Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš: Jsem rád, že jsem nešel na popravu k Moravcovi. Sobotka je bezpáteřní

Autor: simao, vei - 
7. května 2017
18:45

Andrej Babiš (ANO) odmítl přijít v neděli do Otázek Václava Moravce. Nyní je prý rád, že do ČT nevyrazil. Novinářům poskytl komentář v průhonické Sokolovně. Působil naštvaně a po náročném týdnu, kdy Českem otřásla vládní krize, poněkud vyčerpaně. Několik ataků vůči rivalům si však připravil. Premiéra Sobotku (ČSSD) označil za bezpáteřního a divil se, že se víc neřeší korupční kauza spojená s ministerstvem školství, kterému šéfuje Kateřina Valachová (ČSSD).

Ve studiu Otázek Václava Moravce zůstalo jeho křeslo prázdné, Andrej Babiš se však na pořad díval u televize. „Byl tradičně o Babišovi a byl samozřejmě silně zmanipulován. Protože pan Moravec už je takovej,“ postěžoval si v neděli odpoledne šéf ANO.

Že do pořadu nepřijde, oznámil v době jeho samotného začátku na sociální síti. Prý by to bylo i s Moravcem, který dle něj „systematicky vysílá proti jeho osobě“, šest proti Babišovi.

Babiš se diví: Proč se Moravec neptal na zátah

Babiš se podivoval nad tím, proč se v pořadu neřešila aktuálně prošetřovaná kauza, spojená s dotacemi do sportu a ministerstvem školství, jež vede Kateřina Valachová (ČSSD). 

„Otázka je, proč pan Moravec se neptá pana premiéra na to, že je obrovská korupce na ministerstvu školství. Jsem velice překvapený, že veřejnoprávní televize se nezajímá o tento megaskandál,“ podivoval se Babiš.

Babiš poukazoval na to, že prošetřován je exministr z ČSSD a dle Babiše „nejbližší přítel pana SobotkyKarel Březina. „Za to by měl nést odpovědnost pan Sobotka,“ míní Babiš. Březina podle něj „řídí paní ministryni a zezadu asi rozhoduje o těch zakázkách, o rozdělování peněz do sportu“.

„Označili mě za hlavní zlo“

K OVM byl Babiš výrazně kritický. „Zvaní správných hostí, správné otázky, správné odpovědi, to je evidentní, flagrantní. Proto jsem nešel na tu popravu, protože už v minulosti mě pan Moravec takhle popravil. A jsou to zmanipulovaná fakta,“ stěžoval si dál Babiš.

„Tady je obrovská korupce ve vládě, už dávno se měl ptát pana premiéra, proč neodstoupí. Vždyť je to jeho ministryně, která se schovává, náměstkyně, se kterou ona bydlí, která dělala kšefty s Peltou a s ODS je ve vazbě,“ hřímal šéf ANO.

Kritizoval i další údajné „sprosťárny ze strany pana Moravce“ - smlouvu s výběrčím mýta, firmou Kapsch, předhazovanou ministrovi dopravy z ANO Danu Ťokovi, kdy ministr dle Babiše „zdědil tenhle skandální kontrakt od tradičních politických stran“ či další „sprosťárnu“ v podobě grafu ukazujícím navýšení dluhu za první kvartál.

VIDEO: Jsem rád, že jsem k Moravcovi nešel, říká Babiš

Video  Babiš: Jsem rád, že jsem k Moravcovi nešel  - Jakub Veinlich, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Šéf ANO má přitom jasno: „Dneska v Otázkách Václava Moravce mě označili za hlavní zlo. Zajímavé, že nikdo neřeší tu moji politickou kariéru, protože tam mi nemají co vytýkat.“ Celou aféru označuje za „vrtěti psem“. „Není náhoda, že teď přišly ty odposlechy, které byly zorganizované už minulý rok. Korupce tradičních stran, která pokračuje, je překrytá tímhle kvaziskandálem,“ bouřil Babiš.

Na Babiše vytáhli Zemana z roku 2011: Kritizoval ho

Babiš si postěžoval i na další věc. To když v Otázkách pustili vyjádření Miloše Zemana k někdejšímu vstupu Andreje Babiše do politiky. Video umístil moderátor Moravec i na svůj Twitter.

„Člověk, který vstupuje do politiky, respektive působí v politice, má-li být dlouhodobě úspěšný, musí splňovat tři základní kritéria: Za prvé nesmí krást, za druhé nesmí podrážet a za třetí musí dodržovat uzavřené dohody,“ upozorňoval Zeman v roce 2011.

Uvedl tehdy, že Babiš nedodržel podepsanou dohodu k privatizaci Unipetrolu. „To je pro mě dostatečný důkaz nevěrohodnosti pana Babiše, nehledě na jistá další podezření, která se, doufám, časem prošetří,“ říkal tehdy Zeman ještě jako předseda SPOZ (Strany práv občanů - Zemanovců, dnes jen SPO).

„Já jsem rád, že jsem nešel do těch Otázek. To, co ukázal pan Moravec ohledně vyjádření pana Zemana, to je samozřejmě zase vytržené z kontextu,“ tvrdí Babiš.

A opřel se znovu do Sobotky: „Pan premiér opakovaně lhal, je to notorický lhář. A řekl, že já jsem údajně vlastnil Unipetrol. Nikdy jsem ho nevlastnil.“

Babiš útočí: Sobotka je bezpáteřní

Premiéra Sobotku přitom Babiš v neděli označil dokonce za bezpáteřního člověka. „Pan prezident si bohužel asi vyřizuje účty s tím bezpáteřním člověkem a já se mu ve finále ani nedivím. Ale samozřejmě to vypadá špatně, nebylo to dobré to představení na Hradě, ale to není moje věc. Na druhé straně pan prezident byl naštvaný, protože pan premiér změnil názor několikrát. Něco tvrdí, potom to nesplní. Když to dělám já, tak všichni křičíte, když to dělá pan Sobotka, tak je to v pohodě,“ stěžoval si Babiš.

VIDEO: Vládní krize přehledně: Hektické dny přinesly ultimátum pro Babiše i hradní potupu pro Sobotku

Video  Vládní krize přehledně: Takhle graduje válka Sobotky, Babiše a Zemana  - Klára Brunclíková, David Vaníček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Opět upozorňoval na údajný mocenský pakt Kalousek - Sobotka. Právě premiér Sobotka přitom uvedl, že případný nástupce Babiše na ministerstvu financí nesmí mít vazby na předchozí obchody Agrofertu.

Podle Kalouska je to protimluv, protože ministr nominovaný z ANO bude mít vazby na Agrofert vždy. ANO je totiž politickou divizí Agrofertu, míní exministr a Babišův předchůdce v čele resortu.

„Z Agrofertu na ministerstvo financí se mnou nepřišel nikdo. Jedna asistentka, která byla, tak ta odešla do Bruselu, to byla sekretářka,“ brání se Babiš a opět přechází do protiútoku. „Ani jeden z těchto pánů nikdy nezveřejnil 20 let svých daňových přiznání, mají nemovitosti, které velice podivně získali, nevysvětlili nikdy občanům, ale všechno vysvětluje Babiš,“ dodává šéf ANO. 

ttom ( 9. května 2017 15:32 )

Moravec vůbec není nestranný. Moravec je dobře zaplacenej Kalouskem a Sobotkou. Babišovi to mají za zlé, že ovládá svoje média a Moravec je jednoznačně na straně podvodům a korupce a to Sobotkovi nevadí. Proč Moravec někdy neryje do Sobotky a Kalouska a proč nešťárá do prodaných bytů na Ostravsku? Odpověď je jednoduchá, Moravec je kamarád Kalouska a ČSSD. Protože kdyby byl proti nim, tak už by příští pořad nemoderoval.

zadnice ( 9. května 2017 11:28 )

Moravec s Jílkovou jsou nesnesitelní, Babiš má naprostou pravdu. Sobotka je bezpáteřní a je to takový sexuální typ - kouká a vypadá jako pánské přirození!!!

Daore ( 8. května 2017 18:14 )

Škoda, že premiér Sobotka neřeší stejně intenzivně také činnost svého spolustraníka ministra zahraničních věcí Zaorálka, který kryje fakt, že česká ambasáda v Manile zrušila a zabavila pas Guru Járovi - jak se to dělávalo za Brežněva - a tím ho dostala do pozice osoby bez dokladů, protože mu dodnes nevydala nový a Guru Jára je bez jakéhokoliv právního důvodu držen už dva roky v detenční vazbě v Manile jen proto, že nemá pas. A tuhle neuvěřitelná ostuda českého státu se dnes řešila i na pudě OSN - viz tento záznam https://youtu.be/dfhXBb1CE68

ARMAGEDON2017 ( 8. května 2017 13:02 )

Ano to je on..

nikal ( 8. května 2017 12:27 )

... Slováci by nikdy nedopustili, aby jim republiku vykoupil a státní rozpočet vykrádal nějaký Čehúň s estebáckou minulostí, s hubou roztlemenou od lží a podrazáctví. Češi se tady můžou podělat o blaho Bureše, nehledíc nalevo napravo, tak moc si závidíme, tak moc se nanávidíme, tak moc jsme prodejný děvky.. že podlejzáme radši cizákem nakradeným miliardám a zlu, který nám háže drobky z koblih, než bychom podpořili chytrýho člověka z vlastních řad. Jděte se bodnout, vy kobliháří upocený

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa