Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zeman poslal Babišovi radu. A Kajínek je prý výjimka potvrzující pravidlo

Autor: Vera Renovica - 
14. května 2017
12:58

Jeden telefonát návštěvu nedělá. To se s trochou nadsázky naučila česká hlava státu Miloš Zeman (72) od amerického prezidenta Donalda Trumpa (70). Ten jej totiž sice telefonicky pozval do Spojených států, avizovaná návštěva se však v půlce dubna neodehrála. Opatrně proto Zeman po svém dnešními setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem (64) mluví o plánované listopadové cestě do Moskvy…

S Putinem se Zeman sešel na hodinové schůzce v ruské rezidenci v Pekingu. Oba státníci jsou v Číně, oba také pronesli projevy na fóru k projektu nové Hedvábné stezky, která má ekonomicky propojit komunistickou zemi se zbytkem světa. Kromě společného boje proti terorismu a hospodářských témat se Putin a Zeman bavili o tom, že by český prezident uskutečnil návštěvu Ruské federace.

Základním předmětem sice bylo pozvání prezidenta Putina do Ruska, ale já sám jsem toto pozvání nechtěl inzerovat, jsa dostatečně poučen dohodou s Donaldem Trumpem, která se stále ještě nerealizovala. Takže ani nebudu inzerovat, kdy k této návštěvě dojde, i když prezident Putin to ví. Předpokládám, že konkrétně kromě Moskvy navštívím dvě zajímavé gubernie. Jednak je to Jekatěrinburg a jednak je to Tatarstán, což je mimochodem nejbohatší gubernie v Ruské federaci,“ řekl novinářům ke schůzce Zeman.

Zeman: Kajínek je výjimka potvrzující pravidlo

Na dotaz Blesk.cz také vysvětlil okolnosti avizované milosti pro Jiřího Kajínka (56) odsouzeného za dvojnásobnou vraždu a pokus o vraždu další na doživotí. Zeman totiž kdysi tvrdil, že je institut milosti „monarchistický přežitek” a že udělí-li nějakou, nepůjde o pachatele závažných trestných činů. „Řekl jsem, že milosti budu udělovat tak, aby postihovaly především lidi s těžkou chronickou, nechci říci smrtelnou, nemocí. To jsem také v 6 ze 7 případů naplnil. 7. případem byla žena, která sice nebyla chronicky nemocná, ale měla ve vězení svého syna, který by dostal po 3 letech podle platných pravidel umístění do dětského domova. A protože se dopustila méně závažného trestného činu, tak to byla ta 7. udělená milost. Souviselo to nepřímo i s žádostí papeže Františka. A vzhledem k tomu, že každé pravidlo má své výjimky, tak v rámci své kompetence jsem se rozhodl, protože ‚in dubio pro reo‘ (latinská fráze vyjadřující právní úzus, že v pochybnostech má být rozhodováno ve prospěch obžalovaného) … si říkám, že považuji za nezbytné tuto milost udělit,“ tvrdí.

Zemanovu návštěvu Číny málem zahájil jeho pád:
Video  Prezident Miloš Zeman zavrávoral při výstupu z letadla.  - alp
Video se připravuje ...

Babišovu nástupkyni Schillerovou by Zeman přijal

V dotazech nezapadla ani stále pokračující vládní krize, kvůli jejímuž řešení odřekli účast na čínské cestě někteří sociálně-demokratičtí ministři. V Praze se nyní odehrává souboj o to, zda vicepremiéra Andreje Babiše (62, ANO) na resortu financí nahradí jím navrhovaná náměstkyně Alena Schillerová (53). Kdyby byla premiérem navržena paní Schillerová a kdyby byla kandidátem hnutí ANO, tak bych neměl problémy s akceptací paní Schillerové, protože by to byla kandidátka hnutí ANO,“ ubezpečil Zeman, že by ji jmenoval. Zopakoval pak, že premiér Bohuslav Sobotka (45, ČSSD) svým návrhem na Babišovo odvolání porušuje koaliční smlouvu. „Když se odvolává nějaký ministr, tak musí být souhlas předsedy té strany, jíž je ministr členem, což se v případě pana Babiše nestalo. … Myslím si, že v takovém případě by bylo daleko vhodnější koaliční smlouvu prostě vypovědět. Kdybych já byl předsedou hnutí ANO, tak už dávno toto hnutí není ve vládě a začne razantní předvolební kampaň,“ nepřímo poradil muži, který je považován za Zemanova politického spojence.

Zeman je nyní na šestidenní návštěvě Číny. Zítra odletí z hlavního města Pekingu, kde se setkal s prezidentem Si Ťin-pchingem (63), do Nankingu, dějiště masakru z roku 1937. Bude u podpisu dokumentů mezi zástupci ČR a ČLR. O den později se přesune do Šanghaje, kde mimo jiné zahájí seminář o turistice a investicích. Ve čtvrtek v ranních hodinách by měl přiletět do Prahy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nic-nez-pravda ( 29. května 2017 13:37 )

Nevážení idioti diskuteři a debilové,až na pár vyjimek,co maji v hlavě mozek a ne howna...Na vaše názory,které těžce cucáte z dementních hlav vam všichni z vysoka serrou a proto si tu pište co chcete,protože to že kripl Klíma je kripl Klíma a že Kajinek byl a je nevinný stejně nikomu nevyvrátíte,nadávejte si tu na něj jak chcete lůzo Štěkejte,zuřte,uražejte,vypisujte hovadiny..stejně NIC NEZMĚNITE CHA CHÁÁÁÁÁÁ ,Kajinek je jednička a pokud vubec zabil ten plzenskej odpad,tak je jen škoda,že jich nesejmul co nejvíc

noacojezase ( 14. května 2017 17:05 )

Byty byly státní.

DWEI ( 14. května 2017 16:02 )

Jan Josef Štika to napsal výstižně. Společně s manželem se pod jeho příspěvek podepisujeme a tleskáme.Velká pravda!

wyxiy ( 14. května 2017 15:23 )

Níže uvedené texty od : aaobcanka: a) Jaroslav Pospíšil , b) Miroslav Keller, c) Jan Josef Štika se týkají Sobotky a jeho plánované kompetenční žaloby na Zemana.

wyxiy ( 14. května 2017 15:18 )

Jasně, je to pravda, ale u výše uvedených textů se jedná o Sobotku, nikoliv o Zemana. Je to článek na Novinky.cz : "Sobotka: Jsem připraven podat na prezidenta kompetenční žalobu" , . https://www.novinky.cz/diskuse?id=485385&articleId=/domaci/437687-sobotka-jsem-pripraven-po dat-na-prezidenta-kompetencni-zalobu.html&sectionId=8&page=1#c17810585

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa