Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Sprosťárna, skandál,“ zuří Babiš kvůli nahrávkám. ANO chce novou smlouvu

Autor: ČTK, zst - 
9. května 2017
23:14

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odmítl, že dostal živý policejní spis. Právě to naznačuje nahrávka, která se v pondělí objevila na internetu a na níž ministr financí hovoří s tehdejším novinářem MF Dnes Markem Přibilem. Přibil jeho slova později potvrdil. Babiš na úterní tiskové konferenci zopakoval, že nahrávky jsou podle něj kampaň jeho politických oponentů. Důrazně se také ohradil proti podezření, že spáchal trestný čin. Jeho hnutí žádá novou koaliční smlouvu, pokud chce premiér Bohuslav Sobotka (ČSS) Babiše skutečně odvolat.

„Naši koaliční partneři jdou tak daleko, že mluví o trestném činu, že jsem dostal nějaký živý spis,“ uvedl Babiš. „Žádný živý spis jsem nikdy nedostal, já to zásadně odmítám, je to sprosťárna, je to skandál,“ dodal.

Podívejte se na tiskovou konferenci Andreje Babiše:

Video  Babiš tiskovka  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

Ministr financí reagoval na obsah v pořadí třetí nahrávky, na níž hovoří s bývalým novinářem MF Dnes Přibilem. Ten tu zmiňuje předání dokumentů, které podle něj pocházejí z policejního vyšetřování kauzy Beretta týkající se vynášení informací z trestního spisu.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pondělním komentáři k nahrávce uvedl, že povinností každého občana, kterému se do ruky dostane živý policejní spis, je obrátit se na policii. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) řekl, že je otázka, zda Babiš s Přibilem porušili zákon, jestliže měli povinnost spáchání trestného činu ohlásit.

Babiš v úterý zopakoval, že proti němu jeho političtí soupeři vedou rozsáhlou kampaň s cílem dostat ho z politiky. Je podle něj podezřelé, že kompromitující nahrávky se objevily v době, kdy ho chce premiér Sobotka kvůli podezření z daňových úniků odvolat. Zároveň však připustil, že pro toto tvrzení nemá žádné důkazy.

Babiš čelil nepříjemným dotazům. Posuďte, jak to zvládl:

Hnutí ANO se radilo také o postupu pro středeční jednání s koaličními partnery, které svolal premiér Sobotka již minulý týden. „Jdeme zítra na koaliční radu, abychom se dozvěděli, jestli koaliční smlouva platí, nebo neplatí. Protože pokud by platila, tak by nemohl pan premiér navrhnout moje odvolání,“ řekl Babiš.

Přibil se Babiše zastal

K vyznění nahrávky se v úterý večer vyjádřil i Marek Přibil, bývalý novinář MF Dnes, který na nahrávkách spolu s Babišem figuruje a který jinak kauzu komentoval dosud pouze jednou. Prý žádný živý spis ministrovi financí a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi nepředal a ani jím nedisponuje. Je to dezinformace, daná naprostým vytržením nahrávek z kontextu a jejich sestříháním, píše na svém facebookovém profilu.

Zároveň opakuji, že jsem nikdy pro ČSSD nepracoval a pana Babiše nenahrával. Mým zaměstnavatelem byla Mafra a.s. V mém případě jsou nadto tyto nahrávky do značné míry likvidační. A jsem tudíž přesvědčen, že byly namířeny nejenom proti panu Babišovi, ale i mé osobě,“ uvedl Přibil. Dodal, že pracovně ještě jako novinář se především zabýval sociální demokracií, potažmo ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a resortem vnitra.

ANO chce novou koaliční smlouvu

Podle hnutí ANO porušil premiér současnou koaliční smlouvu. Pokud chce odvolat ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, měl by smlouvu nejprve vypovědět a poté vyjednávat o nové, uvedlo hnutí v tiskové zprávě. Hnutí by pak v nové dohodě žádalo některé garance, například že vláda dovládne do voleb bez dalších změn a v dohodnutém personálním obsazení.

O možném konci koaliční smlouvy mluvil ve Studiu Blesk i místopředseda ČSSD a šéf Sněmovny Jan Hamáček:

„Premiér porušil koaliční smlouvu. Pokud chce stabilitu pro tuto zemi, měl by ji vypovědět a vyjednávat o nové,“ uvedl Babiš. Odkazuje na ustanovení smlouvy, podle kterého všechny koaliční strany respektují ústavní právo premiéra navrhovat prezidentovi jmenování a odvolání ministrů. „Pro každý takový krok musí předseda vlády hledat podporu příslušné koaliční strany,“ stojí dál ve smlouvě.

ANO tvrdí, že současnou vládní krizi zapříčinil Sobotka na základě „vylhaných argumentů“ a s podporou „bezprecedentní kampaně nelegálních a sestříhaných odposlechů“. „Premiér opět porušil a pošlapal, co vlastnoručně podepsal. Právě na základě (koaliční) smlouvy už více jak tři a půl roku společně vládneme,“ uvedl Babiš.

Na středečním koaličním jednání proto bude ANO chtít být konstruktivní a respektovat ústavu. „Jde nám o stabilitu této země. Na druhé straně není možné nerespektovat koaliční smlouvu podepsanou všemi poslanci koalice,“ řekl Babiš.

Video  Vládní krize přehledně: Takhle graduje válka Sobotky, Babiše a Zemana.  - Klára Brunclíková, David Vaníček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Ministerstvo financí by podle nové koaliční smlouvy měl případně po Babišovi obsadit kandidát ANO. Spekuluje se o náměstkyni Aleně Schillerové, matce Elektronické evidence tržeb. „Po nečekaných změnách názorů, které se odehrály u pana premiéra v posledních týdnech, mu (Sobotkovi) bohužel bez nové smlouvy už nemůžeme věřit,“ dodal Babiš, kterému na jednání vyjádřili podle tiskové zprávy podporu všichni přítomní členové vedení hnutí a ministři za ANO.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sensadrak ( 10. května 2017 09:21 )

sovca ( 10. května 2017 05:22 )

Nejlepší by bylo,kdyby šli do pryč všichni,ale to je bohužel nereálné.Až odrovnají Babiše,budou se zase štěkat mezi sebou. Politika je svinstvo a může ji dělat jen člověk bez páteře.

velka_0 ( 10. května 2017 04:32 )

Lidi, nezapomeňte, jak se banda tunelářů z TOP, ODS, KDU a ČSSD, přes rozdílné názory, fofrem spojila proti 1 člověku, jenž nám jako 1. ministr zachránil miliardy ! Volme Babiše, Okamuru i KSČM !

velka_0 ( 10. května 2017 04:29 )

Antonín P.: Ani senát nechce, aby Babiš dělal rozpočet pro příští rok..tady se někdo bojí, že by se dalo ušetřit na stát.rozkrádačkách víc než těch letošních 60 mld..a nedej bože,aby je dal Babiš opět na snížení stát.dluhu...to by se za bezpáteřního Kalouska nestalo ! ------------------------------------ Miroslav G.:Teprve nyní si člověk může dát do souvislosti události několik měsíců staré, kdy socanští "bijci" provedli tzv."reorganizaci policejního sboru".Nyní mohou beztrestně falšovat fakta a vyrábět "důkazy" na kohokoliv, kdo se jim znelíbí, třeba i na předsedu hnutí ANO, na svého KOALIČNÍHO partnera Babiše, což občané mohou sledovat "v přímém přenosu". Zároveň mohou podle své potřeby znevažovat koaliční smlouvu, dle níž se doposud práce vlády řídila! V Ústavě ČR o koaličních smlouvách není zmínky, ale je rovněž věcí cti, uzavřu-li s partnery nějakou smlouvu, musí být její platnost VYMAHATELNÁ, jako platnost "ústavy". Situace, kterou "socani" ve vládě nastolili, svědčí o tom, že jde o spolek nedůvěryhodných partnerů. Nechť si to všichni politici dobře zapamatují pro případ, že by kdy s nimi někdo chtěl uzavřít koalici! ------------------ Martin K.: Souhlasim s cilenou likvidaci Babise. Je to clovek ktery konecne zacal tahat nas stat z hoven do kterych nas dostaly byvale vlady. A Sobotka neni clovek ktery to mysli s nami dobre. Jen dalsi zlodej a karierista ktery neumi jednat jako chlap. ----------------------- Ladislav Š.: Já nejsem Babišův volič a nemám rád zbohatlíky, protože asi vím, jak k těmto penězům přišli. Ale poctivou praci to určitě nebylo. No teď si ale myslím, že horším člověkem v této kauze je určitě SraIbotka. Samozřejmě tlačen dalšími vychytrálky z TOP 09 a ODS. Kvůli preferencím je ochoten porušit vše co se dá. Já bych se ho zeptal proč platila koaliční smlouva, když měl být odvolaný Herman a proč najednou neplatí, když má být odvolán Babiš? Lidi, uvědomujete si co se děje? Jak se budou sestavovat další koaliční smlouv

hafblaf ( 9. května 2017 22:51 )

"Sprosťárna, skandál",.....konečně slyším hodného ujka Hrabiše mluvit pravdu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa