politického uskupení pozastavil. Co asi provedli? Nepodali daňové přiznání? To bude skvělý ministr financí. Další paskvil.

hanka666 ( 17. května 2017 10:45 )

Kalousek to snad v tý televizi má předplacený. Bohuš to dostal befelem z Bruselu. Jim se totiž nehodí ani Babiš, ani prezident.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa