Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zaorálek přísně o náhradnici Babiše: Z Schillerové nejsem nadšený

Autor: Jakub Veinlich - 
11. května 2017
16:45

Místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek není nadšený z nominace náměstkyně Andreje Babiše (ANO) Aleny Schillerové na post ministryně financí. Řekl to v rozhovoru pro Blesk.cz. Hnutí ANO ji mělo ve středu navrhnout na jednání koaliční rady. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) čeká, až návrh pošle Babišovo hnutí písemně. 

Vládní krizi může Andrej Babiš podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka vyřešit tím, že odstoupí. Anebo že ho prezident Miloš Zeman na návrh premiéra odvolá. V každém případě by to znamenalo, že hnutí ANO nominuje nového ministra financí.

„Chtěli bychom, aby to nebyl někdo, kdo je přímo spojený s Agrofertem a na kom by bylo vidět, že není šance, že by se stal jiným šéfem, než byl Andrej Babiš,“ zopakoval ve Studiu Blesk podmínky pro hnutí ANO Zaorálek.

Ve středu na koaliční radě už přišli zástupci vládního hnutí se jménem Aleny Schillerové. A potvrdili tak dřívější informace Blesk.cz. Dosavadní náměstkyně na ministerstvu a blízká spolupracovnice Andreje Babiše ale není pro Zaorálka ta správná volba.

Podle Lubomíra Zaorálka je Schillerová až příliš spjata s hnutím ANO: 

„Za sebe si myslím, že to bude předmět asi docela vážné diskuse, já sám z této nominace nadšen nejsem, ale o tom se bude ještě jednat a to bude předmět toho, co si musíme vyjasňovat,“ řekl Zaorálek s tím, že se mu nelíbí těsné napojení Schillerové na Babišovo hnutí. Její dcera je v Brně za ANO radní, před volbami poslala ona i její manžel hnutí nemalé peníze.

Vládní krize 2017 (11. května)
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
22:00
11. 5. 2017

Díky za pozornost našemu online zpravodajství z vládní krize. Na Blesk.cz se jí budeme věnovat i v pátek, hned v 7:30 začíná jednat vedení ČSSD. Stále platí, že vicepremiér Andrej Babiš (ANO) chce po premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) co nejrychlejší svolání koaliční rady, kde navrhne své nástupce. Novou ministryní financí by mohla být Babišova náměstkyně Alena Schillerová. Vicepremiérem za ANO se může stát ministr obrany Martin Stropnický nebo ministr životního prostředí Richard Brabec – oba jsou místopředsedy Babišova hnutí.

VIDEO
Video se připravuje ...
21:55
11. 5. 2017

Projednávání politické krize a možného zneužívání médií v Česku na půdě Evropského parlamentu nepodpořil europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09 a STAN).

„Nejsem si totiž úplně jistý, jak tím může Evropský parlament situaci v České republice pomoct. Naopak se obávám, aby jednání evropských poslanců nakonec nepomohlo právě Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi, kteří jsou toho hlavními viníky, a neudělalo to z nich před volbami u části voličů mučedníky,“ uvedl Pospíšil na Facebooku s tím, že Babiše a Zemana je podle něj potřeba porazit ve volbách.

21:40
11. 5. 2017

Bruselský zpravodaj České televize Bohumil Vostal dnes na Twitteru uvedl, že Babišovou aférou se bude 18. května ve Štrasburku na mimořádném zasedání zabývat výbor Evropského parlamentu pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci.

21:05
11. 5. 2017

Rozhodnutí o udělení milosti už je připraveno, hotovo, až se vrátím z Číny, tak ho podepíšu. V druhé polovině května dostane pan Kajínek milost, už jsem o tom informoval i ministra spravedlnosti,“ uvedl prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro TV Barrandov.

 

Někteří lidé se domnívají, že to dělám kvůli tomu, abych zakrýval vládní krizi. Ale já jsem už před dvěma měsíci oznámil, že uvažuji o udělení milosti pro pana Kajínka, a to ještě žádná vládní krize nebyla,“ dodal Zeman. Součástí milosti bude podle prezidenta i sedmiletá lhůta, ve které se nesmí dopustit žádné trestné činnosti, jinak se do vězení vrátí.

VIDEO
Video se připravuje ...
21:00
11. 5. 2017

"To, co se u nás děje, je bezprecedentní. Je to jeden z dalších pokusů o totální rozvrat politických poměrů u nás. Nepodceňuji to a beru to nesmírně vážně, nikoliv jako politik, kterým nejsem, ale jako občan. Je to něco, čeho se bojím, a chtěl bych před tím všechny varovat,"

uvedl Klaus pro týdeník Echo.

20:50
11. 5. 2017

K vládní krizi se poprvé obsáhle vyjádřil bývalý prezident Václav Klaus. V rozhovoru pro týdeník Echo uvedl, že prezident Miloš Zeman podle něj svým postupem ztratí politické body. Zároveň pochválil premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), jeho řešení je podle Klause zatím nejlepším politickým tahem Sobotkovy dosavadní kariéry. Situaci v Česku vidí Klaus jako vážné ohrožení demokratického vývoje v zemi.

20:42
11. 5. 2017

"Uvědomte si, že po volbách jste patrně odsouzeni ke spolupráci. Kdyby se mezi vás postavily bariéry nenávisti, tak se vám bude spolupracovat daleko hůř," řekl podle svých slov v Liberci prezident Zeman koaličním špičkám. "Iracionální nenávist na této schůzce zmizela. Já jsem se v tom návrhu snažil, aby si každý z těch partnerů zachoval tvář. To je v politice důležité a říkal jsem jim, podívejte, myslete jako v šachu, alespoň dva tahy dopředu," dodal také v televizi. Řešení, které Milanu Chovancovi (ČSSD), Andreji Babišovi (ANO) a Pavlu Bělobrádkovi (KDU-ČSL) nastínil, nechtěl ale komentovat ani on. Babiš přitom prozradil, že se politici bavili také o variantě odchodu jak Babiše, tak Sobotky. "Andrej Babiš není daleko od pravdy," poznamenal k tomu pouze Zeman.

20:37
11. 5. 2017

Zeman si prostudoval Sobotkovu "složku" na Babiše s prohřešky, kvůli kterým chce premiér mininistra financí odvolat. "Překvapila mě datace těchto dokumentů. Některé byly staré 20 let, některé čtyři roky," uvedl také pro TV Barrandov. Podivil se proto, proč si takového Babiše, kterému nyní "vykresluje rohy", bral Sobotka do vlády.

20:32
11. 5. 2017

Prezident také upozornil na to, že podle jeho informací každý ústavní právník vykládá ústavu jinak. Jednání premiéra Bohuslava Sobotky pak nepřímo označil za "nechutné tanečky". Narážel tak na změnu názorů, kdy předseda vlády nejprve podával demisi celé vlády a teď chce jen konec Andreje Babiše. Sobotka změnil názor poté, co Zeman oproti zvyklostem považoval premiérovu demisi za rezignaci pouze jeho samotného, nikoliv celé vlády.

20:23
11. 5. 2017

"Premiér mi nenavrhl jeho nástupce nebo nástupkyni,"

vysvětlil prezident Zeman na TV Barrandov důvod, proč váhá s odvoláním Andreje Babiše. Připomněl opět také znění koaliční smlouvy a rozpor s odvoláním člena některé z koaličních stran. Rozhovor je předtočený, prezident odletěl kolem šesté hodiny do Číny.

19:46
11. 5. 2017

Andrej Babiš pro Blesk.cz upřesnil, že sám odstoupit z funkce nehodlá. Ponechat si hodlá post poslance. Prý konečně začne pracovat v parlamentu, doposud prý odváděl práce především jako ministr. Poslechněte si telefonát s redaktorem:

VIDEO
Video se připravuje ...
18:56
11. 5. 2017

Trenýrky s motivem čínské vlajky, slogany o ústavě i kupování médií. Podívejte se, jak vypadají protesty před Pražským hradem a kolik lidí se tam sešlo:

18:46
11. 5. 2017

Obchody s Číňany zprostředkovává také bývalý premiér Petr Nečas, který musel odejít z úřadu kvůli tzv. Kauze Nagyová. I on míří v delegaci byznysmenů s prezidentem Milošem Zemanem na východ.

18:41
11. 5. 2017

Prezident Zeman podle redaktorky Blesku odletěl společně s národní delegací do Číny. Spolu s ním sedí v letadle ministři za ANO Karla Šlechtová a Dan Ťok, také ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD). Nechybí ani poradce Martin Nejedlý, kancléř Vratislav Mynář, mluvčí Jiří Ovčáček nebo guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Za ministry za ČSSD pak letí podle ohlášení většinou náměstci.

 
18:30
11. 5. 2017

Vstřícný krok vůči premiérovi, tak hodnotí Babišova slova o konci na ministerstvu financí šéf KSČM a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. "Rozváže mu to ruce, aby mohl vést kampaň, což může být nepříjemné pro ostatní politické partnery. KSČM i přesto bude trvat na svolání schůze, kde by se hlasovalo o nedůvěře vládě," řekl ve Studiu Blesk. Podívejte se na celý komentář:

VIDEO
Video se připravuje ...
 
18:24
11. 5. 2017

Český rozhlas vydal korekci počtu účastníků na včerejší demonstraci. Organizátoři hovořili o 20 až 30 tisících, odvolávali se na odhady policie. Podle datových novinářů bylo ale lidí odhadem 8300.
Odhad vychází z fotografie pořízené z lešení Národního muzea, kterou pořídil fotograf DVTV.

 
18:16
11. 5. 2017

Na Hradčanském náměstí se shromažďují lidé. Organizátoři včerejších protestů z Václavského náměstí tam svolali další demonstraci. Z pódia aktuálně hřímá herečka, chartistka a podporovatelka ODS Bára Štěpánová. "To, že se tady scházíme, asi nic nevyřeší, ale stát takhle tváří v tvář těm lidem, to je odvaha. My se scházíme proto, abychom věděli, že nejsme sami, že je v nás nějaká síla. Tu musíme ukázat, když ne teď, tak při volbách do Poslanecké sněmovny a při volbě prezidenta," řekla davu.

18:09
11. 5. 2017

Prezident Miloš Zeman mezitím odlétá na plánovanou cestu do Číny, kde se má potkat s tamním prezidentem Si Ťin-pchingem i ruským vládcem Vladimirem Putinem. Zeman se vrací v noci na čtvrtek 18. května.

18:00
11. 5. 2017

Třaskavá atmosféra v Česku se dostane i na půdu Evropského parlamentu. Jeho vedení se rozhodlo na poslední chvíli zařadit na program druhé květnové schůze bod, který se bude zabývat situací v médiích v České republice. "Je to standardní, kdy Evropský parlament projednává situaci v různých zemí v reakci na to, co se děje. Diskutovalo se v minulosti například o Maďarsku nebo o Polsku. Samozřejmě pro nás je to trochu nepříjemné, ale myslím, že to dokážeme zvádnout. Ostuda to není. Je potřeba vysvětlit detailně situaci a určitě budeme dotazováni na to, jak je možné, že významný politik vlastní významný mediální dům," komentoval rozhodnutí europoslanec za ČSSD Miroslav Poche s tím, že půjde nejspíš pouze o politickou debatu.

 
17:43
11. 5. 2017

Premiér Sobotka mezitím odmítl komentovat snahu prezidenta Zemana obrátit se na Ústavní soud. Podle ústavního právníka Jana Kysely navíc soud není od toho, aby zodpovídal dotazy, nýbrž od toho, aby řešil spory. Řekl to v České televizi. Potvrdil tak domněnky exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (za TOP 09).

"Ústavní soud prostě není místo, kde se odpovídá na to, co které ustanovení ústavy znamená. Já žádný proces, žádný druh řízení, kterým by se prezident republiky k Ústavnímu soudu ve věci výkladu svých vlastních kompetencí mohl dostat, nevidím."

17:36
11. 5. 2017

Komunisté budou i v případě, že by Andrej Babiš ve funkci ministra financí sám skončil, pokračovat ve snaze svolat schůzi Poslanecké sněmovny. Chtějí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Ve Studiu Blesk to řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

VIDEO
Video se připravuje ...
17:20
11. 5. 2017

"Počítám s tím, že tady skončím a půjdu se zeptat lidí, občanů, jestli mě v politice chtějí, nebo ne," popsal svou další činnost šéf hnutí ANO.

17:19
11. 5. 2017

"Nelhal jsem. Neexistuje žádný můj telefonát, že bych někomu z redaktorů Mafry volal a žádal, aby publikovali nějaké články. Já to odmítám. Nahrávky jsou nelegální a sestříhané," řekl Babiš, který od včerejšího poledne odmítal situaci komentovat. Jeho odpůrci si prý včera ve Sněmovně situaci "vychutnali". "Jako politik, jako ministr financí jsem nic špatného neudělal," dodal.

17:17
11. 5. 2017

Je to nespravedlivé a je to kampaň, zopakoval poněkolikáté v posledních dnech také Babiš. Hnutí ANO podle svého předsedy nebude navrhovat, aby z vlády zároveň odešel také Bohuslav Sobotka (ČSSD). Spekulace o své nástupkyni komentovat nechtěl. Na Babišovo místo by měla podle neoficiálních informací nastoupit Alena Schillerová, náměstkyně, která stojí za vznikem EET.

17:14
11. 5. 2017

"Tu krizi musíme vyřešit na půdě koalice," řekl aktuálně Babiš novinářům. Z krize nadále obviňuje premiéra Sobotku. "Počítám s tím, že budu odvolán. Nic jsem neudělal, ale respektuji právo premiéra, že mě odvolává, proto máme zájem, aby tato krize skončila co nejdříve. Navrhneme na místo ministra financí někoho jiného," dodal.

17:10
11. 5. 2017

Babiš je podle svých slov připraven odstoupit. Nechce prý být nadále "jablkem sváru".

17:07
11. 5. 2017

Andrej Babiš (ANO) mezitím premiéra žádá o urychlené svolání koaliční rady, kde chce řešit vládní krizi. Hnutí podle něj navrhne nového kandidáta na ministra financí.

17:05
11. 5. 2017

Premiér Bohuslav Sobotka před 10 minutami přistál na letišti v Praze-Kbelích. Komentář k záměrům prezidenta Miloše Zemana ale neposkytl.

 
17:01
11. 5. 2017

Ústavní soud je připraven o dotazu prezidenta Miloše Zemana urychleně rozhodnout. „Cokoli se k nám dostane a bude to mít nějakou spojitost nebo se to bude přímo týkat současné situace, tak bude u nás vyřízeno přednostně a velmi rychle,“ řekl webu Novinky předseda ÚS Pavel Rychetský.

 
16:52
11. 5. 2017

"Zdržovací taktika prezidenta. Chce udržet A. Babiše ve funkci co nejdéle. Mimo to nevím, z jakého titulu a jakou cestou se chce k Ústavnímu soudu dostat," reagoval na nejnovější prezidentův manévr v rámci vládní krize exministr spravedlnosti a europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09). Zeman se chce soudců ptát, zda je povinen ministry skutečně vždy odvolat. Pospíšil komentoval i Zemanova slova o milosti pro Jiřího Kajínka.

16:29
11. 5. 2017

Zemanova závěrečná tiskovka vyvolala řadu reakcí. Týkají se i "patologické sedliny" a "kraválistů", jak Zeman označil demonstranty.

16:20
11. 5. 2017

Proč Zeman řeší kvůli Babišovi koaliční smlouvu? Smlouvy je prý třeba dodržovat a prezident by k tomu měl vyzývat. "V případě odvolání jiných ministrů tam nebyla porušena koaliční smlouva. Ať už to byli ministři z hnutí ANO a nebo ministři ze sociální demokracie, tak v obou případech dal k jejich dovolání souhlas jejich stranický šéf a to v souladu s koaliční smlouvou. Návrh na odvolání ministra Babiše je samozřejmě první případ, kdy je toto pravidlo koaliční smlouvy porušeno," vrátil se ještě Zeman k odvolání Babiše. Nenadřazuje prý koaliční smlouvu ústavě, pouze tvrdí, že není v rozporu s ústavou.  

16:16
11. 5. 2017

"Jestli se o Jiřím Bradym mluví nebo nemluví, nic nemění na tom, že mi prezident řekl, že pokud se setkám s dalajlámou, tak ho nevyznamená," připomněl na Twitteru ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

16:09
11. 5. 2017

Zeman reagoval i na protesty. Na Ovčáčka prý v Liberci volali: Skoč! "Já byl informován o řadě laskavých vztahů vůči mé osobě, jako například Dědku, pokud ještě můžeš chodit, vylez. Nebo vůči Jirkovi Ovčáčkovi, který jim mával z okna a oni na něj křičeli: Skoč. Víte, já tyto demonstranty právě kvůli těmto výrazům pokládám za ty, kterým Tomáš Masaryk říkal patologická sedlina české společnosti. Můžeme jim také, chcete-li, říkat kraválisté. Ale na druhé straně mají svaté právo demonstrovat, jenomže ve svodné společnosti se tyto věci řeší volbami a nikoli pouličními výkřiky," vzkázal Zeman.

 

 

S demonstranty, kteří ho v Praze vyzývali k odstoupení, se Zeman setkat nechce. "Proti mně se organizovala celá řada demonstrací. Konkrétní příklad, rok 1999, Děkujeme odejěte nebo rok 2001 v souvislosti s televizní krizí. A velmi akutní případ 28. říjen minulého roku v souvislosti s panem Bradym," připomněl Zeman. Při Děkujeme, odejděte bylo asi 50 tisíc lidí, připomněl.

"O panu Brady se už dneska skoro nemluví a stejně tak se nebude za měsíc nebo dva mluvit ani o těchto demonstracích. Beru demonstrace v totalitním režimu jako účinný prostředek odvolání některých politiků. V demokratickém režimu politiky odvoláváme formou voleb. Ti, kdo se to ještě nenaučili, budou muset absolvovat ještě několik lekcí z politické demokracie."

VIDEO
Video se připravuje ...
16:05
11. 5. 2017

Kolik stojí Zemanovy návštěvy? Řeč přišla i na financování prezidentových cest po krajích. Podle hejtmana Půty by se na nich měl finančně podílet od příštího funkčního období i Hrad. Kraje stály Zemanovy návštěvy od jeho zvolení téměř 17 milionů korun. "Jestliže bych se měl doprošovat kohokoliv z hejtmanů a kohokoliv z krajů, abych směl do tohoto kraje pouze tehdy, když si zaplatím náklady na nějaké obložené chlebíčky, no tak do toho kraje prostě nepojedu," uvedl Zeman. 

16:02
11. 5. 2017

Zeman chystá podnět k Ústavnímu soudu. Chce se jej zeptat, zda musí odvolávat ministry. "Pan premiér Sobotka nedávno prohlásil, že podá kompetenční žalobu, to znamená v podstatě výklad Ústavního soudu, zda jsem povinen za všech okolností odvolat ministra Babiše. K vašemu a možná i jeho překvapení já hodlám učinit totéž. Nebudu to nazývat kompetenční žalobou, ale budu to nazývat podnět Ústavnímu soudu, aby sám vyložil Ústavu," upozornil. Chce sám zjistit, zda je prezident skutečně povinnen návrhu vyhovět. Rozhodnutí Ústavního soudu prý bude plně respektovat.

"U odvolání Andreje Babiše je na cestě několik zákonných překážek. Jednou z nich je například i to, že by bylo rozumné, aby, když premiér odvolává minsitra financí, což, jak jistě uznáte, je důležitý resort, má současně navrhnout prezidentovi i jeho nástupce nebo zástupkyni. Je to o to důležitější, že právě teď se začíná připravovat zákon roku, zákon o státním rozpočtu."

16:00
11. 5. 2017
15:59
11. 5. 2017

„Myslím, že v nejbližší době se dovíte moje rozhodnutí, ale pokud toto rozhodnutí bude pozitivní, byl bych rád, kdyby se to pan Kajínek, ať už prostřednictvím sdělovacích prostředků, a nebo jinak, dozvěděl jako první. A mohu vám slíbit, že toto rozhodnutí padne hned po mém návratu z Číny,“ komentoval Zeman i kauzu Kajínek. Kvůli Kajínkovi a také návštěvě Ivany Zemanové u nejsledovanějšího českého vězně se do prezidenta pustil exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

15:58
11. 5. 2017

"Předložil jsem jim dva návrhy, z nichž jeden byl předčasné volby. A tento návrh jsme všichni jednomyslně považovali za nerozumný,"

říká Zeman o čtvrteční libercké schůzce s Chovancem, Bělobrádkem a Babišem. Druhý návrh musí posoudit grémia stran.

15:55
11. 5. 2017

Na spojenectví Zemana s Babišem poukazuje např. ODS a předseda jejího poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.

15:53
11. 5. 2017

"Když zde byl spor mezi Milanem Chovancem a Andrejem Babišem, který se týkal policejní reorganizace, postavil jsem se na stranu Milana Chovance," říká Zeman. Kdyby měl mocenský pakt, postavil by se na Babišovu stranu. "Vím podle jeho veřejných prohlášení, že to nesl velmi nelibě. A co má být? Já se rozhoduji vlastním rozumem," pokračuje Zeman. Jako další příklad uvedl vyhlášení termínu voleb, které budou 20. a 21. října. "Andrej Babiš si velmi přál, aby tyto volby byly v září a já jsem mu opět nevyhověl," uvedl Zeman. Mocenské pakty dle něj vypadají jinak, je v nich trvalá názorová shoda.

15:49
11. 5. 2017

Na video Miloše Zemana, kritizujícího v roce 2011 Andreje Babiše, upozornil moderátor ČT Václav Moravec.

15:44
11. 5. 2017

"Občas existuje mýtus, že je tzv. mocenský pakt mezi Andrejem Babišem a mnou. Není takový mocenský pakt a není ani mocenský pakt mezi mnou a Bohuslavem Sobotkou,"

uvedl Miloš Zeman. Reagoval tak na své vyjádření z roku 2011, kdy Babiše kritizoval. Tehdy ho prý rozčílil Babiš tím, když nejdříve privatizoval Unipetrol a podepsal kupní smlouvu, poté od ní odstoupil. "Já samozřejmě nemám rád u nikoho, když uzavře smlouvu a pak od ní uteče," vysvětluje Zeman. Babiš mu prý poté napsal osmistránkový rukou psaný dopis, proč od smlouvy odstoupil.

15:41
11. 5. 2017

"Podle čeho jiného máte měřit minsitra financí, než podle stavu státního rozpočtu? Andrej Babiš je první ministr financí, který dosáhl výrazně přebytkového státního rozpočtu – 60 miliard korun v loňském roce," pokračuje Zeman. Těch 60 miliard se však podle Zemana mohlo dát na investice, zejména do dopravní infrastruktury. Babišovi při osobním setkání řekl, že by preferoval takové řešení a stačil by mu vyrovnaný rozpočet. "Vidíte, že k němu nemám nekritický vztah," tvrdí Zeman o Babišovi.

15:33
11. 5. 2017

Hejtman libereckého kraje Martin Půta (STAN) zahajuje tiskovku na závěr návštěvy Miloše Zemana v Libereckém kraji, kde byl prezident počtvrté. Děje se tak v době, kdy premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) míří v Lucembursku na letiště a vrací se zpět do Česka. Předtím premiér stihl předat na českém velvyslanectví Medaili Karla Kramáře Františkovi Šedému.

14:55
11. 5. 2017

Babiš by měl skončit, myslí si europoslanci za ANO Telička s Ježkem. Uvedla to Česká televize. Pavel Telička, který není členem hnutí, se již minulý týden vyjádřil v tom smyslu, že zveřejněné nahrávky, na nichž má mluvit Andrej Babiš, vyvolávají "řadu otázek", které by rád se šéfem ANO probral osobně. Dodal, že je na místě, aby Babiš "zaujal ke kauze nahrávek jednoznačný postoj". Spolu s kolegou – europoslancem Petrem Ježkem – pak nyní napsali Babišovi dopis. A na schůzku s vicepremiérem by chtěli vyrazit oba. Ježek přitom vzkazuje, že by měl prezident Zeman respektovat ústavu. Tudíž odvolat Babiše. ČT Ježek řekl:

"Pokud je text ústavy poměrně jasný a pokud deset ústavních právníků z deseti se shodne na interpretaci, tak je na místě, aby se jím prezident řídil. Buď není schopen identifikovat zájem státu, nebo ho zájem státu nezajímá."

14:39
11. 5. 2017

Zaorálek odmítl Zemanův návrh, aby dovládla vláda bez Sobotky a Babiše. Prezident by dle něj měl jednat podle ústavy. Ministr zahraničí se ve Studiu Blesku odmítl vracet k formaci, ve které by chyběli šéfové ČSSD a ANO:

"K tomu není žádný důvod. Slovy pana prezidenta: Ani pan farář dvakrát nekáže. Tohle, co bylo, je pryč. A dnes je situace naprosto jiná a úplně jasná. Prezident je požádaný o to, aby odvolal Andreje Babiše, ústava mluví jasně a na tom není co řešit. Nevidím důvod teďka se vracet ke scénářům, které byly aktuální před týdnem. Pokud je chtěl prezident realizovat, tak k tomu měl příležitost."

14:25
11. 5. 2017

"Pokud by se to mělo zdržovat, tak mi připadá smysluplné vyvolat kompetenční spor ze strany premiéra,"

uvedl k možné kompetenční žalobě na prezidenta Zemana ve Studiu Blesku ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Já to říkám bez expertů, jenom takovým svým rozumem, že pokud má v téhle věci docházet k problémům, tak ať Ústavní soud jednou provždy řekne, jak to je. Já jsem přesvědčen, že ten výsledek bude z hlediska toho, jak je napsaná ústava, jasný," míní Zaorálek.

VIDEO
Video se připravuje ...
14:01
11. 5. 2017

„Premiér se chce do konce května sejít s potenciálními kandidáty na nového ministra školství. Vybírat bude zřejmě ze dvou až tří kandidátů,“

říká mluvčí vlády Martin Ayrer k rošádě, která se chystá na ministerstvu školství kvůli odchodu Kateřiny Valachové, která je v čele úřadu od června 2015, kdy nahradila Marcela Chládka.

13:25
11. 5. 2017

Premiér Sobotka nechce komentovat možnost, že by se vedení ministerstva financí ujala Babišova náměstkyně Alena Schillerová. Čeká na to, až dostane oficiální návrh. V Lucembursku však prozradil, že se příští týden sejde s ústavními odborníky a budou se bavit o kompetenční žalobě. Experti mají připravit návrh žaloby, Sobotka však doufá, že ji nebude muset podávat.

13:06
11. 5. 2017

Proti Zemanovi vytáhli v Doksech i červené karty. A také transparenty: „Ústavu si přečti v ústavu.“ „Netahej nás do Ruska a Číny.“

12:56
11. 5. 2017

„Kdyby ti dva kohouti odešli, přestali se hádat, tak vláda dovládne do konce.“

Zeman si stojí za tím, že Sobotka i Babiš by měli odejít z vlády, která by to dotáhla do říjnových voleb. O pokušení vypsat předčasné volby říká Zeman, že by to bylo dost drahé, stálo by to „asi miliardu“. A že je krizí tolik, že by předčasné volby byly každého čtvrt roku, čímž by Česko skončilo v Guinessově knize rekordů. Rýpl si však i do poslanců, kteří ve Sněmovně řešili ve středu jednali o Babišovi. „Sněmovna mj. včera přijala usnesení, které zní doslova takto: Projednávání této problematiky ve Sněmovně dále prohloubilo politickou krizi. Tečka. Dovedete si představit tu nechtěnou sebekritiku? Oni tam půl dne žvaní, s prominutím,“ dodal prezident. Mimořádnou schůzi o Babišovi se závěrem poslanců, že Babiš lhal, jsme sledovali ONLINE zde

12:51
11. 5. 2017

Zemanovi v Doksech muž z lidu vytýká, že nedodržuje Ústavu. Na dotaz, kdy se chystá odvolat Andreje Babiše, prezident odvětil, že premiér nejdřív nechce udělat z Babiše mučedníka, pak chce Babiše stejně odvolat. Zeman nepokládá za slušné řešit další scénář dříve, než jej proberou grémia koaličních stran: „Včera jsem o tom jednal s představiteli tří koaličních stran, předložil jsem jim návrh, který zahrnuje toto odvolání, ale je samozřejmě komplexnější. Předpokládám, že bude projednán v grémiích těchto stran.“ Navezl se však i do Sobotky a jeho posledních kroků:

„Nemáte vy pocit, že je v tomhle chování něco chaotického?“

12:43
11. 5. 2017

„Tou hůlkou jsem mu jenom ukazoval, kde je mikrofon,“

vzpomněl Zeman své chování na Pražském hradě, kde holí ukazoval na premiéra Sobotku.

VIDEO
Video se připravuje ...
12:40
11. 5. 2017

Zeman čelí kritice: V Doksech zvedají ruku ti, kdo vstávají před sedmou hodinou. Naráží na Zemanovu hradní průpovídku, když přijal minulý týden Bohuslava Sobotku, že sedmá hodina ranní je ještě noc a normální lidé v sedm hodin nejednají a spí. "Já jsem čtyři roky vstával v pět ráno," brání se Zeman s tím, že takto vstával kdysi jako zaměstnanec ve strojírnách. "Lidé bez smyslu pro humor nedokáží vtip pochopit," uvedl Zeman. Šlo prý o vtip inspirovaný akademikem Katětovem, který měl napsat "v noci nepřednáším", když měl přednášet od sedmi hodin ráno.

12:33
11. 5. 2017

Zeman před cestou do Číny při setkání s občany Doks upozorňuje na to, že je důležité přitáhnout Číňany do krásných českých míst. "Číňané teď začali v daleko větším počtu než dosud jezdit do ČR. Jejich výhodou je, že jsou bohatí. Oni utratí za osobu a den asi dvakrát víc než Rusové a to je co říct," uvedl Zeman.

12:30
11. 5. 2017

„Mně nevadí, že letí, ale před tím odletem by měl podepsat odvolání ministra financí, protože to si myslím, že je za minutu hotové, ten jeden podpis. To může podepsat i na letišti,“

řekl Blesk.cz Miroslav Kalousek (TOP 09) ke dnešní Zemanově cestě do Číny.

12:16
11. 5. 2017

„Neutíkám.“

Ministryně školství Kateřina Valachová, která se chystá skončit v čele svého resortu, děkuje lidem za podporu. „Práci pro české školství dokončím, proto jsem podala demisi tak, abych mohla prosadit kariérní řád v Senátu – neutíkám. Desítky učitelek, učitelů i ředitelů škol mi denně píší, jak to bude dál,“ vzkazuje Valachová, která v úterý na tiskovce mluvila i o své obviněné náměstkyni Kratochvílové.

VIDEO
Video se připravuje ...
12:12
11. 5. 2017

Prezident Zeman pokračuje v návštěvě Libereckého kraje. Zamíří do Doks, kde se dnes sejde i s občany. Někteří ho již nyní „vítají“ rudými trenkami.

11:50
11. 5. 2017

„Mně to připadá jako další škodolibost ze strany pana prezidenta,“

říká europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09 a STAN). Pro Blesk.cz uvedl, že u Zemana nechápe, proč tyto věci dělá. „Počínaje ceremoniálem na Hradě, kdy se prezident choval naprosto nedůstojně, konče včerejší schůzkou, kdy ji svolává v době, kdy je předseda vlády na oficiálním jednání v Lucemburku. Kdyby tam byl pan Sobotka na soukromé cestě, tak by to bylo něco jiného. Ale pan Sobotka zastupoval v ČR, takže je správné, že vycestoval. Pan prezident měl tu schůzku svolat na jindy,“ míní exministr.

„V poslední době je chování pana prezidenta horší a horší. I tady v Bruselu se mě kolegové často ptají, co ten náš prezident zase dělá,“

uvádí Pospíšil a upozorňuje, že je velkým kritikem chování prezidenta Zemana. Připomíná mu spíše chování „polodemokratického prezidenta středoasijské republiky“. Pospíšil si naopak pochvaluje, že lidé vytáhli do ulic na protesty proti Babišovi i Zemanovi. Je rád, že lidé jsou aktivní, a nikoli pasivní k tomu, co se v ČR děje. Má z toho radost. 

„Jak Andrej Babiš svými kauzami, tak Miloš Zeman svým chováním poškozují ČR i kvalitu demokracie u nás.“

11:23
11. 5. 2017
11:13
11. 5. 2017

Zemanův "šachový tah" zaujal i v zahraničí. Toho, že Miloš Zeman svolal schůzku s předsedy stran vládní koalice do Liberce v době, kdy byl Sobotka na cestě do Lucemburska, si všiml i lucemburský tisk. Zeman prý "torpédoval" zahraniční cestu "antipopulisty" Sobotky, píše Luxemburger Wort. Sobotkaprý nemohl cestu odříct, "aniž by riskoval diplomatickou roztržku".

11:01
11. 5. 2017

Sobotkova lucemburská mise je však i předmětem vtípků a jízlivých poznámek. Poslanec Jan Farský (STAN) na Twitteru uvedl: „Vždycky, když je Sobotka v koncích, přispěchá na pomoc Zeman.“ Zmínil prezidentovu lánskou schůzku se Sobotkovými oponenty z ČSSD, dění z minulého týdne na Hradě, kdy Zeman ukazoval na Sobotku holí a otočil se k němu zády. „A pro pochybující přidal Liberec,“ dodává Farský.

10:55
11. 5. 2017

„Včera jsem byl na koaliční radě, kde všichni tři partneři říkali, že nikdo nechce z vlády, nikdo nevypovídá koaliční smlouvu. Není to na stole,“

řekl Blesk.cz k možnosti toho, že by dovládly společně ČSSD a KDU-ČSL bez ANO, šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola.

10:31
11. 5. 2017

„Jde přece o to, že on má problémy, činí kroky, které by každého jiného ministra v každé jiné vládě dávno stály místo. Tím, že takto útočí, tak se snaží jen odvádět pozornost,“

zhodnotil poslední počínání a obhajobu Andreje Babiše pro Blesk.cz šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Potěšily ho tisíce lidí protestujících napříč republikou. „Lidé venku vnímají dobře, o co tady jde,“ míní.

VIDEO
Video se připravuje ...
10:14
11. 5. 2017

Demonstrace proti Babišovi a Zemanovi bude pokračovat i ve čtvrtek. Organizátoři akce svolávají lidi pro změnu na Hradčanské náměstí na 18:00. „Sejdeme se znovu!“ vzkazují a děkují za středeční účast při akcích po celé republice, tedy mj. i v Brně, Liberci, Plzni či Českých Budějovicích. Zvou nyní na událost, „která bude úplně jiná, bude hned ve čtvrtek, také neopakovatelná“. Zajímavý zážitek přitom zažili i protestující ve středu v Brně, kde vystoupil imitátor Andreje Babiše Adam Vrbas.

„Naše požadavky ještě nebyly splněny. Trváme na nich.“

VIDEO
Video se připravuje ...
VIDEO
Video se připravuje ...
10:05
11. 5. 2017

„Sám za sebe bych byl pro brzké rozpuštění Sněmovny a co nejrychlejší předčasné volby – ideálně do konce června. Na to ovšem musí být politická dohoda většiny politických klubů,“

řekl ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) Právu. S tím, že k takové dohodě však podle něj nejspíš nedojde. O předčasných volbách jako ideální variantě mluví i opoziční ODS. Ta navrhuje začátek září. Zatím je však stanový volební termín 20. a 21. října.

10:01
11. 5. 2017

Může situaci vyřešit odchod ANO z vlády? Podle serveru novinky.cz zvažují ČSSD i KDU-ČSL i krizovou variantu dovládnout do voleb bez Babišova hnutí. „Nejlepší by bylo, aby se uvolnily resorty ministerstva financí a spravedlnosti, aby tam nesedělo ANO. Aby bylo jasné, že tam není nikdo, kdo může ovlivňovat vyšetřování finanční správy a úniků informací od policie,“ cituje Právo zdroj blízký vedení lidovců.

9:52
11. 5. 2017

Sobotka v Lucembursku, den druhý: Položil květiny k pamětní desce připomínající Jana Palacha a prošel se s velvyslancem Petrem Kubernátem po centru Lucemburku. „Je to v rozporu s realitou,“ uvedl Sobotka podle reportéra Blesk.cz na to, proč se uvažuje o dvou variantách řešení vládní krize. Trvá nadále na odvolání Babiše a na tom, aby prezident Zeman dodržoval Ústavu. „Snaha vytvářet nějaké scénáře odvádí pozornost od povinností prezidenta republiky,“ míní premiér.

„Zeman by měl dodržovat pravidla hry a pana Babiše odvolat.“

9:42
11. 5. 2017

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) se drží svého prohlášení: „Můžete mě i zabít, ale nebudu rezignovat. Neodejdu z politiky.“ Připomeňte si, jak se ve středu bránil ve Sněmovně během mimořádné schůze svolané kvůli jeho nahrávkám:

VIDEO
Video se připravuje ...
9:36
11. 5. 2017

Premiér Sobotka vzkazuje z Lucemburku Zemanovi: „Pan prezident by neměl vymýšlet scénáře, ale konat dle Ústavy, odvolat ministra financí, zatíženého skandály a lží, z vlády. Návrh má od pátku.“

9:30
11. 5. 2017

Dobrý den. Vítejte u čtvrtečního pokračování ONLINE přenosu Blesk.cz k vládní krizi. Premiér Sobotka (ČSSD) pokračuje na návštěvě v Lucembursku, Miloš Zeman v Libereckém kraji, kde bude mít v 15:30 závěrečnou tiskovku spolu s hejtmanem Martinem Půtou (STAN). V 18:00 odlétá Zeman do Číny.

Koaliční smlouvu ČSSD měnit nechce. A to i přesto, že existuje riziko, že Andrej Babiš bude řídit ministerstvo financí dál přes člověka, kterého si sám dosadí. „Problém je prostě v tom, že finanční úřad není schopen vést správní řízení a řádně postupovat proti svému šéfovi, nebo proti firmám, které jsou s ním spojené. My potřebujeme mít garance, že tohle se změní,“ dodal Zaorálek.

Ministr Zaorálek o prezidentovi Zemanovi: Nabídka křesla premiéra byla past:

Video  Zaorálek o Zemanovi: Nabídka křesla premiéra byla past  - Blesk - Jan Jedlička a Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

anna1234 ( 13. května 2017 15:53 )

..komouš je zlodějská zrůda v každém převleku? Ale to jsi napsal/a opravdu trefně, však tebou tak obdivovaný Andrej byl přece taky komunista

moiaza ( 11. května 2017 22:41 )

Zaorálku, myslíš si, že s Tebe jsou lidé nadšení? Také umíš jen dobře obkecávat. Nejsi pro ČSSD žádné terno.

corsa ( 11. května 2017 22:23 )

Lituji paní náměstkyni, že bude muset jako ministryně sedět ve vládě s panem Zaorálkem!

Nezadat ( 11. května 2017 21:12 )

Zaorálek přísně o náhradnici Babiše: Z Schillerové nejsem nadšený a na dalších 53% voličů co se mnou a ČSSD nesouhlasí séru.

homednes ( 11. května 2017 20:48 )

Máte pravdu, pane Zaorálku, kdepak p. Schillerovou, vy potřebujete někoho od vás, abyste dál mohli rozkrádat to, co p .Babiš nashromáždil. To zase bude malá domů, to porostou majetky vladařů! A opovažte se někdo rušit jejich kruhy! Půjdete, jako pan Šlachta a teď i pan Babiš. Joj, to budete spát bez obav, že se zas něco provalí, že?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa