Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiše čeká smršť útoků ve Sněmovně. A Zemanovi může vláda zatrhnout Čínu

Autor: zst, ČTK - 
10. května 2017
05:02

Poletí prezident Miloš Zeman s delegací do Číny? Jindy pouze formální otázku bude řešit ve středu na dopoledním jednání kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD). Oba politici jsou přitom v ostré při kvůli změnám ve vládě. Odpoledne zase bude muset ministr financí Andrej Babiš (ANO) zřejmě vysvětlovat poslancům uniklé nahrávky, podle nichž ovlivňoval novináře médií, která ještě před pár měsíci vlastnil. Podle zákona o střetu zájmů totiž musel deník MF Dnes a další média převést do svěřenského fondu.

Koaliční rada, jednání vlády a mimořádná schůze Poslanecké sněmovny kvůli Andreji Babišovi. Vládní krize se ve středu promítne hned do několika pater české politické scény. Koaliční špičky budou řešit budoucnost vládní spolupráce už od půl deváté.

Hnutí ANO jde na jednání s tím, že chce vědět, zda platí koaliční smlouva. V té totiž stojí, že „smluvní strany respektují ústavní právo předsedy vlády navrhovat prezidentu republiky jmenování a odvolání členů vlády“, Sobotka by ale v takovém případě měl „hledat podporu příslušné koaliční strany“.

To je ale v případě záměru odvolat ministra financí Andreje Babiše (ANO) problém, sám by v takovém případě musel s vlastním odvoláním souhlasit. A to se zatím nestalo. Sobotkovo ústavní právo odvolat člena vlády je ale koaliční smlouvě nadřazeno.

O nahrávkách mluvil Andrej Babiš ve Studiu Blesk...

Video  Exkluzivně: Babiš podá trestní oznámení kvůli nahrávkám a odposlechům.  - Vera Renovica, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

...a rozčiloval se nad nimi i na úterní tiskové konferenci:

Video  Babiš o vládní krizi: Je to moje poprava v přímém přenosu, chtějí mě dostat do basy!  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

Na jednání proto bude ANO prý chtít být konstruktivní a respektovat ústavu. „Jde nám o stabilitu této země. Na druhé straně není možné nerespektovat koaliční smlouvu podepsanou všemi poslanci koalice,“ uvedl Babiš. Premiéra vyzval, aby vypověděl koaliční smlouvu a vyjednával o nové. „Hnutí ANO chce v takovém dokumentu garance, že vláda dovládne do voleb bez dalších změn,“ uvedl. Jednání koaličních špiček je naplánováno zhruba na hodinu a půl, poté začíná schůze vlády.

Vláda o Zemanově Číně. Půjde jen o formalitu?

Formální schvalování prezidentských cest nemusí být ve středu tak zcela automatické. Ministři totiž musí posvětit cestu Miloše Zemana do Číny. Ta by měla začít už ve čtvrtek. Zeman kvůli ní čelí kritice. Podle řady politiků by měl prezident v době vládní krize zůstat doma, obzvlášť ve chvíli, kdy tím protahuje rozhodnutí nad odvoláním Andreje Babiše. Zemanova cesta s delegací vyjde podle ČTK na 5,6 milionu korun.

Oficiálně dokonce zrušení cesty požaduje nejmenší vládní strana KDU-ČSL. Prezident musí jednat podle ústavy, řekl po úterním zasedání poslaneckého klubu a celostátního výboru lidovců předseda strany Pavel Bělobrádek.

„Jednoznačné je, že jsme vyzvali pana prezidenta, aby jednal podle ústavy a zároveň aby neopouštěl republiku do vyřešení celé vládní krize,“ uvedl vicepremiér. Za to si lidovci vysloužili ostrou reakci od Zemanova mluvčího. Jiří Ovčáček přirovnal požadavek ke komunistickým zákonům.

Miloš Zeman se navíc dostal do ostrého sporu s premiérem Sobotkou, je tedy otázkou, jak se k hlasování postaví ČSSD. A to jednak kvůli průtahům s Babišovým odvoláním, také proto, jak se Zeman zachoval při návštěvě Sobotky na Pražském hradě.

Prezident nechal minulý týden připravit sál, jako by Sobotka nesl demisi, ten se ale přišel pouze poradit. Zeman pak před koncem jeho proslovu k novinářům ze sálu odešel. I proto tedy nemusí jít o pouhou formalitu.

Podívejte se na tu ostudu na Hradě ještě jednou:

Video  Moment potupy: Sobotka mluvil, Zeman odešel v půlce věty.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Poslanci se chystají na Babiše kvůli ovlivňování médií

Odpoledne se pak z popudu pravicové opozice uskuteční mimořádná schůze Sněmovny. Má řešit v reakci na nahrávky ministra financí Andreje Babiše (ANO), zveřejněné v posledních dnech na webu, zda Babiš nezasahoval do chodu médií, která donedávna vlastnil.

Podnětem ke svolání mimořádné schůze poslanců byly podle opozice nahrávky, na kterých Babiš s novinářem svého bývalého deníku Mladá fronta Dnes Markem Přibilem domlouvá vydání materiálů namířených proti svým politickým soupeřům.

V pondělí se objevila další nahrávka, na které novinář Babišovi údajně předává dokumenty, které podle něj pocházejí z policejního vyšetřování. Babiš tvrdí, že je obětí cílené provokace, a kvůli nahrávkám podal trestní oznámení. Oznámil to v rozhovoru pro Blesk.

V úterý pozdě večer se k části nahrávky týkající se údajného živého spisu vyjádřil na sociální síti i Marek Přibil, bývalý redaktor Mf Dnes, který na nahrávkách s ministrem financí figuruje. Prý žádný živý spis ministrovi financí a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi nepředal a ani jím nedisponuje. Je to dezinformace, daná naprostým vytržením nahrávek z kontextu a jejich sestříháním, píše na facebooku. To samé tvrdil během dne Babiš na tiskové konferenci.

O mimořádné schůzi Sněmovny mluvil ve Studiu Blesk její předseda Jan Hamáček (ČSSD):

homednes ( 17. května 2017 12:12 )

Ta touha po moci a nakrást co se ještě dá je neuvěřitelná. Pro peníze udělají všechno. http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Svinska-lez-dezinformacni-incest-Petr-Zantov sky-podrobne-rozebral-jak-media-vytvorila-kauzu-Babisovych-nahravek-Novinarska-parta-se-pry-uz-zcela -utrhla-ze-retezu-487582

panda82 ( 10. května 2017 15:13 )

No protože, Sobotka vykřikuje, že se brodíme ve sračkách, přebytek 60 mil. je tak velká sračka, že mu to rozhodilo jeho plány roházet, být v mínusu a Babiš mu ukázal, že se dá umazat státní dluh, no tak takové sračky to né za to se musí pykat

brusic ( 10. května 2017 13:08 )

Proc se vsichni boji pojmenovat prave duvody k odstraneni Babise? Dnes to bije do oci: likvidace naroda za vidinou plneho koryta a pridelene trafiky.

panda82 ( 10. května 2017 13:04 )

Sobotko podívej co děláš s korumou, voliči ti to vrátí u voleb, prý budou cinknuté, máte domluveno s Kalousem, jste trapný, běžte mezi lidi , třeba jen do supermarketu pěšky, jestli nemáte strach,

brusic ( 10. května 2017 13:04 )

Jasne! Oni si mysli, kdyz naplni vaclavak proti babisovi a CT to pusi do eteru, volici je opet zvoli. Pro obcany to bude prohra a republiku zaplni najezdnici a daji nam euro za 25,-. Pri platu 10tis./mesic = 400 Eur a v zapadnich metropolich v okrajovych i vyloucenych lokalitach se najem za zakladni bydleni pohybuje mezi 600-1200 Eur. Napr. V Bruselu si ceska rodina pronajala garaz k bydleni za 1.tis.Eur/mesic.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa