Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babiš bude lídrem kandidátky. Slib o posledním místě nedodrží

Autor: ČTK, val - 
13. května 2017
19:21

Jako pára nad hrncem se rozplynul Babišův původní slib, že bude do sněmovny kandidovat z posledního místa středočeské kandidátky. Chtěl tak ukázat, že má dostatečně silnou podporu, aby ho preferenční hlasy vynesly do zákonodárného sboru i ze spodních příček. Pak ale otočil. V sobotu krajský sněm ANO potvrdil, že se stane lídrem. Chtěly to tak oblastní organizace uskupení. 

„Bylo by velice zajímavé, kdyby pan Sobotka a pan Kalousek kandidovali z posledního místa jako já. To by byla výzva,“ tvrdil Babiš na únorovém sjezdu hnutí, kde oznámil, že bude kandidovat z posledního místa, aby lidé sami rozhodli, zda jsou s jeho prací spokojeni. Postupně ale začal otáčet, až jej sobotní krajský sněm zvolil za svého lídra.

Takto Babiš v únoru vysvětloval, proč by vyzval Sobotku a Kalouska, aby také kandidovali z posledního místa:

„No právě to hnutí mi to nechce povolit, zároveň pan Kalousek i pan Zaorálek se mi vysmívali a říkali, že se jich bojím, že s nimi nechci jít do debaty. Vypadá to, že hnutí mě tlačí na první pozici, tak uvidíme, jak to dopadne. Takže možná, abych ukázal, že se nebojím ani pana Kalouska, ani pana Zaorálka, tak budu asi lídr. Ale to ještě uvidíme,“ řekl Babiš následně v rozhovoru pro Novinky.cz.

„Oblastní organizace ho nanominovaly, aby byl lídrem naší kandidátky, dneska to krajský sněm odhlasoval,“ oznámil v sobotu předseda středočeské organizace ANO František Petrtýl. Na druhé místo kandidátky zvolil sněm místopředsedkyni ANO a středočeskou hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou.

Straníci podpořili Babiše proti Sobotkovi

Stejně jako ostatní volební listiny hnutí bude i středočeskou ještě schvalovat republikové předsednictvo. Nedávná změna stanov hnutí přitom dává poslední slovo předsedovi.

Video  „Srabáctví“. Babiše drtí za neúčast u Moravce, co k tomu říká on?  - Jakub Veinlich, Petr Soukup
Video se připravuje ...

V čele kandidátek ostatních stran budou ve středních Čechách předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), krajský radní pro školství a poslanec Jan Skopeček (ODS), předseda TOP 09 Miroslav Kalousek nebo místopředseda STAN a hejtmančin náměstek Vít Rakušan, který má být lídrem společné kandidátky STAN a lidovců. Komunisté nasadí předsedu regionální organizace a poslance Stanislava Grospiče a piráti celostátního lídra Ivana Bartoše.

Petrtýl dále informoval, že sněm v sobotu Babišovi vyslovil podporu ve sporu s ČSSD. „Sněm mu vyslovil podporu, že za ním stojíme v této složité politické situaci," uvedl na adresu Babiše Petrtýl.

Podívejte se na rozhovor Andreje Babiše k vládní krizi:

Video  Celý rozhovor s Babišem: Vím, kdo na mě sbírá kompro! A svatbu s Monikou do toho netahejte  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

masavasa ( 14. května 2017 09:41 )

Největší demonstrace proti Kalousovi od roku 1989 : 120.000 občanů http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/172977/120-tisic-lidi-proti-kalouskovi-nejvetsi -demonstrace-od-roku-1989.html Demonstrace proti Babišovi, dle propočtů Radiožurnálu: 8.000 občanů Kalousek projevil spokojenost

asijo ( 14. května 2017 02:41 )

Všichni začali lhát jako Havel.

molnara ( 13. května 2017 22:40 )

Kdyz bude prvni, nebo posledni na kandidatce, je to jedno, je to vudce ANO a ovce bud se budou dal past, nebo pujdou na porazku, ovsem doufam jiz bez nas 😂👍

ivanak ( 13. května 2017 21:42 )

joudajoudovy ( 13. května 2017 21:25 )

jak rikas - Lotr kalous bude lídrem, to bude nářku a obviňování až byvaly lidovecky podporovatel komunistickych zlocinu zjistí že ve vládě nebude.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa