Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čechům ošizené potraviny, Němcům kvalitu? Sehnalová: Úřady to nechtějí řešit

Autor: Tomáš Polák - 
17. května 2017
05:20

S problémem horší kvality potravin v Česku oproti například Německu nebo Rakousku mohou dozorové orgány bojovat už nyní, ale těm se do toho moc nechce. Ve Studiu Brusel to řekla europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD). Podle ní pochybilo také české ministerstvo zemědělství, které přišlo s vlastním výzkumem situace moc pozdě.

Výrobci často pro potraviny mířící do Česka volí méně kvalitní či levnější suroviny než v západních zemích. Ukázalo to již několik průzkumů. Jeden z nejvýznamnějších v českém prostředí provedla v roce 2015 Vysoká škola chemicko-technologická společně s řetězcem Albert. Hlavním partnerem projektu byla právě Olga Sehnalová

Výrobci: Potraviny se liší podle preferencí

Zjistilo se například, že česká Pepsi se sladí levnějším glukózovým sirupem, zatímco v Německu cukrem. Podobně dopadl Sprite. Společnost se ohrazovala jinými preferencemi zákazníků.

Kterých potravin se týkají rozdíly v kvalitě nejvíce? Pozná je sama Sehnalová? A co připravuje Evropský parlament? Podívejte se na celý rozhovor:

„Pepsi produkty a jejich složení se skutečně může lišit na různých trzích v souladu s různými preferencemi lokálních spotřebitelů, nicméně máme zavedenou řadu přísných systémů s cílem zajistit co nejvyšší úroveň kvality a bezpečnosti našich produktů a PepsiCo je odhodlána  poskytovat spotřebitelům jasné, přesné a smysluplné informace o všech svých produktech, a to především na jejich obalech,“ uvedla Marie Baričičová z marketingu společnosti.

Jiné složení měla i Rama. Ta obsahovala podle zjištění chemiků o 10 % více tuku v Německu než její česká verze. „Odlišné složení (především obsah tuku) v jiných zemích odpovídá daným dlouholetým preferencím či zvyklostem daného teritoria. V České republice se tento výrobek používá především na studenou kuchyni, v jiných státech, například v Německu, je Rama univerzálním multifunkčním výrobkem s rozšířeným použitím na vaření, pečení a restování,“ vysvětlovala tehdy Hana Langronová, specialistka na výživu společnosti Unilever, která má Ramu ve svém portfoliu.

Česko jako „odpaďák“ pro horší potraviny. Co proti tomu udělá vláda?

Video  Česko jako „odpaďák“ pro horší potraviny. Co proti tomu udělá vláda?  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Sehnalová: Chtějí hlavně ušetřit

S tím se ovšem nehodlá smířit česká europoslankyně. „Já opakovaně říkám, že nenamítám nic proti tomu, aby si výrobci mohli přizpůsobit své výrobky různým trhům, nicméně to musí být jasné na první pohled i pro spotřebitele, který nemůže být klamán,“ argumentovala Sehnalová.

Já nemůžu na jednu stranu dělat marketing na stejný výrobek, pod stejnou značkou, se stejným značením a na druhé straně malinkým písmem napsat, že je to vlastně něco jiného,“ uvedla. Podle ní chtějí výrobci hlavně ušetřit. Významné rozdíly v kvalitě potravin navíc mohou podle Sehnalové, občanským povoláním lékařky, i dlouhodobě ohrozit zdraví spotřebitelů.

Momentálně se otázka dvojí kvality potravin konečně dostala do závěrů Evropské rady. Evropská komise se jí tak bude muset zabývat. Podle Sehnalové problém dlouho nikdo neřešil, protože chyběly relevantní průzkumy dokazující rozdíly kvality. To se změnilo až s iniciativou slovenského ministerstva zemědělství.

„Ten slovenský průzkum byl vlastně první, který dělala oficiální státní instituce. Premiér Fico na to reagoval velmi razantně a následně i lídři V4, kteří se na to téma sešli,“ uvedla poslankyně, která prý českému ministerstvu zemědělství přímo vytýkala, že neudělalo vlastní výzkum už dávno. To se ovšem nyní změnilo a ministerstvo plánuje velký průzkum rozdílů potravin nakoupených v Česku, na Slovensku nebo Maďarsku s potravinami zakoupenými v Rakousku či Německu.

Přestože se dvojí kvalita potravin nyní bude muset řešit na evropské úrovni, bojovat se proti ní dá už dávno. „Částečně bychom legislativní nástroje již měli mít, nicméně způsob jejich vymáhání – ten je problematický a na ten si myslím, že bychom se měli zaměřit,“ konstatovala Sehnalová.

Více by podle ní měly zasahovat dozorové orgány. „Myslím, že se do toho dozorovým orgánům moc nechce, protože samozřejmě proti nim stojí renomovaní výrobci, ten argument o rozdílných preferencích se stále používá a nebyl dosud žádný precedens, který by ukázal něco opačného,“ dodala.   

Sergej ( 17. května 2017 06:54 )

Určitě ta naše šlechta ty sracky nežere, vždyť koupená tlačenka smrdí již druhý den, není to jen dovoz.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa