Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kalouska obtěžují zavřené supermarkety. Lidi to nedrásá, oponuje lidovec

Autor: simao, ČTK - 
8. května 2017
19:45

Státní svátek 8. května je dalším ze dnů, kdy se vylidnily velké supermarkety a parkoviště před obřími prodejnami zejí povětšinou prázdnotou. Ne všichni s tímto opatřením, které se (zatím) netýká všech svátků v roce, souhlasí. Miroslav Kalousek (TOP 09) se nechal slyšet, že pro zákon nehlasoval a nejlepší by bylo jej zrušit. Omezuje i zákazníky, tvrdí. Jiří Mihola (KDU-ČSL) oponuje, že nikdo nesedí doma v koutku a netrápí se myšlenkou, že by chtěl jít nakupovat.

Pondělí 8. května je dalším svátkem, kdy musí být velké prodejny, podle nové legislativy, zavřené. „Já jsem nehlasoval pro zákon, který na osm svátků zavírá všechny prodejny nad 200 metrů čtverečních. Pokládám ho za obtěžující pro provozovatele i pro zákazníky. Nepřináší nikomu nic. Nehlasovali jsme pro něj a nejlépe ho zrušit,“ řekl novinářům Miroslav Kalousek (TOP 09) v souvislosti s aktuálním zavřením velkých obchodů.

Najdou se však i tací, kteří by naopak zákon rozšířili i na zbývající státní svátky. Zatímco minulé pondělí na Svátek práce zákon neplatil, toto pondělí musí mít velké supermarkety skutečně zavřeno.

Anketa
Rozšířili byste zavření velkých obchodů na VŠECHNY státní svátky?
počet hlasujících: 2357
Anketa
Rozšířili byste zavření velkých obchodů na VŠECHNY státní svátky?
ANO
59 %
NE
41 %
počet hlasujících: 2357

Mihola: Na první máj otevřeno, dnes zavřeno? Zavřít pokaždé

Mezi zastánce zákona naopak patří Jiří Mihola (KDU-ČSL). „Snažím se nenakupovat v neděli, ale shodou okolností jsem byl včera nakoupit a ptal jsem se tří prodavaček, všechny byly spokojené, že je dnes zavřeno. Jedna věc z toho tedy odpadá – jak se argumentovalo, že prodavači jsou naštvaní, že dostávají ve svátky dvojnásobek. Nesetkal jsem se s něčím takovým,“ řekl dnes Blesk.cz místopředseda lidovců.

Pozastavil se však nad tím, že zatímco na prvního máje byly obchody otevřené a Svátek práce se tak v supermarketech slavil prací, 8. května jsou provozovny nad 200 metrů zavřené.

„Co možná lidem vadí, je, že není právě úplně srozumitelné, že jednou ve svátek je otevřeno, jednou ne. Sice to noviny napíšou, že bude zavřeno, ale když bylo na prvního máje otevřeno, dnes je zavřeno, to byl důvod, proč jsem do toho vstupoval. S tím, že by všechny státní svátky mělo být zavřeno,“ míní šéf poslaneckého klubu lidovců. S tím, že však již půjde o úkol pro novou Poslaneckou sněmovnu po nadcházejících volbách.

VIDEO: Spor o státní svátky a zavřené obchody: V duelu Blesk.cz se střetl Mihola s prezidentkou Svazu obchodu a cestovního ruchu Martou Novákovou

V narážce na Kalouskova slova, že zavřené obchody vadí provozovatelům i zákazníkům, lidovec Mihola připouští, že některým provozovatelům může nařízení vadit. 

„Chápu provozovatele, co si možná řeknou ohledně tržeb, ale ony se možná přenáší jinam. Byl jsem teď na Moravském náměstí na kladení věnců, vyrazili jsme pak do cukrárny. Tržby se nezastaví, přesunují se, když je hezky, lidi vyrazí na výlety... Nebál bych se, že je někdo doma v koutku a trápí se představou, že by chtěl jít nakoupit,“ dodává pro Blesk.cz.

Prodejci hledají řešení: Vznikne více malých prodejen

Zákaz prodeje o některých státních svátcích se však části obchodních řetězců negativně promítá do celkových tržeb a útraty v okolních dnech jim ji nevykompenzují, uvádí prodejci.

Řetězec Datart proto zvažuje otevření menších prodejen s plochou do 200 metrů čtverečních, které mohou zůstat otevřené. Každý den, kdy je zavřeno, prý pro Datart znamená ztrátu v řádu desítek milionů korun.

„Během dní, kdy musíme mít zavřeno, vidíme rostoucí poptávky zákazníků na e-shopu. Je tedy patrné, že zákazníci mají zájem nakupovat i o svátcích. Chceme jim vyjít vstříc, a také proto začneme otevírat menší prodejny,“ uvedla mluvčí řetězce Iva Pavlousková.

Lidé nakupují více před svátkem i po něm

To, že jsou o vybraných státních svátcích velké obchody zavřené, má však i jiný dopad. Lidé nakupují více před svátkem i po něm. „Zaznamenali jsme nárůst obratů ve dnech předcházejících nebo následujících po státních svátcích, kdy jsou naše prodejny povinně zavřené,“ řekl mluvčí DM Drogerie Jiří Peroutka.

S tím, že ale ani tento nárůst nevykompenzuje ztráty na tržbách. Na rozdíl od Datartu se ale drogisté otevírat malé obchody nechystají.

„Kdyby bylo týden zavřeno, tak to lidé mohou brát jako omezení, že si musí dělat zásoby. Ale na jeden den si dělat zásoby, myslím, že není potřeba. Ani ve svém okolí jsem se nesetkal s nějakou nevolí,“ říká poslanec Mihola.

Obchody musí podle nové legislativy zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Podnikatelské svazy už kvůli normě podaly ústavní stížnost.

karelka ( 25. října 2017 16:14 )

Nechápu jak se furt toho vola někdo na něco může ptát , on se pak cítí pupkem republiky....

krutazbimbo ( 4. července 2017 18:00 )

 Kořalku si ožralo Kalousku můžeš koupit i u benzinky.

LubomirB ( 10. května 2017 09:29 )

Zásahy státu do svobodného trhu by měly být MINIMÁLNÍ. Antimonopolní úřad, NKÚ apod. jsou jistě smysluplné instituce. V současnosti ale jsou podnikatelé kontrolováni několika desítkami státních orgánů, placených z našich daní. Je třeba systém zásadně zjednodušit. Dávat milionové pokuty za otevření prodejny ve svátek- to je absurdní. V důsledku to stejně zaplatí zákazníci, občané.

Jakub_96 ( 10. května 2017 00:25 )

Omezení otvírací doby je především zásahem do svobody podnikání motivovaný pochybnou snahou chránit prodavačky, které by ale třeba rády měly příplatek za práci o svátek, nehledě k tomu, že v neděli tam stejně musí, takže osm dní v roce je fakt nevytrhne.

daity ( 10. května 2017 00:07 )

Ty 1pravdo1 na vánoce máš žrát vánočku a ne lítat po krámech a shánět rohlíky anebo si je máš upéct.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa