Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman slíbil udělovat milosti jen ze zdravotních důvodů. Může pustit Kajínka?

Autor: Jakub Veinlich - 
16. května 2017
19:25

Miloš Zeman vyčinil premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), že při vládní krizi nedodržel psaný závazek – tedy koaliční smlouvu. Prezident v tomto směru ale není jiný. Sám totiž brzy poruší svůj psaný závazek z 29. listopadu 2013. V něm se dobrovolně zříká, až na výjimky, udělování milostí. Teď chce ale pustit na svobodu doživotně odsouzeného Jiřího Kajínka. 

Tři a půl roku dodržoval prezident svůj veřejně daný slib. Kvůli Jiřímu Kajínkovi ho ale poruší.

29. listopadu vyvěsila hlava státu na své webové stránky dokument s názvem: „Prezident republiky rozhodl o přenesení pravomoci v řízení o udělení milosti.“ Prezident tímto dokumentem přenáší pravomoc udělování milostí na ministra spravedlnosti.

Prezident Miloš Zeman se vzdal své pravomoci udělovat milosti 29. 11. 2013. Prezident Miloš Zeman se vzdal své pravomoci udělovat milosti 29. 11. 2013. | Blesk.cz

Zeman porušil slib

„Ukazuje se, že si Miloš Zeman, stejně jako jiní politici, vykládá své závazky účelově,“ řekl Blesk.cz k chystané milosti pro Kajínka od Zemana politolog Jan Kubáček.

S Jiřím Kajínkem se Zeman scházet nechce – milost chystá po návratu z Číny:

Video  Prezident Miloš Zeman pro Blesk: S Kajínkem se nesejdu, to bych byl populista!  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Jinak si prý prezidentovo porušení slibu vykládat nejde. Jediným důvodem, kdy je Miloš Zeman podle svého slibu ochoten udělit milost, jsou zdravotní důvody a závažná nevyléčitelná choroba. A o té se v případě Kajínka dosud vůbec nemluvilo.

„Když přijmeme argumenty světa Miloše Zemana – že se závazky mají ctít, tak by milost pro Jiřího Kajínka byla nemyslitelná,“ dodal Kubáček.

Žádosti od fanynek

Za dobu, kdy se prezident Zeman vzdal své pravomoci, řešilo podle informací Blesk.cz ministerstvo spravedlnosti 89 žádostí o milost Jiřího Kajínka. „Byly to buď žádosti samotného Jiřího Kajínka, anebo jeho fanynek,“ řekla Blesk.cz mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová. Ani jedné z nich ale dosud nebylo vyhověno.

Ministra Roberta Pelikána (ANO) přitom Miloš Zeman v tomto případě odsunul na druhou kolej. Milost se chystá udělit bez žádosti jen na základě svého rozhodnutí.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán ví o milosti pro Kajínka několik dní:

Pravomoc vzdát se své kompetence udělit milost umožnil Zemanovi podle ústavního právníka Jana Wintra trestní řád, který je starší než novodobá ústava. „Toto rozhodnutí Miloše Zemana nemůže mít sílu limitovat rozhodnutí prezidenta udělovat milost,“ řekl Witr v rozhovoru pro Blesk.cz.

Jinými slovy, i když se Zeman své výsady udělovat milosti v minulosti vzdal, bylo to vlastně jen na oko a z ústavy mu tato pravomoc i dál zůstala. „V zásadě nemůže prezident své pravomoci přenášet na někoho jiného, ale trestní řád připouští v tomto případě výjimku,“ upřesnil ústavní právník Winter.

Jak šel čas s vězněm Kajínkem. Od vraždy až po milost od Zemana:

Video  Případ Kajínek přehledně: Vražda, útěk, doživotí a milost od Zemana  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Milost pro Kajínka tak nemůže nikdo zpochybnit. „Miloš Zeman tak jen zpochybňuje své veřejné vyhlášení v době, kdy premiéra kárá za nedodržování jeho vlastních závazků plynoucích z koaliční smlouvy,“ dodal politolog Kubáček.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

..krakonos500 ( 17. května 2017 06:17 )

Zeman porušil slib... a koho to překvapuje? Kchunda sem, kchunda tam...

joudajoudovy ( 17. května 2017 06:08 )

to se kritikum nehodi. na jednu stranu amiky vzyvaji ale jednali se o dukazy, ktere jim nejdou pod fousy, tak je neprijimaji. oni budou zapirat i jejich veznice. http://zpravy.idnes.cz/nove-americke-veznice-pro-teroristy-budou-horsi-nez-guantanamo-pw z-/zahranicni.aspx?c=A090606_1202820_zahranicni_pin

joudajoudovy ( 17. května 2017 06:02 )

blivaci hodnotitele? a co amnestie havla pro sve kamarady a klause pro mafiany? havel http://www.czechfreepress.cz/vase-free-zona/uplynulo-ctvrtstoleti-od-zlocinne-hav lovy-prezidentske-amnestie.html klaus http://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Nadac ni-fond-proti-korupci-Amnestie-Vaclava-Klause-posedme-463046

fotrpjotr ( 17. května 2017 00:02 )

Kulisák toho nasliboval a minimum splnil.

borka30 ( 16. května 2017 23:15 )

xaver: - Proč to Sobotka před volbami sliboval, když to nejde zrušit????? Na Hradě je prezident Zeman, který je rozumný, vzdělaný a slušný na rozdíl od tebe ty burane!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa