Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nastal „den D“ pro Babiše: Zeman se k odvolání nemá, co na to experti?

Autor: Jakub Veinlich - 
9. května 2017
05:00

Vládní krize se prohlubuje. Právě k dnešnímu dni chtěl Bohuslav Sobotka (ČSSD) odvolat vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) z vlády. Prezident to ale odmítá. Vadí mu jak termín, kterým ho premiér „zaúkoloval“, tak prý i to, že Sobotka nepostupuje podle koaliční smlouvy a že za Babiše nikoho nenavrhnul. Podle ústavního právníka Jana Wintra má Zeman z části pravdu. 

„Dnes odešlu prezidentu republiky návrh na odvolání místopředsedy vlády a ministra financí Andreje Babiše z vlády. Věřím, že alespoň v tomto případě bude prezident republiky postupovat v souladu s Ústavou České republiky a v souladu s Ústavou České republiky ministra bez zbytečného odkladu odvolá,“ doufal premiér Bohuslav Sobotka v pátek na mimořádné tiskové konferenci. Návrh na odvolání datoval k úterý 9. 5. Prezidentská kancelář ale tento termín od začátku zpochybňuje.

„Prezident republiky konstatoval, že předseda vlády nemůže úkolovat prezidenta určováním termínu odvolání,“  napsal v pondělí v tiskovém prohlášení mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček.

Zeman avizoval, že se bude návrhem na Babišovo odvolání zabývat právě až v pondělí po víkendu. Tak se skutečně stalo. Hrad ale odmítal, že by se Zeman chystal s vicepremiérem i sejít. Oba ústavní činitelé se ale nakonec potkali. A to v pondělí, krátce poté, co prezident povýšil na Hradě některé vojáky, policisty a hasiče do hodností generála. Se Zemanem se na Hradě setkali ještě společně s Babišem i další ministři. Mezi nimi i šéf vnitra a 1. místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Blesk.cz po odchodu z Hradu řekl, že o vládní krizi krátce všichni mluvili.

„Pan prezident říkal, že se do toho vloží po návratu z Číny. To znamená, žádný konkrétní návrh, jak bude postupovat, tam nezazněl," tvrdil Chovanec v pondělí večer. Babiš si hned po odchodu od prezidenta vypnul mobily a Hrad vydal prohlášení.  

Milan Chovanec se potkal v pondělí na Pražském hradě s Babišem i Zemanem:

Termín k odvolání

Z prohlášení Hradu vyplývá, že Miloš Zeman zatím Babiše neodvolá. Má k tomu hned tři důvody. Prvním je zmíněné datum, kterým Sobotka prezidenta podle Ovčáčka úkoluje.

Koaliční smlouva

Další překážkou pro odvolání Andreje Babiše je prý koaliční smlouva. Tu by totiž podle Zemana musel Sobotka nejdříve vypovědět.

„Dále (prezident) konstatoval, že návrh na odvolání je v rozporu s koaliční smlouvou, která podmiňuje odvolání jakéhokoliv člena vlády souhlasem vedení jeho strany,“ píše se v prohlášení na stránkách Hradu s tím, že „k právoplatnému odvolání by proto bylo nutné vypovězení koaliční smlouvy,“ doplnil Ovčáček.

 

S prezidentem v tomto bodu souhlasí například šéf KSČM Vojtěch Filip. Blesk.cz řekl, že si ústavní činitelé nevedou úplně dobře. „Některé kroky považuji za vrchol amatérismu. Jak ze strany premiéra, tak ze strany prezidenta,“ popsal. Koaliční smlouvu ale vidí Filip stejně jako Zeman. Tedy, že je to smluvní akt, který mají všichni aktéři dodržovat.   

1. místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka má pochybnosti, zda je koaliční smlouva stále platná: 

Video  Jurečka pro Blesk: Zpochybnil platnost klíčového dokumentu vlády  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„To je obrovský závazek a neplnění jednotlivých podmínek té smlouvy ovlivňuje nikoliv jenom ty tři politické strany, ale všech více než 10 milionů obyvatel ČR a nenaplnění některého z těch článků samozřejmě má vliv na to, jak se prezident republiky bude chtít rozhodnout,“ dodal Filip, který je zároveň také právník a často ve Sněmovně s výkladem ústavy ostatním poslancům pomáhá.  

Například šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek ale tento výklad odmítá. „Ústava o koaliční smlouvě nemluví, ani o nutnosti návrhu nového ministra,“ řekl vicepremiér Blesk.cz

Podobně reaguje i vlivná poslankyně ODS Jana Černochová, podle které se musí prezident se všemi zástupci demokraticky zvolených stran dohodnout. „Z ústavy jsem dělala zkoušku a nic o tom, že by podléhala koaliční smlouvě, tam není,“ přidala svůj pohled Černochová.  

Šéf ODS Petr Fiala kritizuje handrkování vládních politiků i prezidenta Zemana: 

Podobný názor má i ústavní právník Jan Kysela, podle kterého nemůže být prezident strážcem koaliční smlouvy. Ta je podle Kysely jen závazkem mezi předsedy koaličních stran. „Pakliže se prezident řídí ústavou, nemůže ministra na návrh premiéra neodvolat,“ dodal.

 

Jeho tezi podpořil i další ústavní právník, Jan Wintr. „Koaliční smlouva je právně bezvýznamná. Pro prezidenta republiky je závazná ústava a zákony, nikoli koaliční smlouva,“ řekl Wintr v krátkém rozhovoru pro Blesk.cz. V dalším bodě se ale prezidenta zastal.

Návrh na nového ministra

„Prezident republiky konstatoval, že mu nebyl předložen návrh na nového ministra financí, což by v souvislosti s návrhem na odvolání dosavadního ministra financí vedlo k tomu, že by vedení Ministerstva financí nebylo obsazeno,“ stojí také v prohlášení prezidenta, který by prý neobsazení ministerského křesla považoval za  „krajně nezodpovědné“.

Podle ústavního právníka Wintra je tato prezidentova výtka relevantní. Křeslo ministra by nemělo zůstat prázdné. Premiér má buď prezidentovi navrhnout jméno nového ministra financí, nebo může nechat dočasně pověřit sebe či jiného člena vláda úkolem, aby řídil finance do doby, než najde náhradníka za Babiše.

„Tady je opět ústavní zvyklost taková, že prezident je vázán návrhy předsedy vlády a měl by jim tedy vyhovět,“ uvedl odborník. Tím by podle Wintra padla jediná překážka, kterou si může Zeman klást. „Prezidentovi tak nebude nic bránit v tom, aby konal podle článku 74 ústavy, jak je jeho povinnost.“

Premiér Bohuslav Sobotka žádné překážky pro odvolání Andreje Babiše nevidí. Stále věří, že prezident bude respektovat ústavu. „Znovu chci vyzvat pana prezidenta, aby respektoval základní zákon naší země. Koaliční smlouva s tím nemá nic společného, není to zákon ani ústavní zákon, její naplňování a výklad je věcí tří koaličních stran, nikoliv prezidenta,“ zareagoval premiér na závěry schůzky Zemana s Babišem.

Ústavní žaloba

Pokud prezident nebude konat, může na něj nakonec Senát se souhlasem Poslanecké sněmovny podat ústavní žalobu, a to pro hrubé porušení ústavy. Tou už pohrozila skupina 27 senátorů, pokud prezident bude dál útočit na premiéra a nebude postupovat dle zvyklostí.

„Senátoři patrně dávají najevo, že neodvolání člena vlády je porušením ústavního pravidla. A toto zároveň jasně určuje pozici premiéra vlády. Neodvolání člena vlády na premiérův návrh, je hrubé porušení českého ústavního pořádku,“ řekl ke zdviženému prstu senátorů a senátorek ústavní právník Kysela. Pro ústavní žalobu by ale musel existovat souhlas tří pětin senátorů a tří pětin všech poslanců.

Prezident Miloše Zeman se setkal s Andrejem Babišem v den, kdy se na veřejnost dostala již třetí nahrávka, na které Andrej Babiš mluví s bývalým novinářem MF Dnes Markem Přibilem. 

aIIahakbar ( 10. května 2017 06:55 )

Ještě před Vánoci tvrdil v rozhovoru pro Blesk.cz, že by se rád jednou stal pražským primátorem. Teď udělal z politiky krok zpět. Dvacetiletý slabozraký autista Mikuláš „Miki“ Kopas (alias zdenekk) skončil v TOP 09, díky které se stal slavným na diskusích Blesku. Angažovat se chce jako nestraník, protože prý v současných stranách není prostor pro jeho názor. Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/467684/miki-proslul-tykackou-se-schwarzenbergem-mlady-aut ista-v-top-09-skoncil.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy

cid2000 ( 10. května 2017 06:47 )

Tady snad každý expert z kavárny studoval práva v Plzni proboha!!!!....Pro ovce,které nevědí a nechají se ovlivňovat Pražskou nacistickou kavárnou!! .......Prezident jmenuje ministra na „návrh“ premiéra a prezident odvolává ministra na „návrh“ premiéra, to jsou výrazy, které umožňují podle dokumentu výklad, že „návrh“ není závazek. Pokud Ústava hovoří o návrhu, je tím myšleno navržení řešení, jmenování, odvolání. Návrh je tedy něco, co je předloženo k diskusi a prezident návrh „zvažuje“. Nikde v Ústavě není mandatorní direktiva, že prezident něco musí. Nikde. A to je zásadní problém. Z textu dokumentu vyplývá, že prezident není ústavně vázán povinností ke jmenování nebo odvolávání kohokoliv a může sám aktivně předkládat vlastní „návrhy“ a protinávrhy.

ivoadller ( 9. května 2017 17:53 )

A jestli má každý z nich také deset nicků, tak jich je celá armáda.

ivoadller ( 9. května 2017 17:44 )

Měli ho raději utratit. Stejně je to k ničemu, jen to vyžírá státní kasu a obtěžuje to okolí jako vlezlý hmyz. Na pokusy se asi nehodí, aby byl alespoň k něčemu dobrý.

ivoadller ( 9. května 2017 17:25 )

Malý ubohý otloukánku, tvoji rodiče by se měli stydět, co vyprodukovali.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa