Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komunisté líčí na Sobotku a Babiše past, kam spadl Topolánek. Kalousek je proti

Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. května 2017
15:30

KSČM přišla s nápadem sehnat podpisy pro schůzi, kde by poslanci hlasovali o nedůvěře vládě. Na tu „dojel“ před osmi lety kabinet Mirka Topolánka, když mu nedůvěru vyslovil tehdejší šéf ČSSD Jiří Paroubek a 100 dalších poslanců. I tehdy byli komunisté u toho. Sama KSČM na realizaci plánu nestačí a je jasné, že podporu ve Sněmovně bude shánět teď těžko. Proti je i opoziční lídr Miroslav Kalousek (TOP 09), který sice nepodporuje vládu, ale varuje před „mocenskými hrami Miloše Zemana“.

„Je to legitimní právo opozice takovouto schůzi vyvolat a pokud se shromáždí dostatečný počet podpisů, tak proběhne,“ komentoval pro Blesk.cz šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák záměr komunistů vyvolat schůzi, kde by se hlasovalo o nedůvěře vládě. 

Kalousek varuje před Zemanem

Dostatečný počet podpisů je 50. Samotný poslanecký klub KSČM má však 33 členů. „Jestli si to zorganizují, možná si to zorganizují, tak si to zorganizují. Možná o tom bude koaliční rada, jestli sama koalice nebo premiér či vláda požádá o důvěru, to může nastat. Ale já nejsem členem vlády, se mnou to nikdo neprobíral,“ uvádí předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

„Já jsem velmi kritizoval rozhodnutí pana premiéra, že podá demisi, protože v ten okamžik by se tím hlavním hráčem stal pan prezident Zeman. On nám v přímém přenosu ukazuje, co by se dělo. Dlouhodobě TOP 09 říká, že nechá vládu dovládnout a nevysloví jí nedůvěru,“ řekl Blesk.cz Miroslav Kalousek (TOP 09).

Kalousek upozorňuje, že nejde o podporu vládě. Dovládnout Sobotkův kabinet chce ale nechat „právě proto, aby pan prezident Zeman nezačal rozehrávat své mocenské hry“. „Vyslovení nedůvěry vládě by k tomu vedlo a proto nic takového nemůžeme podpořit,“ dodává šéf TOP 09.

VIDEO: Miroslav Kalousek varoval před tandemem Zeman - Babiš:

Filip: Vládní strany nemají důvěru samy v sebe

Může se vůbec komunistům něco takového povést vyvolat? Mají 33 členů v poslaneckém klubu, potřebují sehnat 50 podpisů. „Nemyslím si,“ míní Kalousek o tom, zda by komunisty mohl někdo ve Sněmovně podpořit.

O tom, proč se KSČM pokouší o svolání takové schůze, mluvil pro Blesk.cz šéf komunistů Vojtěch Filip. „Jsme svědky v každém vystoupení vládních stran, že ony samy v sebe důvěru nemají. V tom případě nevíme, co by dobrého mohly pro občany vůbec udělat,“ říká Filip.

VIDEO: Podívejte se na argumenty šéfa KSČM Filipa

Další možností nadále zůstávají předčasné volby, ovšem čas do těch řádně vypsaných (20. a 21. října) se krátí. 

„Jestli budou předčasné volby, a nebo ne, o tom se také jedná, ale já se domnívám, že kdybychom byli od řádného termínu dále, než jsme dnes, tak ty předčasné volby téměř jistě proběhnou. V současné situaci si myslím, že to není příliš praktické,“ říká sociální demokrat Sklenák. 

VIDEO: Sobotkův muž Sklenák o útocích Andreje Babiše i Zemanově liberecké schválnosti

Chvojka (ČSSD): Předčasné volby bych podpořil

Opak si myslí ODS, její předseda Petr Fiala prosazuje volby na začátek září, aby se zkrátila doba, kdy bude pokračovat současné „absurdní divadlo“, během kterého se válčí ve vládní koalici.

Možnost předčasných voleb by přitom podpořili i jednotlivci z ČSSD. Dokládá to vyjádření ministra pro lidská práva Jana Chvojky. „Sám za sebe bych byl pro brzké rozpuštění Sněmovny a co nejrychlejší předčasné volby – ideálně do konce června. Na to ovšem musí být politická dohoda většiny politických klubů. K takové dohodě ale nejspíš nedojde,“ řekl ministr pro Právo.

Krizový plán: Dovládne koalice bez ANO?

Objevila se i další možnost. A sice to, že by ČSSD a KDU-ČSL dovládly společně v případě vypovězení koaliční smlouvy bez ANO – v menšinovém kabinetu.

Jde o jakýsi „krizový plán“. „Nejlepší by bylo, aby se uvolnily resorty ministerstva financí a spravedlnosti, aby tam nesedělo ANO. Aby bylo jasné, že tam není nikdo, kdo může ovlivňovat vyšetřování finanční správy a úniků informací od policie,“ řekl Právu zdroj blízký vedení KDU-ČSL.

„Včera jsem byl na koaliční radě, kde všichni tři partneři říkali, že nikdo nechce z vlády, nikdo nevypovídá koaliční smlouvu. Není to na stole,“ zareagoval pro Blesk.cz šéf lidoveckých poslanců Mihola.

VIDEO: Andrej Babiš rezignovat odmítá. Ani kdyby ho zabili, nerezignuje, říkal poslancům

Video  Babišův křik ve Sněmovně: Neodstoupím, ani kdybyste mě zabili.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Vše o vládní krizi čtěte ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jakub_96 ( 13. května 2017 01:21 )

TOP09 vládu věřím podrží, alternativa vložit moc do rukou Zemana je ještě horší, ale Sobotka musí jednat tak, aby MF nebylo v rukou ANO

gbrgbr ( 12. května 2017 23:04 )

Komunisté a jejich "inteligentní" nápady. Ideální je varianta, kterou podporuje Kalousek, tudíž odvolat Babiše, ale vládu nechat už dovládnout popřípadě předčasné volby. Komunisti by svými kroky akorát nahráli do karet mocenskému paktu Zeman - Babiš.

ondra.dos ( 12. května 2017 22:43 )

Komunisté opět ukazují svou chuť destabilizovat zemi. Tentokrát v podobě, které jsme byli naposledy svědky v roce 2009. Jediný rozumný termín předčasných voleb byl červen, ale teď už je nejlepší variantou ponechat řádný termín.

aleksandra ( 12. května 2017 18:50 )

Tak mi přijde, že ANO už podporují jenom jejich placení trollové Kalousek má pravdu, že po tom všem, co předvedl a předvádí Zeman, nesmíme dovolit, aby o vládě jakkoli rozhodoval! Je ale potřeba urychleně odvolat Babiše, aby neměl na ministerstvo financí jakýkoli vliv, ohrožuje a zneužívá tuto republiku, jak jen může jako celé ANO!

LubomirB ( 12. května 2017 18:05 )

Komunisté nahrávají Babišovi a Zemanovi, což nepřekvapuje. Je stále jasnější, že česká politika občas vypadá jakoby řízená z ruské ambasády. Stále je čas komunistickou stranu zrušit a komunisty usvědčené ze nepromlčitelných zločinů proti lidskosti postavit před soud. Na druhé straně postoj TOP 09 je naprosto konzistentní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa