Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman ve „znásilněném” Nankingu: Tady začala druhá světová válka

Autor: Vera Renovica - 
16. května 2017
21:00

Památník jednoho z největších masakrů v historii Číny v úterý navštívil prezident Miloš Zeman (72). Do Nankingu, kde japonská armáda před 80 lety zabila odhadem až 300 tisíc civilistů, zavítal v rámci své šestidenní návštěvy země. A prohlásil, že právě „znásilněním” tohoto města, jak se masakru občas říká, začala druhá světová válka.

Zeman se s první dámou Ivanou (52) uklonili obětem a k památníku nechali položit věnec. Poté prezident v doprovodu přítomných ministrů – Dana Ťoka (58, za ANO, doprava), Karly Šlechtové (39, za ANO, místní rozvoj) a Jiřího Havlíčka (41, za ČSSD, průmysl) – předal dar muzeu. Lipový strom, který dovezl z Česka.

Zeman se uklonil obětem:

„Druhá světová válka začal právě tady v roce 1937 obrovskou vraždou 300 tisíc obětí a pokládám za samozřejmost a povinnost se těmto obětem a jejich památce poklonit,“ pronesl pak Zeman před novináři.

Poškodil Zeman vztahy s Japonci? Ovčáček: Kdeže

Český prezident je přitom po dánské královně teprve druhým oficiálním představitelem státu (a prvním prezidentem), který se u památníku poklonil a tím pádem se ještě pevněji politicky přimknul k Číně. Zároveň by krok mohl naštvat stranu japonskou, která se k masakru dlouhodobě nehlásí a věc dokonce cenzuruje z historických učebnic. „Poškození vztahů s Japonskem se (v důsledku prezidentova činu, pozn. red.) neobáváme,“ řekl Blesku mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Zeman po příletu do Číny jen těsně unikl karambolu hned při vystupování z letadla:

Vojáci plenili a znásilňovali

Nankingský masakr neboli znásilnění Nankingu se odehrál v prosinci roku 1937 během druhé čínsko-japonské války. Nanking, který byl tehdy hlavním městem Čínské republiky, japonští vojáci vyplenili a hromadně popravovali zajaté čínské vojáky. Také hromadně znásilňovali – počet znásilněných žen se odhaduje až na 80 tisíc a v nankingském muzeu si lze přečíst příběh jedné z nich, kterou vojáci během okupace města znásilňovali až desetkrát denně.

Počet obětí masakru čínská strana, která událost srovnává s holocaustem, odhaduje na Zemanem zmíněných 300 tisíc, Mezinárodní vojenský tribunál pro Dálný východ odhadl počet na 260 tisíc.

Prezident Miloš Zeman z Číny řekl Blesku podrobnosti k milosti pro Jiřího Kajínka:

joudajoudovy ( 16. května 2017 13:27 )

libuno! toto nas zajima vice a ty ani carku, proc? http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/2120412-pet-let-od-obvineni-rozpleta-soud-kauzu-cas a-exministryne-parkanova-neprisla

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa