Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Agrofert jde po rivalovi Babiše: Podal návrh na insolvenci statkáře Rady

Autor: simao, ČTK - 
12. května 2017
09:58

Holding Agrofert podal návrh na insolvenci zemědělce Bohumíra Rady, který několikrát proti bývalému majiteli firmy Andreji Babišovi (ANO) vystupoval. Dnes ho společnost podala na Krajský soud v Brně, uvedl mluvčí firmy Karel Hanzelka.

„Zemědělská společnost AGRO Jevišovice, která je součástí koncernu Agrofert, dnes podala k soudu insolvenční návrh na společnost Agro Boskovštejn. Společníkem a jednatelem dlužné strany je zemědělec Bohumír Rada, s kterým Agrofert vede několik soudních sporů,“ uvedla společnost.

Agro Boskovštejn dluží podle mluvčího Agrofertu 8,5 milionu korun. „Jde především o dluhy za neuhrazené prodeje movitých věcí a nezaplacený nájem,“ upřesnil Hanzelka.

Radu společnost údajně vyzývala k zaplacení dlužných částek. „Bohužel nám neuhradil vše, co nám dluží, a v obdobné situaci jsou i jeho další věřitelé, proto nám nezbývá jako řádnému hospodáři jiná cesta než se domáhat svých nároků tímto způsobem,“ dodal Hanzelka.

Podle Agrofertu dluží Agro Boskovštejn hlavně za prodej a pronájem zemědělské techniky, strojů a zavlažovacího zařízení. „Již před lety jsme byli svědky pochybných obchodních praktik pana Rady na farmě v Jevišovicích. Výsledkem jeho podnikání byly dluhy, exekuce, pokuty od státu, nezaplacené mzdy zaměstnancům a celkově zdevastovaná zemědělská farma. Dluhy pana Rady jsme v minulosti převzali a zachránili několik jeho firem před krachem. Dnes na rozdíl od doby pana Rady farma v Jevišovicích prosperuje a dosahuje kladných hospodářských výsledků,“ uzavřel Hanzelka.

Agro Jevišovice ze Znojemska patřila k největším producentům kuřecího masa a mléka v zemi a byla významným dodavatelem Kosteleckých uzenin patřících pod Agrofert. Její bývalý vlastník Bohumír Rada viní Babiše z toho, že holding převzal firmu v rozporu se zákonem, čímž mu údajně vznikla škoda přesahující 11 milionů korun. S Babišem se podnikatel pře například i o spálené obilí na poli u Velkých Karlovic za zhruba čtyři miliony korun.

VIDEO: Takhle se v Praze a dalších městech protestovalo proti Andreji Babišovi

Video  Sestřih z demonstrace: Zaplněný Václavák proti Hradu a Babišovi  - Petr Soukup, David Vaníček
Video se připravuje ...

Rada: Dařilo se nám do chvíle, než násilně převzali odběratele

Případ Agra Jevišovice se objevil i v analýze, kterou si na Andreje Babiše nechal vypracovat Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Kostelecké uzeniny A. Babiše na základě obchodní spolupráce s Agro Jevišovice postupným tlakem dostal firmu do problémů (neschopnost splácet dluhy kvůli pozastavenému úvěru či stlačené výkupní ceny). Sám A. Babiš pak Agro Jevišovice koupil, čímž ale spory s původním majitelem neskončily, a nadále se soudí,“ píše se v „Analytickém souhrnu kauz a nezodpovězených otázek souvisejících s podnikáním ministra financí A. Babiše“.

Sám Babiš tento šedesátistránkový dokument opakovaně kritizuje. Citován je v něm nicméně i statkář Rada, Babišův ostrý kritik. „Dařilo se nám do chvíle, kdy našeho hlavního odběratele, Kostelecké uzeniny – budu říkat násilným převratem – ovládl Agrofert,“ tvrdí Rada. Ten se nedávno zúčastnil i protestní akce Pochod okradených, která zatarasila vstup na Babišovo ministerstvo financí slámou.

VIDEO: Zatímco statkář Rada má s Agrofertem spory, firma, kterou Andrej Babiš předal do svěřenského fondu, má i fanoušky. A to i v exotice

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anna1234 ( 12. května 2017 13:18 )

.. rozhodl to definitivně Slovenský Nejvyšší soud .. a opravdu myslíš, že co rozhodnou soudy je naprosto spravedlivé a pravdivé?

snehulak ( 12. května 2017 12:42 )

Vážně všem těm kecům co píšeš věříš? Milý zdenku0043. Mně stačí jen ta tvá věta " ... Andrej v roce 1982 naverbován od StB jako agent s krycím jménem Bureš .. " a už ti nevěřím ani slovo. Protože : " Babiš není Bureš. V seznamech agentů StB byl neoprávněně. ", rozhodl definitivně Slovenský Nejvyšší soud 6.února 2017. A že ty bys měl nějaké lepší důkazy, než tamní soud a nedodal bys je tam, je doopravdy nesmírně zábavné.

moiaza ( 12. května 2017 11:23 )

Každým dalším dnem mě naši politici utvrzují v mém názoru, že slušný člověk nikdy do politik nepůjde.

fotrpjotr ( 12. května 2017 11:14 )

Babiš měl místo všichni kradou opakovat stále všichni lžou,bylo by to pravdivější.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa